Marinin suosio sulaa?

0
Pääministeri Sanna Marinin ja hänen johtamansa SDP:n suosio ovat uusien gallupien mukaan pudonneet.

Tuoreimmat kannatusmittaukset kertovat, että pääministeri Sanna Marinin ja hänen johtamansa SDP:n suosio on sulamassa. Pääministeri Marin ja SDP ovat koko korona-ajan sinnitelleet gallupien kärjessä.

Nyt tilanne näyttää ainakin hieman muuttuneen, kun Ylen tuoreessa gallupissa kärkipaikkaa pitää perussuomalaiset ja kokoomus kiri hopealle ohi SDP:n. Erot puolueiden kannatuksissa ovat kuitenkin pieniä.

Taistelu koronapandemiaa vastaan on siivittänyt pääministeri Sanna Marinin ja SDP:n suosiota. Päähallituspuolueen suosio kertoo, että kansalaiset ovat olleet tyytyväisiä hallituksen koronatoimiin ja rajoituksiin.

Kärkipaikasta on pystynyt kilpailemaan ainoastaan perussuomalaiset, jonka kannatus on kuluvan vuoden aikana pysynyt vahvana. Uuden gallupin mielenkiintoisin uutinen onkin, että SDP putosi kolmanneksi. Puolueen kannatus on nyt 18 prosenttia, jossa on pudotusta 1,5 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten kannatus on 19 prosenttia, nousua 0,3 prosenttiyksikköä. Kakkossijalle kirinyt kokoomus puuskuttaa niskassa 18,8 prosentin kannatuksella, nousua 0,8 prosenttiyksikköä.

Hallituksen kompurointi ison lekan eli tiukkojen liikkumisrajoitusten kanssa näkyy paremmin vasta seuraavissa gallupeissa. Perustuslakivaliokunta tyrmäsi uudet rajoitukset lainvastaisina, ja hallitus joutui vetämään esitykset pois.

Liikkumisrajoitusten kaatuminen ja epäonnistuneet yritykset kiristää rajavalvontaa ja -testausta ovat olleet hallituksen suurimpia harha-askelia koronatoimissa.

Pääministeri Sanna Marinin suosio on laskenut myös Uutissuomalaisen kyselyssä, jossa selvitettiin puoluejohtajien suosiota. Kyselyssä 25 prosenttia katsoo Marinin onnistuneen puoluejohtajista parhaiten tehtävässään. Marin on yhä suosituin, mutta hänen kannatuksensa on pudonnut selvästi marraskuun 34 prosentista.

Toiseksi suosituin puoluejohtaja on perussuomalaisten Jussi Halla-aho 15 prosentin kannatuksella. Hänenkin kannatuksensa putosi hieman marraskuun 18 prosentista.

Kokoomuksen Petteri Orpon ja keskustan Anneli Saarikon neljä prosenttia ovat kaukana takana. Orpon asemia saattaa hieman parantaa kokoomuksen nousu gallupkakkoseksi.

Vihreiden Maria Ohisalolle mitattiin kolmen prosentin kannatus. Tätä kiinnostavampaa on Ohisalon suosio omien keskuudessa. Vihreiden kannattajista 21 prosenttia pitää Ohisaloa parhaiten onnistuneena puoluejohtajana, mutta 39 prosenttia nosti Marinin ykköseksi.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments