Mihin katoavat suunnitelmat?

4

Perniöstä ja Suomusjärvestä tulee Salon kakkostaajamia, Salon Seudun Sanomat uutisoi syyskuussa 2010.

Kaupunki oli tehnyt kuntaliitoksen jälkeen palveluverkkoselvityksen, jossa linjattiin, mihin uusi kaupunki aikoo kohdistaa kehityspaukkunsa.

Suunnitelmassa Salo jaettiin merelliseen, järvien ja jokien Saloon. Siinä puhuttiin koulukylistä, palvelukylistä ja aluekeskuksista.

Ydinkeskusta oli kehittämisen ykköskohde. Perniö ja Suomusjärvi nimettiin aluekeskuksiksi, ja niissä piti säilyttää hyvät palvelut koulusta päiväkotiin, terveydenhoitoon ja vanhusten palveluasumiseen.

Suomusjärvelle piti kaavoittaa väljää asumista, joka houkuttelisi väkeä pääkaupunkiseudun suunnasta moottoritien ja mahdollisen Esa-radan avulla.

Mihin suunnitelma aikojen saatossa mahtoi päätyä, ei ole tiedossa. Todennäköisesti johonkin mappiin arkistokaapin hyllylle kaltaistensa seuraan.

Yli kymmenen vuotta myöhemmin en keksi, mitä uutta Suomusjärvelle olisi Salon ansiosta syntynyt 2010-luvulla.

Perniötäkään ei ole kehitetty. Sen sijaan se on menettänyt hammashoitolansa, joka kuuluisi ilman muuta aluekeskuksen palveluihin.

Kirkonkylään rakennetaan uutta koulua, mutta senkin alkusyy lienee vanhan koulun sisäilmaongelmissa enemmän kuin kaupungin linjauksissa.

Salossa on haettu kymmenkunta vuotta säästöjä, ja palveluverkkoselvitykset ovat olleet sen takia lähinnä lakkautuslistoja.

Samaan aikaan on yritetty kehittää ydinkeskustan vetovoimaisuutta ja liikenneturvallisuutta. En ole pysynyt laskuissa, kuinka monta suunnitelmaa ja visiota on julkistettu.

Ehdotuksia on tehty ainakin Vilhonkadun kävelyosuuden jatkosta, kävelypainotteisista kaduista, kevyen liikenteen yhteyksien parantamisesta, Salonjoen rantojen elävöittämisestä ja niin edelleen.

Kuka muistaa, mitä on toteutettu?

Äkkiä mieleen tulee lähinnä pääkirjaston pihan remontointi ja Salonjoen rantaterassit, joille nyt haetaan yrittäjiä.

Ovatko suunnitelmat huonoja vai päättäjät päättämättömiä, jos mitään ei tapahdu?

Kesäkuun kuntavaalien jälkeen uudet valtuutetut alkavat laatia strategiaa ja piirtää suuntaviivoja seuraavan neljän vuoden päätöksenteolle.

Kaupungin talouden tasapainottaminen nousee varmasti ykkösaiheeksi. Sen lisäksi esiin nostetaan ainakin tuttuja ideoita moottoritieliittymien paremmasta hyödyntämisestä, keskustan elinvoimaisuuden kehittämisestä, houkuttelevien asuinalueiden kaavoittamisesta ja niin edelleen.

Jos poliittisille päättäjille voi esittää yhden toiveen, se on, että älkää yrittäkö keksiä pyörää uudelleen.

Ennen kuin yhtään uutta suunnittelukierrosta aloitetaan tai konsulttia palkataan, kannattaa kysyä, mitä kaupunkisuunnittelun mapeista löytyy valmiina.

Pelkkä suunnittelu ei riitä. Päättäjien pitää tehdä myös oma osuutensa: päättää, mitä toteutetaan ja mitä ei – mahdollisista somekohuista ja sidosryhmistä huolimatta.

Varmin keino torpata esimerkiksi Salon ydinkeskustan kehittäminen on vaatia, että mitä tahansa tehdään, sama on tehtävä tasapuolisuuden nimissä kaikissa vanhoissa kuntakeskuksissa.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Muualta muuttanut
26 päivää sitten

Erinomainen kirjoitus!

Vapaa Kanaherra
26 päivää sitten

Laittakaa se kanoottilaituri nyt tuohon keskustaan, kiitos. Tai jos semmonen on jossain, niin kyltit, kiitos.

Marko
26 päivää sitten

Kanoottilaiturihan on ollut samassa paikassa jo monta vuotta, kävelysillan vieressä torin puolella jokea. Jos se ei näy ilman kylttiä, niin tuskin silloin näkee meloakaan.

Tosin sitä laiturin rotiskoa voisi vähän ehostaa, on aika kulahtaneessa kunnossa.

Vapaa Kanaherra
26 päivää sitten
Reply to  Marko

Kiitti! Täytyykin käydä katsomassa mitä siellä on.