Nokian saappaissa

0

Hallitus on piirtänyt näkymän ja suuntaviivoja siitä, miten Suomi alkaa avautua. Salossa taas kuvataan vielä tämän kevään aikana Nokiasta kertovaa televisiosarjaa.

Onko näillä kahdella asialla mitään yhteyttä? Kysytäänpä sitä Suomen elo-, muisti- ja mielikuvainstituutin ylijohtajalta.

– Ei niillä kovin luontevaa yhteyttä ole, mutta eiköhän jotain löydy, kun mennään eteenpäin.

Eteenpäin siis. Avanti! Vorwärts! Sehän ainoa suunta, johon voi kulkea – paitsi jos kysytään peruutuslakivaliokunnalta. Mutta eipä nyt kysytä. Puhutaan sen sijaan Suomen avautumisesta. Sehän ei voi tapahtua ihan miten vain, vaan suunnitellusti. Mikä on avautumisjärjestys?

– Tässä pitää edetä loogisesti. Ensin avaudutaan varhaislapsuuden kokemuksista. Siitä edetään päivähoito- ja kouluvuosiin. Sitten vedetään vähän henkeä ja avaudutaan ravintolakokemuksista ja ensimmäisistä ei-virtuaalisista treffeistä. Jotkut haluavat ehkä avautua saliharjoittelun tuomasta euforiasta, toiset kuorolaulun harmoniasta ja kolmannet siitä, miltä tuntuu, kun mikään ei innosta.

Vapaat tapaamiset ja kokoontumiset ovat mahdollisia ehkä kesällä. Miten kansalaisia valmistellaan avautumiseen?

– Televisio auttaa tässäkin. Parhaaseen katseluaikaan lähetetään sellaisia preppaussarjoja kuin Avautujat Suomi, Koko Suomi avautuu ja Ensiavautujat alttarilla. Avautuminen aloitetaan kuorimalla sohvaperunat.

Näin pääsimmekin televisioon ja voimme siirtyä tekeillä olevaan Made in Finland -sarjaan, jossa kerrotaan maailmanlaajuiseen menestykseen puhelinmarkkinoilla saapastelevan Nokian ensimmäisiä askeleista. Vuosiin 1988–1990 sijoittuvaa tarinaa kuvataan tietysti myös Salossa, jossa on keksitty radio, matkapuhelin ja pitkälahkeiset hyvonit.

– Ei pidä unohtaa sokeria.

Juuri sitä emme unohda, vaikka se ei Saloon palaakaan. Nokia-sarjasta tulee varmasti mielenkiintoinen, kun ottaa huomioon, mitä muita ohjelmia sitä tuottavan Rabbit Films -yhtiön valikoimiin kuuluu.

– Juuri niin. Sarjan jaksot voisi itse asiassa nimetä muiden sarjojen nimillä. Sopivia ovat esimerkiksi Suurmestari ja Mestaritekijä – viittaamatta nyt kehenkään erityisesti – ja Kymppitonni, vaikka optiot ja bonukset eivät vielä sarjan kuvaamaan aikaan olleetkaan muiden kadehdittavina.

Tässä ei varmaankaan ollut vielä kaikki?

– Ei ollut. Nokia-maailmaan sopivat myös Pallon ympäri, Huippujengi ja Haluatko miljonääriksi. Sokerina pohjalla sekä kaiken huippuna on tietysti tulevaisuutta enteilevä Pitääkö olla huolissaan.

Tuotannossa tarvitaan paikallisia avustajia ja asiantuntijoita. Minkälaisia hahmoja kaivataan erityisesti?

– Nyt etsitään niitä salolaisia, jotka tiesivät jo 30 vuotta sitten, että kohta se Nokia kaatuu.