On siis kevät! – Auringon lämpö sulatti kasvot hymyyn Salossa

0
Lotta Jokiniemi (vas.), Venla Lucchesi ja Silja Luukkainen iloitsevat kevätsäästä. – Ihanaa, kun on näin lämmintä!

– Aivan mahtavaa, huudahtaa salolainen Outi Ylönen lauantaina kaupunkia hellineessä auringonpaisteessa.– Kuin heräisi uudestaan henkiin pimeydestä, hän kuvailee.

On pimeys ohi. Taas kuljetaan valoon päin./ Kevät ja minä; mikä pari! Valon lapset käsikkäin.

Ylönen toteaa auringon, lämmön ja valon nostavan hänen mielialaansa niin, että hän haluaa tehdä jo muutakin ”kuin istua nokka kiinni kirjassa tai tietokoneen ruutua tuijottaen”.

– Hyvän kelin ansiosta heitin repun selkään ja päätin kävellä kauppaan sen sijaan, että olisin lähtenyt autolla.

Aurinko ja lämpö saivat Outi Ylösen lähtemään kauppareissulle kävellen. – Nyt on intoa tehdä muutakin kuin istua nokka kiinni kirjassa! Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tänä viikonloppuna Ylönen aikoo tarttua istutuspuuhiin. Parvekelaatikkoon päätyy violetteja ja keltaisia orvokeita.

– Siellä ne jo odottavat, mutta tähän mennessä ei ole ollut intoa istuttaa.

Hän taas tanssii tahtiin valssin. Lehmus tuulessa huokailee./ Vanhan talon puuseinää aurinko salaa suutelee./ Hän on täällä taas. Kuinka sua kaipasin./ Täällä taas! Talven yli odotin. Ja täällä taas!/ Neiti Kevät on tullut kaupunkiin.

Moision koulun kahdeksasluokkalaiset Venla Lucchesi, Silja Luukkainen ja Lotta Jokiniemi treffasivat lauantaina Salon torilla nauttiakseen jäätelöt.

– Tosi kivaa, kun on näin lämmin, Lucchesi iloitsee.

Dirlideidei, trallalallaheihei, rallatamme, kun on mieli huoleton./ Kun taas leskenlehti kukkaan jo ehti, kevät tullut on!

Tytöt ovat kaivanneet kevätaurinkoa piristämään koronapandemian ja etäopetusviikkojen kurittamaa lukukautta.

– Olimme vain viikon koulussa lähiopetuksessa, ja maanantaina etäopetus alkaa taas koulussa todettujen koronatartuntojen takia, Lucchesi kertoo.

Kolmikko suhtautuu etäopetukseen ristiriitaisin tuntein.

– Koulussa on kiva nähdä kavereita ja oppiminen on helpompaa, mutta etäkoulussa opiskelua voi aikatauluttaa itse ja päivän saa päättymään aiemmin kuin lähiopetuksessa, tytöt puntaroivat.

Jaakko Takala pyöräili lauantaina kotoaan Halikosta Salon keskustaan. – Kiva sää ulkoilla! Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Jäätelölle tyttöjen seuraan oli polkaissut myös Jaakko Takala. Halikossa asuva opiskelija iloitsi hyvästä pyöräilysäästä.

– Nyt voi olla ulkona enemmän! Pyöräilen paljon. Ajan usein Halikosta Salon keskustaan, hän kertoo.

Puut jo lehtii, trip trap trum./ Tuomikin jo kukkaan ehtii, trip trap trum./ Mettä mehiläinen kerää, trip trap trum./ Koko luomakunta herää, trip trap trum.

Aurinkoinen sää toi Heidi Sirénin ja Juha Woltterin Vantaan Tikkurilasta Saloon. Moottoripyöräilyä harrastava pariskunta söi torilta ostamiaan eväitä vakiopaikallaan jokirannan nurmella.

– Tähän paistaa aina aurinko, Woltter vakuuttaa.

Tirlirlei, mä tuskinpa häiritsen. Kevät vei jo hallan ja pakkasen./ Tirlirlei, mä tuskinpa häiritsen. Riemuin näin laulelen.

Vantaalaiset motoristit Heidi Sirén ja Juha Woltter syövät välipalaa vakiopaikallaan Salon jokirannassa. – Koko päivä ollaan liikenteessä, kun reissuun lähdetään. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Käymme Salossa usein kesän aikana ja ostamme yleensä kalakojusta eväitä. Tänään oli Kivikylän vaunukin paikalla, joten ostimme myös hevosenlihaa.

Pariskunta oli lähtenyt liikkeelle ennen aamukymmentä ja pysähtynyt ensin Lohjan torilla. Salosta matka jatkui Kemiönsaareen. Kotiin oli tarkoitus suunnata iltakuudeksi.

– Pakko lähetä ajoissa liikkeelle, kun torit menevät niin aikaisin kiinni.

Toista kymmentä vuotta moottoripyöräilyä harrastanut Woltter ajaa ja Sirén nauttii 1 340-kuutioisen Suzukin kyydistä.

– Tämä on ensimmäinen kerta Salossa tänä vuonna. Harrastusta aloitellaan taas kevään myötä ja joka viikonloppu tehdään joku reissu. Kesälomaksi mennään mökille Kalajoelle ja ajellaan siellä. Minä ajan 560 kilometrin mökkimatkan moottoripyörällä ja Heidi tulee autolla tavaroiden kanssa, Woltter kertoo.

– Olemme ensimmäistä kertaa Salossa tänä keväänä, vantaalaiset Heidi Sirén ja Juha Woltter kertovat. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Pariskunta on aiempina kesinä ajellut usein myös Salon iltatorille ja viihtynyt sen tunnelmassa.

– Toivottavasti pääsemme myös tänä vuonna sinne ja muihinkin kesätapahtumiin. Kiva, että tulee edes kesä pitkän ja synkän koronatalven jälkeen, Woltter painottaa.

Murtuu huulet kylmän talven. Kaiken alkaa hän uudelleen./ Jostain kuulen tutun laulun; hänen tiedän taas saapuneen.

Kursiivilla kirjoitetut tekstit ovat lainauksia Tommi Läntisen, Sir Elwoodin Hiljaisten Värien sekä Olavi Virran ja M.A. Nummisen tunnetuiksi tekemistä kappaleista Kevät ja minä, Neiti Kevät ja Kotiharjun päällä.

Jaakko Takala pyöräilee kevään tullen paljon sekä koulumatkoja että vapaa-ajalla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments