Puolustus voitti taas mestaruuden – Ikitaistelija Nenonen jäi ensimmäistä kertaa sanattomaksi

0
Myles Stephens oli kaikin tuomariäänin Korisliigan paras puolustaja.

Korisliigan ratkaisufinaali ei ollut kaunis, mutta sitäkin osuvampi päätöskappale Vilppaan satumaisessa mestaruustarinassa.

Vilpas hallitsi kahden väsyneen joukkueen ultrafyysistä ottelua, mutta sitkeä Karhubasket pysyi iskuetäisyydellä viimeiselle minuutille asti. Vilpas pystyi lopulta ottamaan ratkaisevat stopit puolustuspäässä ja tekemään tarvittavat korit toiseen päähän.

Kulunut sanonta ”puolustus voittaa mestaruuksia” piti jälleen paikkaansa.

Liigan paras puolustuspelaaja Myles Stephens ei jäänyt tiistainakaan yhteenkään skriiniin kiinni ja piti itsensä tiukasti pallon ja korirenkaan välissä. Supersentteri Jeremiah Wood kahmi tärkeimmällä mahdollisella hetkellä hurjat 17 levypalloa ja väänsi Teemu Rannikon syötöistä 18 pistettä korin alta.

Vilppaan kollektiivinen joukkuepuolustus söi Karhun elävältä ja ilman Collin Malcolmin sekä Bojan Sarcevicin toinen toistaan uskomattomimpia koreja ottelu olisi ratkennut jo ennen päätösneljännestä.

Vilppaan onnistujiin kuului myös työn sankari Mikko Koivisto, joka sai ratkaisufinaalissa tasan kolme vapaata kolmosta, joista hän upotti tasan kolme.

Finaalisarjan aikana suurissa vaikeuksissa ollut Aatu Kivimäki nosti ratkaisevalla hetkellä tasoaan ja upotti 46 sekuntia ennen loppua ottelun ratkaisseen rohkean työntöheiton, joka muutti tilanteeksi 74–66.

Jere (apuvalmentaja) Anttila on väittänyt, ettei mulla ole mitään aseita tuolta etäisyydeltä. Ai että, saatiin Teemulle täydellinen uran lopetus, Kivimäki huusi ja nauroi päälle.

Mestaruuden jälkeen koettiin sellainen ihme, että vuodesta 2015 Vilppaassa pelannut Juho Nenonen jäi sanattomaksi.

Maaliskuussa isäksi tullut Nenonen itki vuolaasti ja yritti parhaansa mukaan kertoa, mistä tässä kaikesta on kyse.

– Tässä seurassa ja tässä koko kaupungissa… (hakee sanojaan) on niin monta ihmistä, jotka ansaitsevat tämän mestaruuden, Keijosta (Poutiainen) lähtien.

– Aatu ja Riku (Laine), jotka istuivat vuosikausia penkillä ja nyt he ratkaisivat finaaleita. Ja miten saimme lopetettua Teemun uran tällä tavalla. Olen niin onnellinen heidän puolestaan, ikitaistelija takelteli.

Päävalmentaja Sami Toiviainen pystyi terävimmän tunnekuohun jälkeen analysoimaan Vilppaan mestaruuden syitä.

– Tämä joukkue kasvoi mestariksi matkan varrella. Pystyimme tekemään asioita hyvin, ja koko ajan löytyi uusia ratkaisijoita.

Toiviaisen valmennustyyliä on kritisoitu koripallopiireissä lepsuksi, sillä hän antaa paljon vapauksia pelaajilleen. Tämän kauden Vilppaassa se toimi täydellisesti.

– Joukkueessa oli monta isoa ja hienoa persoonaa, mutta ei ainuttakaan itkijää.

– Minun pitää luottaa kokeneisiin pelaajiin ja ottaa oppia heiltä sekä osattava antaa heille tila ja arvostus auttaa koko joukkuetta. Ei tämä ole minun show, Toiviainen kertoi.

12 vuotta sitten Namika Lahdessa ensimmäisen Suomen mestaruutensa voittaneen Toiviaisen ura ei ole viime vuodet ollut varsinaisesti nousussa. Edellinen finaalipaikka oli kahdeksan vuoden takaa ja kolme edellistä kautta Pyrinnössä eivät tuoneet ainuttakaan pudotuspelivoittoa.

Nyt hän on taas Suomen mestari.

– Tässä on menty monta vuotta hienoissa seuroissa, mutta ei olla menestytty. Pakko myöntää, että nyt on sellainen tunne, että mä vielä osaan.

Mestaruudella oli myös hintansa poikkeusvuonna.

– En käynyt kotona Tampereella kuuteen viikkoon. On pakko kiittää vaimoani Miiaa, joka on järjestänyt asiat siellä päässä.

Lehdistötilaisuuden päätteeksi Koripalloliiton kilpailupäällikkö Tom Westerholm toi nipullisen yli jääneitä kultamitaleita Vilppaan jaettavaksi. Samaan aikaan Salohallin ulkopuolelle oli kerääntynyt arvioiden mukaan jopa 400–500 Vilppaan kannattajaa valmiina vastaanottamaan sankarinsa.

Vappu saapui Saloon vähän etuajassa.

Juho Nenonen huudatti Salohallin eteen saapuneita satoja salolaisia.

Korisliigan 6. loppuottelu: Vilpas–Karhubasket 76–68 (12–11, 20–15, 22–22, 22–20)

Otteluvoitot 4–2, Vilpas on Suomen mestari

Vilppaan pisteet/levypallot: Jeremiah Wood 18/17, Mikko Koivisto 13/7, Myles Stephens 13/5, Teemu Rannikko 8/1/10 syöttöä, Aatu Kivimäki 8/1, Ladarien Griffin 7/5, Juho Nenonen 6/2, Riku Laine 3/0, Deondre Parks Jr 0/1.
Karhubasket: Collin Malcolm 26/5, Bojan Sarcevic 15/4/6 syöttöä, Jeffery Garrett Jr 9/3, Osasumwen Osaghae Jr 9/5, Anthony Hilliard 5/7, Antti Niskanen 4/1, Eero Innamaa 0/1, Thomas Vehmanen 0/1.

Levypallot: 45–32
Syötöt: 18–13
Menetykset: 13–11
Heittoprosentit:
1 p: 65–63
2 p: 43–42
3 p: 39–44

OHO!

Vilpas on Salon historian ensimmäinen miesten palloilun Suomen mestarijoukkue.

Tuomarit: Petri Mäntylä, Ville Selkee, Ari Mikkola.