Rajoituksia varovasti purkuun

0
Ravintolat saivat avata ovensa maanantaina, mutta monilla alueilla tiukoin rajoituksin.

Koronapandemian kolmas aalto näyttää Suomessa talttuneen niin paljon, että kovimpia rajoituksia voidaan purkaa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) väläytti myös poikkeusoloista luopumista ensi viikolla, jos tilanne jatkuu hyvänä.

Varoittavia merkkejäkin vielä on. Esimerkiksi Salossa korona ei ole hellittänyt, ja uusista tartunnoista raportoidaan päivittäin. Huhtikuu on noussut koko epidemian pahimmaksi kuukaudeksi Salossa.

Hallitus hyväksyi tiistaina suunnitelman koronarajoitusten purkamiseksi vaiheittain. Tätä suunnitelmaa tarkastellaan kahden viikon välein.

Tartuntamäärät ja ilmaantuvuus ovat Suomessa laskeneet viime viikkoina selvästi. Pääministeri Sanna Marinin mukaan on mahdollista, että hallitus päättää ensi viikolla poikkeusoloista luopumisesta. Edellytyksenä on, että koronatilanne menee edelleen parempaan suuntaan.

Varovaisuus koronarajoitusten purkamisessa on paikallaan. Esimerkit muualta Euroopasta osoittavat, että hyväkin tilanne kääntyy äkkiä huonoon suuntaan. Virusmuunnokset ovat nostaneet uusia tartuntapiikkejä maissa, joissa tilanne näytti jo olevan hallinnassa.

Suomessa koronapandemia hiipuu, mutta Salossa tuskaillaan kasvavien tartuntojen kanssa. Useita uusia tartuntoja kirjataan päivittäin, ja ilmaantuvuusluku on nousussa.

Huhtikuu on jo nyt Salossa ennätyskuukausi koronavuoden tartuntamäärissä, eikä tilanne ole helpottunut viimeisten päivien aikana. Mikäli tahti jatkuu, huhtikuun saldo nousee Salossa yli 200 tartuntaan.

Poikkeava tilanne herättää kysymyksiä. Miksi tartunnat nousevat Salossa?

Mitään yksittäisiä suuria tartuntaryppäitä ei ole ainakaan tunnistettu. Todennäköistä onkin, että Salossa leviävä korona selittyy vain välinpitämättömyydellä. Kaikkia ohjeita ja suosituksia kontaktien välttämisestä ei ole jaksettu noudattaa.

Lähiviikkojen aikana ratkaistaan, miten vapaata kesää on lupa odottaa. Kun vielä muutamia viikkoja jaksetaan kärvistellä omissa oloissa, niin kesää voidaan viettää jo paljon vapaammin.

Salossa koronatartunnat on mahdollista pysäyttää, kunhan muistetaan koronaohjeet. Erityisen tärkeää on noudattaa karanteenimääräyksiä.

Koronan kukistamiseen saadaan apua rokotuksista, jotka etenevät tasaista tahtia. Helpotusta kesään on odotettavissa myös hengitystieviruksille tyypillisestä kausivaihtelusta.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments