Sairaanhoitopiiri saattaa uusia Salon sairaalan yksin – kaupunki jatkaisi vuokralaisena

1
Salon sairaalanmäen nykyisistä rakennuksista on tarkoitus purkaa isa osa pois. Tilalle rakennetaan uutta tilaa.

Salon sairaalan uudistaminen saattaa kokea vielä yhden yllättävän käänteen loppumetreillä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus saa ensi tiistaina eteensä esityksen, jonka mukaan piiri investoisi koko 57 miljoonan euron sairaalahankkeen yksinään.

Salo ei osallistuisi investointiin lainkaan, vaan kaupunki vuokraisi omaan käyttöönsä tulevat tilat pitkällä vuokrasopimuksella.

Sairaanhoitopiirin johtajan Matti Bergendahlin mukaan malli vaikuttaa tarkoituksenmukaiselta. Yhden omistajan malli olisi hallinnollisesti yksinkertaisin, ja se huomioisi sekä piirin että kaupungin edut.

Malli ei aiheuttaisi hankaluuksia myöskään siinä tapauksessa, että sote-uudistus toteutuu tai jää toteutumatta.

Salo ja sairaanhoitopiiri ovat miettineet sairaalan investoinnissa kolmea erilaista vaihtoehtoa.

Ensimmäinen vaihtoehto olisi, että kumpikin osapuoli purkaisi omat tilansa, jotka on suunniteltu purettaviksi. Sen jälkeen kumpikin investoisi oman osuutensa uudesta rakennuksesta.

Kustannusten jako olisi selkeä, mutta ongelmia aiheuttaa mahdollinen sote-uudistus. Sen myötä sairaanhoitopiirin omistus ja toiminta siirtyisivät uudelle hyvinvointialueelle, mutta Salon omistus rakennuksista jäisi edelleen kaupungille.

Toisena vaihtoehtona on ajateltu kiinteistöyhtiötä, joka omistaisi sairaanlanmäen kiinteistön ja rakennuttaisi uudet tilat. Yhtiömallissa ongelmana pidetään kahden omistajan ohjausmallia. Käytännössä muodostuisi yksi ylimääräinen hallinnon taso ilman lisäarvoa.

Salon olisi pääomitettava kiinteistöyhtiötä rahalla ja otettava todennäköisesti velkaa. Sote-uudistuksen toteutuessa sairaanhoitopiirin omistus siirtyisi hyvinvointialueelle, mutta Salon osakkeet jäisivät kaupungille. Lisäksi ongelmia voisi tulla vuokrasopimusten kanssa.

Jos sairaanhoitopiiri investoisi sairaalan uudistamisen kokonaan, Salon sairaalanmäen kiinteistöllä olisi yksi selkeä omistaja.

Salo välttyisi kymmenien miljoonien investoinnilta ja suurilta veloilta. Sen sijaan kaupunki saisi omaan käyttöönsä tulevat tilat poistoajan mittaisella 30 vuoden vuokrasopimuksella.

Käytännössä kaupunki maksaisi tiloista saman verran kuin investoimalla yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa, mutta se välttyisi suurilta veloilta.

Sote-uudistuksen toteutuessa koko kiinteistö rakennuksineen ja toimintoineen siirtyisi hyvinvointialueelle, jolloin Salon vuokrasopimus päättyisi.

Salon kaupunginjohtajan Tero Nissisen mukaan nyt esitettävä malli on käytännössä ainut mahdollinen, kun sote-uudistus otetaan huomioon.

– Tämä on todella merkittävä juttu Salolle. Jos sote-uudistus toteutuu, kaikki siirtyy hyvinvointialueelle. Jos se ei tule, maksamme karkeasti miljoonan vuodessa ja korot päälle omasta osuudestamme. Joka tapauksessa kaupungilta jäisi paljon velkaa ottamatta, Nissinen perustelee.

Salo ja sairaanhoitopiiri ovat valmistelleet sairaalahanketta yhdessä. Esitys investoinnin toteutuksesta tulee piirin jälkeen myös Salon hyväksyttäväksi.

– Aikataulu on, että toteutustapaa käsitellään kesäkuussa sekä sairaanhoitopiirin yhtymävaltuustossa että Salon valtuustossa. Kaupunginhallitukseen se on tulossa meillä toukokuun lopulla, Tero Nissinen ennakoi.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Vauras väestökö?
23 päivää sitten

Sairaanhoitopiiri tarvitsee lypsylehmän, ja sellaisen se haluaa nyt Salon kaupungista. Täysin porvariston kaltainen ajatus.

Seuraavaksi se nostaa sairaanhoidollisten palveluiden hintaa sellaiselle tasolle, jolla se karsii potilaistaan ne heikompiosaiset.