Saksan kanslerikisa kiristyy

0
CDU:n johtaja Armin Laschet valittiin kristillisdemokraattien liittokansleriehdokkaaksi. Hän saattaa nousta liittokansleri Angela Merkelin seuraajaksi, jos puolue säilyttää kannatuksensa syksyn vaaleissa.

Saksa valitsee syksyllä seuraajan liittokansleri Angela Merkelille. Valintaa katsotaan tarkkaan myös muualla, sillä Merkelin seuraajalle on tarjolla suuret saappaat. Kun maailman johtajilla on asiaa Euroopalle, puhelin kilahtaa Saksan liittokanslerin pöydällä.

Kristillisdemokraatit miettivät pitkään omaa ehdokasta kanslerikisaan. Kahden ehdokkaan kisa päättyi lopulta CDU:n johtajan Armin Laschetin voittoon. Valintaa vaikeutti pienemmän sisarpuolueen CSU:n johtajan Markus Söderin suuri suosio.

Kristillisdemokraattien kiistely liittokansleriehdokkaasta sai vihdoin sinetin, kun CSU:n johtaja Markus Söder tyytyi suuremman sisarpuolueen CDU:n johdon päätökseen. Puoluejohto nimesi pitkän keskustelun ja äänestyksen jälkeen CDU:n johtajan Armin Laschetin liittokansleriehdokkaaksi. Hän sai 77,5 prosentin kannatuksen, kun Söderin kannatus jäi 22,5 prosenttiin.

Suuremman puolueen johtajan valinta olisi ollut helpompi, jos Söder ei olisi niin suosittu. CDU:n johto ei kuitenkaan antanut kansansuosiolle suurta painoa.

Söder nieli tappionsa tyynesti ja vakuutti tukea Laschetille. Hän korosti, että mitään välirikkoa CSU:n ja CDU:n välillä ei tulla näkemään.

Saksan vahva johtaja Angela Merkel luopui CDU:n puheenjohtajuudesta jo aiemmin mutta jatkaa liittokanslerina syksyn vaaleihin saakka. Merkel varoi ottamasta kantaa puolueen liittokansleriehdokkaan valintaan.

Laschet tunnetaan Merkelin vahvana tukijana. Maaliskuussa Laschet otti kuitenkin etäisyyttä Merkeliin ja vastusti liittokanslerin toiveita koronarajoitusten tiukentamisesta. Pitkään jatkuneet koronarajoitukset ovat syöneet kristillisdemokraattien kannatusta.

Mikään läpihuutojuttu Armin Laschetin valinta uudeksi liittokansleriksi ei ole. Hänellä on ensinnäkin kova työ omien joukkojensa yhdistämisessä.

Vahva kilpailija on jo kisassa mukana. Vihreiden ehdokkaalla Annalena Baerbockilla on kaikki mahdollisuudet nousta liittokansleriksi. Kristillisdemokraattien valinta saattoi vahvistaa hänen asemiaan, kun vastassa ei ole suosittu Markus Söder.

Vihreä liittokansleri olisi kuitenkin suuri muutos Saksan politiikassa. Sotien jälkeen vallassa ovat olleet konservatiivit ja demokraatit.

Muutos on kuitenkin mahdollinen. Kannatusmittauksissa kristillisdemokraatit ovat johdossa ja vihreät toisena. Kristillisdemokraattien kannatus on laskenut vuoden aikana, kun taas vihreiden kannatus on ollut nosteessa.

Ennen syksyn liittopäivävaaleja kannatusmittaukset ehtivät muuttua moneen kertaan. Vaalitulokseen vaikuttaa myös, miten Saksa selviytyy koronapandemiasta ja miten nopeasti rajoituksista päästään eroon.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments