Salo alkaa julkistaa yhtiöidensä keskeisiä talouslukuja

3
Salon kaupunki omistaa 30 prosenttia kiinteistöyhtiö Salo IoT Park Oy:stä, joka omistaa Salo IoT Campukseksi nimetyn Nokian entisen tehdaskiinteistön. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salo alkaa raportoida keskeisten yhtiöidensä talousluvuista valtuustolle. Samalla luvut tulevat julkisiksi yleisölle.

Keskeisiä tunnuslukuja raportoidaan kaksi kertaa vuodessa, keväällä tilinpäätöksen yhteydessä ja toiseen kertaan syksyllä.

Tänä keväänä luvut raportoidaan erikseen kaupunginhallituksen kautta valtuustolle. Ensi vuodesta alkaen ne sisältyvät tilinpäätökseen.

– Yleistä mielenkiintoa herättävien keskeisten yhtiöiden talousluvut on syytä antaa yleisölle. Se on kuntalain mukaan kunnan velvollisuuskin. Liikesalaisuuksien piirissä olevia asioita ei kerrota, kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo.

Kuntalain mukaan valtuusto on vastuussa kunnan toiminnasta ja taloudesta. Sen pitää asettaa talousarvion yhteydessä tavoitteet myös tytäryhteisöilleen.

Talousjohtaja Anna-Kristiina Korhosen mukaan Salon kuluvan vuoden talousarvioon on jo koottu keskeisiä talouslukuja Salon Vuokratalot Oy:stä, Yrityssalo Oy:stä, Salon Kaukolämpö Oy:stä, Salon seudun koulutuskuntayhtymästä ja Salo IoT Park Oy:stä.

Esimerkiksi Salo IoT Parkista raportoitavia tietoja ovat asiakastyytyväisyys, henkilöstömäärä, liikevaihto, käyttökate, liikevoitto ja tilikauden tulos sekä velan määrä ja lainat kaupungilta.

Salon Kaukolämpö Oy:stä kerrotaan laskutetun energian määrä, laskutus, henkilöstömäärä, liikevaihto, tilikauden tulos, nettoinvestoinnit, korkotulot kaupungille, velan määrä, lainat kaupungilta ja omavaraisuusaste.

Salon Vuokratalot Oy:stä raportoidaan taloustietojen lisäksi asuntojen käyttöaste ja vaihtuvuus.

– Valtuusto on linjannut, että yhtiöistä raportoidaan niiden toiminnalle keskeisiä tunnuslukuja sekä kaupungin vastuisiin liittyviä tietoja kuten velan määrä ja lainat kaupungilta, Korhonen kertoo.

Kaupunki omistaa kokonaan Salon Vuokratalot Oy:n ja kaukolämpöyhtiön. Niiden taloustietojen julkistamisesta kaupunki voi linjata yksin omistajaohjauksen kautta.

IoT Park Oy:ssä kaupunki on suurin yksittäinen omistaja 36 prosentin osuudellaan. IoT Park on myös salolaisittain poikkeuksellisen kiinnostava yhtiö, koska se omistaa Nokian entisen tehdaskiinteistön.

Mielenkiintoisiin yhtiöihin Salossa kuuluu myös Lounavoima Oy, jonka jätevoimalaa käynnistetään Korvenmäen jätekeskuksessa. Lounavoiman omistavat puoliksi Salon Kaukolämpö Oy ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy.

– Lounavoima ei ole mukana talousarviossa, koska se ei ole kaupungin tytäryhtiö. Siitä huolimatta on ajateltu, että Lounavoimasta voidaan raportoida samassa yhteydessä, Anna-Kristiina Korhonen sanoo.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:stä Salo omistaa 20 prosenttia. Sille Salon kaupunki ei ole asettanut taloudellisia tavoitteita kuluvan vuoden budjetissa.

– Yhtiöt ovat omistukseltaan erilaisia. Konserniyhtiöille voidaan antaa suoria konserniohjeita. Osakkuusyhtiöt ovat eri asia. Niillä on myös muita omistajia, ja yhtiöihin liittyvät päätökset syntyvät useamman omistajan näkemyksistä, hän muistuttaa.

 

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Repa
1 vuosi sitten

Mikä on muuttunut, miksi aiemmin salattuina pidetyt tiedot julkaistaan nyt?

Salolainen
1 vuosi sitten
Reply to  Repa

Olisiko asiasta tehty valtuustoaloite herätellyt huomaamaan, että salassapitoasia on tulkittu väärin.

Kustannuslaskija
1 vuosi sitten

Nyt säästän rahat PRH:lle maksetuista lakisääteisistä vuositiedoista, joita olen tilaillut seurataakseni virallista tilinpäätösinformaatioa. Salohan omistaa Lounavoimasta 60%, minun matematiikkani mukaan. Eli Salo omistaa Kaukolämpö Oy:stä 100 prosenttia. Kaukolämmöllä on 50% osuus Lounavoimasta. LSJH omistaa Lounavoimasta 50% ja Salo LSJH:sta 20%, josta siis Salon osuudeksi tulee 10%. Omistus on 60%.

Salo on myös panostanut mutkien kautta Lounavoimaan 10 miljoonaa ja vastuiden määrä on tuntematon. Lounavoimalta ei ole odotettavissa edes osinkoja. Jossitelu konserniin kuulumisesta on turhaa hurskastelua.

Mielenkiintoisia lukuja tulossa ja jonkun asiantuntijan pitää niitä myös analysoida. Onhan niitä muitakin esimerkiksi Turun tunnin junan suunnitteluyhtiö, jonne miljoonat vain uppoaa.