Lapin sairaanhoitopiirissä käytetään salolaisen Healthfoxin suunnittelemaa koronan jäljitysohjelmistoa

2
– Älykännykkään ladattavan ohjelman avulla potilas voi tehdä esimerkiksi oirearvion, jolla määritellään palveluntarve. Ammattilaiset voivat lähettää puhelimeen muun muassa omahoito-ohjelma, Kimmo Korhonen toteaa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Koronapandemia on tuupannut digitaalisten terveydenhuoltopalvelujen kysynnän reippaaseen vauhtiin. Kysyntään vastaa myös salolainen terveydenhuollon ohjelmistoja, sisällöntuotantoa ja asiantuntijapalveluita tuottava Healthfox Oy.

Yritys on kehittänyt vuodesta 2012 sekä terveydenhuollon ammattilaisia, potilaita että kustannuksista vastaavia tahoja hyödyntäviä sovelluksia. Reilu vuosi sitten yritys toi markkinoille älypuhelimeen ladattavan Covid-19 Care -hoito-ohjelmiston, joka auttaa erilaisten virustautien hoidossa.

– Potilas pystyy sovelluksen avulla tekemään esimerkiksi koronan oirearvion, jolla määritellään palveluntarve ja opastetaan hoitoon hakeutumisessa. Ammattilainen saa ohjelmasta tiedot, ja diagnoosin jälkeen potilaan puhelimeen voidaan lähettää esimerkiksi omahoito-ohjelma, muistutuksia ja kuntoutuksen ohjausta, toimitusjohtaja Kimmo Korhonen kertoo.

Lapin sairaanhoitopiirissä otettiin marraskuussa käyttöön Healthfoxin suunnittelema koronan jäljitysohjelmisto. Se on käytössä myös sairaanhoitopiiriin kuuluvissa kunnissa. Ohjelmisto mahdollistaa koronatilanteen reaaliaikaisen seuraamisen koko sairaanhoitopiirin alueella. Ohjelman avulla kerätään ja jaetaan tietoa asianosaisille.

– Sen käyttöä ollaan laajentamassa matkustajaliikenteen seuraamiseen Lapin maaraja-asemilla koronaturvallisuuden varmistamiseksi. Teemme tietojenkeruujärjestelmää yhdessä Lapin sairaanhoitopiirin kanssa, Korhonen sanoo.

– Olemme viemässä osaamistamme Etelä-Afrikkaan, ja viimeksi viime viikolla kävimme sopimusneuvotteluja Yhdysvaltoihin, Kimmo Korhonen kertoo. Kuva: SSS/Marko Mattila

Healthfox on tehnyt digitaalisia ratkaisuja hyödynnettäviksi muun muassa fysioterapiassa, kansantaudeissa, psykiatrisissa sairauksissa ja lääkehoidossa.

HealthFOX-järjestelmää on käytetty muun muassa unettomuudesta kärsivien potilaiden tukemiseen. Potilaan älykännykkään ladattavassa Unettomuuden nettiterapiassa terapeutti voi Korhosen mukaan hoitaa noin kymmenkertaisen määrän potilaita verrattuna kasvokkain toteutettavaan lyhytpsykoterapiaan.

– Ja yhtä hyvillä hoitotuloksilla, hän iloitsee.

Nettiterapiassa potilas etenee itsenäisesti terveydenhuollon ammattilaisen seuratessa kommentoiden ja ohjaten.

– Tuhannet potilaat ovat saaneet HealthFOX Easier Tomorrow -ohjelmalla digitaalisesti apua omahoidon toteuttamiseen ja kuntoutumiseen, Korhonen huomauttaa.

Hän sanoo yrityksensä kehittävän palvelukonseptia ja hoitopolkuja edelleen.

– Etsimme innovatiivisia yhteistyökumppaneita sekä yksityisen että julkisen terveydenhuollon toimijoita kansainvälisen liiketoiminnan avaamiseksi. Hyödynnämme USAssa myönnettyä patenttia ja EPO-patentti on haussa. Olemme viemässä osaamistamme Etelä-Afrikkaan, ja viimeksi viime viikolla kävimme sopimusneuvotteluja Yhdysvaltoihin. Meillä on myös Saksassa ja Ranskassa ihmiset tutkimassa pääsyä Euroopan markkinoille, Korhonen kertoo.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vituaalipotilas
3 kuukautta sitten

Kohta ei enää tarvita lääkäreitä – kännykät hoitavat meidät.

Kantasalolainen
3 kuukautta sitten

Tämä vain liittyy aiheeseen ei tähän yrittäjään. Toimiiko ministeri Harakan koronavilkku, vai haihtuiko kuusi miljoonaa euroa maksanut sovellus bittiavaruuteen.