Salon tonttikauppa piristyi alkuvuonna – Akkasen perhe löysi toivetonttinsa Märynummelta

28
Suunnittelija Marjo Axberg Keittiömaailmasta vieraili Jenna ja Lauri Akkasen omakotityömaalla viime viikonloppuna. Akkasten talo on valmistumassa juhannuksen tienoilla. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon tonttikauppa on osoittanut alkuvuonna lupaavia piristymisen merkkejä.

Kaupungilta on varattu maaliskuun loppuun mennessä jo 13 omakotitonttia ja yksi rivitalotontti.

Viiden viime vuoden aikana Salossa on varattu vuosittain 10–15 tonttia. Nyt samaan määrään on päästy kolmessa kuukaudessa.

– Meininki on tuntunut alkuvuonna vähän pirteämmältä. Jos tämä tahti jatkuu kesään asti, niin ihan jees. Loppuvuonna on yleensä hiljaisempaa, Salon tonttipalveluinsinööri Mikko Aaltonen iloitsee.

Halikko nousee kärkeen, kun katsotaan, miltä alueelta varauksia on tullut eniten. Esimerkiksi viime kesänä varattavaksi tulleet Märynrinteen tontit Märynummella ovat osoittautuneet suosituiksi. Alkuvuonna Märystä on varattu kaksi tonttia.

– Märynrinteessä kaupungilla oli seitsemän tonttia, ja enää yksi on jäljellä. Se on ollut selvästi hyvä paikka, Mikko Aaltonen sanoo.

Märynrinteessä on myös kuusi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tonttia. Piiri pyrkii myymään tontit suoraan. Kaupunki taas antaa tontit ensin vuokralle, ja ne voi lunastaa omakseen, kunhan rakennusvelvoite on täytetty.

Sairaanhoitopiiri on tehnyt tonttien välityksestä sopimuksen Huoneistosalon kanssa. Niistä on tullut kyselyitä, mutta yhtään ei ole toistaiseksi myyty.

– Positiivinen juttu, että kysyntää on. Toivottavasti mekin pääsemme pian kaupoille, tilapalvelupäällikkö Kristian Jaakkola sairaanhoitopiiristä sanoo.

Halikon Härkhaan asuinalueelle tuli vuosi sitten viisi uutta tonttia Maiturinkujalta, ja niistä kolme on nyt varattu.

Samaan aikaan Härkhaan tonttien kanssa varattaviksi tulivat Muurlan Robintien tontit. Koulun naapuriin kaavoitettiin viisi tonttia, ja niistä on enää kaksi vapaana.

Yksittäisiä tonttivarauksia on tehty esimerkiksi Perttelin Santanummella ja Mathildedalissa.

Yksi tonttien varaajista on Muurlan Rakentajat Oy, joka suunnittelee paritaloja Muurlaan ja Märynummelle. Yritys on varannut tontin kummaltakin alueelta.

Toimitusjohtaja Ville Vuori sanoo, että Muurla ja Märynummi ovat hyviä alueita, koska kummassakin on vahva koulu ja moottoritieliittymä lähellä.

– Välittäjien mukaan kiinnostusta on, ja myytävää on liian vähän. Etätyökin on nyt muodissa. Ajattelin, että ehkä pääkaupunkiseudulta voisi tulla ostajia. Asuntojen hintataso on Salossa kuitenkin ihan eri kuin siellä, Vuori perustelee.

Koulu oli ykkösperuste, päiväkoti piste i:n päälle

Märynrinteen uudelle alueelle valmistuu kesäkuussa ensimmäinen omakotitalo.

Siihen muuttaa Akkasen perhe eli Jenna ja Lauri sekä heidän lapsensa Stella, 5, ja Nuutti, 3.

Jenna ja Lauri ovat kotoisin Halikosta, mutta he ovat asuneet muualla jo toistakymmentä vuotta.

Jenna muutti opintojensa perässä Turkuun vuonna 2010, ja ammattikorkeakoulussa Salossa opiskellut Lauri seurasi perässä käytyään ensin Saksassa vaihdossa.

Kumpikin löysi valmistuttuaan töitä Turun seudulta. Jenna on terveydenhoitaja ja Lauri markkinointipäällikkö.

Pariskunta muutti Turusta Lietoon omaan rivitaloasuntoon 2014. Muutama vuosi sitten he alkoivat etsiä omakotitaloa tai tonttia Turusta, Liedosta ja Kaarinasta – sekä Salosta.

Nuoren perheen ykköskriteerinä haussa oli mahdollisimman lähellä sijaitseva koulu. Hyvät kulkuyhteydet olivat toinen vaatimus.

– Olemme olleet kumpikin nyt vuoden etätöissä, mutta ennen sitä tein kaksi päivää viikossa töitä etänä, kaksi Turussa ja yhden Helsingissä, Lauri Akkanen perustelee.

Märynummi vei vertailussa ylivoimaisen voiton koulun ansiosta. Akkaset ovat mitanneet, että kotipihasta tulee koulun kulmalle matkaa 300 metriä.

– Stella aloittaa eskarissa ensi syksynä, ja halusimme, että lapsilla on mahdollisimman lyhyt ja turvallinen koulumatka. Ihan piste i:n päälle oli, että päiväkotikin tulee samaan pihapiiriin, ja Nuutti pääsee siihen, Jenna Akkanen kehuu.

Akkaset myöntävät, että Märyn tontit olisivat tuskin pärjänneet kilpailussa ilman koulua. Se ratkaisi valinnan.

Märynummelta löytyy muitakin plussia. Akkasen perhe kiersi viime kesänä frisbeegolf-ratoja, ja Märystä löytyy täyspitkä rata.

Kyläyhdistys on jo ehtinyt osoittautua aktiiviseksi. Se tiedottaa alueen asioista ja on kertonut esimerkiksi latujen tykityksestä ja pulkkamäestä.

– Tontissa on hyvää sekin, ettei ole ihan aukeaa peltomaisemaa, ja tässä on puita, Lauri Akkanen perustelee.

Kulkuyhteydet Saloon ovat hyvät, ja keskustasta löytyy paljon harrastusmahdollisuuksia.

– Sukulaisten läheisyys on yksi iso plussa. Kaikki asuvat Salon alueella, Jenna Akkanen lisää.

28 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Urpo
1 kuukausi sitten

Siinäpä olikin sellainen rautalankamalli ihmisten arkirealismista, että viimeistenkin keskittämispolitiikkaa suosivien pitäisi asia vihdoin ymmärtää.

Uusi on uusi
1 kuukausi sitten

Hyväkuntoisia ja tilaratkaisultaan järkeviä käytettyjä omakotitaloja on myynnissä niin vähän, että tonttikaupan käyminen ja uudisrakentaminen ovat luonnollista seurausta tästä markkinatilanteesta.

Etätöissä jo 1980-luvulla
1 kuukausi sitten

Miksi päättäjät nukkuvat? Oikeaa kehitystä Salolle olisi kaavoittaa tontteja moottoritien liittymiin. Asiasta on hieman keskusteltu, mutta mitään ei tapahdu. Tämä olisi pitänyt olla uuden Salon kärkihanke.

Nyt etätöiden lisäännyttyä pitäisi kaavoittaa tontteja, joihin olisi oikeus rakentaa myös kunnon etätyötilat. Tosiasia on, että Turusta tulee nopeammin Muurlan liittymään kuin Salon harmaantuvaan keskustaan. Ei tontteja polkaista käyttöön hetkessä, kun pitää hoitaa myös kunnallistekniikka kuntoon ennen hyödyntämistä. Onko tämä visiona jollekin valtuutetuksi pyrkivällä?

Uskoisin paikallisen valokuituoperaattorin järjestävän samalla uusille alueille kunnon kuituyhteydet. Kaikki luvat kun eivät onnistu yhtä juoheasti kuten yli sadan miljoonan tupruttavalle velkavetoiselle laitokselle.

Niemetön
1 kuukausi sitten

Salon päättäjien kärkihanke on tappaa vanhojen kuntakeskusten kehitys lopettamalla ensin pienet koulut ja päiväkodit. Kaupungintalolla huseeraa muutama tekijä, joilla on jotain henkilökohtaisia tarpeita päästä vanhoista, toimivista ja pidetyistä päiväkodeista sekä kouluista eroon.

Järki jo sanoo, että juuri näihin palveluihin pitäisi panostaa, jotta saadaan lisää lapsiperheitä Salon rauhallisiin kyliin.

Kylien salo eikä kylätön Salo.

Mamma maalta 75
29 päivää sitten
Reply to  Niemetön

Kun kunnat yhdistettiin Saloon, piti kunnat myös hävittää, joille ei olisi saanut rakennuslupiakaan antaa eikä tonttikauppoja tehdä.

Kuitenkin on niin, että on ihmisiä, jotka haluavat asua kylätaajamia lähellä maaseutumaisemissa. Lapsille noin 100 oppilaan koulu on lähes parasta, mitä lapselle voi tarjota. Rauhallinen oppimisympäristö, jossa kaikki tuntevat ja tietävät toisensa, opettajat, oppilaat ja vanhemmat. Ihmisille pitää tarjota vaihtoehtoja.

Kaimaani
1 kuukausi sitten

No niin, sieltä se totuus tulee maksukyisten ihmisten suusta, koulu ja motariramppi. Voitaisiko ihan aikuisten oikeasti saada vaikka se itäisen ohikulkutien kaava eteenpäin ja rakentamiseen ja Ollikkalan Ketomäkeen niitä tontteja kaavoitettua.

Katsokaa satelliittikuvasta Somerontien pohjoispuoli, etelärinne, joka kasvaa metsää tällä hetkellä. Kertakaikkisen huippupaikka kaavoittaa.

Salolainen
1 kuukausi sitten

Jos pystyy etätöitä tekemään Turussa tai Helsingissä pääpaikkaa pitäville yrityksille, niin on todella järkevä asua Salossa. Asuminen on 50-70% halvempaa, ja kaikki arkiset kauppareissut sata kertaa helpommat suorittaa. Halutessa pääsee Turkuun 30 minuutissa ja 60 minuutissa Helsinkiin moottoritietä.

Täytyy oikeastaan ihmetellä, miksi Salossa on näin edullisia asuntoja, kun sijainti on lähes täydellinen kahden suuren kaupungin välissä.

Mä vaan
1 kuukausi sitten
Reply to  Salolainen

Olisiko niin, että kouluverkon olemassaoloon ei voi luottaa?

Salon kaupungilla on olemassa oleva säästötarve, mutta se kohdistuu voimakkaimmin keskustan ulkopuolisiin eli ns. lähikouluihin

Pro Pajula
29 päivää sitten
Reply to  Mä vaan

Todellisuudessa kouluverkkoratkaisuilla ei saada mitään oikeita säästöjä. Salon rahoista kai 60% menee sote-sektorille, joka on valtio valtiossa.

Kun puhutaan rahapulasta, niin ”sote-puolueen” kannattajat alkavat vaatia aina säästöjä koulutoimesta. Mutta ne laskennallisetkin säästöt ovat vain muruja soten kuluista. Koulupuolella taas koulun lakkautus tarkoittaisi kuljetusmenojen kasvua.

Repa
29 päivää sitten
Reply to  Pro Pajula

Kuljetusmenoja ei synny jos Pajulan oppilaat siirretään Ollikkalan kouluun kuten jo aiemminkin oli suunnitelmissa.

Asennetta ja järjestelyä
29 päivää sitten
Reply to  Repa

Ennen Ollikkalan koulua alueelta kulkivat Pajulan kouluun ja omin jaloin, ennen koulukyyditysten tuloa. Vanhemmatkin olivat töissä, eikä lapsiaan kuskaamassa kuten nykyään, jos ei ole edellytyksiä koulukyyditykseen. Nyt Pajulan suunnalta voivat ihan hyvin tulla Ollikkalan kouluun vaikka itse kulkien, hoituisi ulkoilukin samalla.

Keskusta on kompastuskivi
29 päivää sitten
Reply to  Salolainen

Kaikki mainitsemasi seikat pitävät paikkansa. Salon hintatason selittää pitkälti elinvoimaisen keskustan puuttuminen. Tapahtumat, kulttuuri, ravintolaelämä ja ihmismassojen muodostama syke ovat varsin ohuita verrattuna Turkuun ja Helsinkiin.

Kun entistä useampi haluaa ja arvostaa mahdollisuutta viettää aikaa rauhallisten kotiolojen lisäksi myös elävässä keskustassa, siinä kilpailussa Salo jää jalkoihin. Onko keskustan kehittämistä edes mietitty?

Keijo K.
29 päivää sitten

Keskusta on kompastuskivi. Mutta kun on kyse jostain muusta kuin politiikasta, niin kaikki puolueet ovat kuntaliitoksesta lähtien pitäneet huolta kaikkien liitoskuntien systemaattisesta näivettämisestä.

Vasta viime aikoina toimivat kyläyhteisöt ovat alkaneet saada oikeaan suuntaan tuota kehitystä. Toivottavasti jatkuu.

Vepsä
29 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Siinäpä ongelma. Sekä keskustaa että kyliä pitäisi kehittää, mutta rahkeet eivät riitä.

Vapaa Kanaherra
29 päivää sitten

Tänään Helsingin Sanomissa artikkeli pöhinän kiinnostavuudesta: ”Espoon perukoilla piilottelee tyytyväisten asukkaiden salainen idylli, jonne pääsee asumaan espoolaisittain todella halvalla: ”Helsinki on nähty” Kyllä minä mieluummin sieltä kehien sisältä Saloon muuttelisin kuin tuonne artikkelin osoittamaan ’Perusmäkeen’. Täällä on hyvä määrä palveluita, jotka ovat saavutettavissa nopeasti. Hyvät urheilufasiliteetit. Lähiympäristössä on enemmän kuin riittävästi aktiviteettejä. Muualle rannikolle päräyttää nopeasti. Sitten jos on tarve käydä keskustoissa (Turku, Helsinki) niin sitten menee ja ottaa vaikka hotellihuoneen. Yölläkin pääsee bussilla kotiin, jos ei jaksa jäädä aamupalalle. Voi tulla yllätyksenä paikallisille, mutta tänne pääsee varmemmin yöllä bussilla kotiin kuin moneen paikkaan pääkaupunkiseudulla. ”Price is what you pay,… Lue lisää »

Vepsä
29 päivää sitten

Kuntakehityksen ongelma on ajattelu oman navan kautta. ”Kyllä minä täällä viihdyn” ei tarkoita, että kaikki viihtyvät. Mutta oikeassa olet, Salossa on paljon hyvää, ja hyvistä kulkuyhteyksistä on pidettävä kiinni.

Mielikuvien voima on tosin valtava. Nokian hylkäämä huumekaupunki on monien harhaluulo.

Vapaa Kanaherra
29 päivää sitten
Reply to  Vepsä

Jep, mutta tämä oman navan kautta -ajattelu tuntuu toimivan myös toisin päin tällä palstalla suhteellisen paljon. ”En minä täällä viihdy” – niin ei muutkaan viihdy. ”Ei tänne kukaan voi muuttaa” jne. tuubaa.

”Mielikuvien voima on tosin valtava. Nokian hylkäämä huumekaupunki on monien harhaluulo.”

Tämä on muuten ihan tosi juttu, juuri tässä taannoin mietiskelin asiaa.

Salon ydin
29 päivää sitten

Salon kehitys on jumissa. Keskusta-alueen kehityssuunnitelmat ovat jäissä, koska vanhojen kehyskuntien valtuutetut vastustavat kaikkea. Ei tajuta sitä, että jos keskusta-alueelle saataisiin lisää asukkaita, niin myös palvelut säilyvät.

Esimerkiksi itse olen pohtinut, että ikääntyessäni omakotitalon jälkeen ei nykyisestä keskustasta löydy oikein tarpeeksi tarjontaa.

Keijo K.
29 päivää sitten
Reply to  Salon ydin

Varmaan vanhojen kehyskuntienkin asukkaat toivovat, että heidänkin vielä jäljellä olevat lähipalvelunsa säilyisivät. Eivät he kaikki välttämättä halua sinne keskustaan.

Keskustan kehittäminen ei ole pois kyliltä
29 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Juuri tässä on väärinkäsitys, että keskustan kehittäminen olisi pois kyliltä. Tätä ovat monet vanhojen kuntien valtuutetut väittäneet viimeiset 10 vuotta.

Mitä lähipalveluita kyliin on saatu sillä, että keskusta on kutistunut ja kutistunut vuosia? Jos K-Marketin peltohirviö toteutuu, loppuu Salosta kokonaan keskusta. On vain kaksi markettia ja autio tori.

Urpo
28 päivää sitten

Ei kylissä vastusteta keskustan kehittämistä. Vain sitä vastustetaan, että keskustaa kehitetään siirtämällä toiminnot kylistä keskustaan.

Maaseudun mies
28 päivää sitten

Keskustan kehittämisellä ei ole mitään järkeä, sillä kun jäätiköt sulavat, niin Salossa saa soudella veneellä Plazaan, jonne ei vesi yllä.

Kehitetään kuntia, jotka liitettiin, ja myös niiden terveyspalveluja. Ei tehdä kuten nyt, kun koronapiikin saa vain
Salossa. Muut joutuvat ajamaan jopa 140 kilometriä saadakseen piikin, eikä rikas Salo maksa kuluja.

Keijo K.
28 päivää sitten

Tuskin kovinkaan moni on ollut vaatimassa lisää palveluja kylille, vaan kyse on ollut olemassa olevien säilyttämisestä. Eivät kylien talkoillakin tehdyt toimet ole olleet syynä keskustan näivettymiseen.

Nythän voisi jo hyvälläkin syyllä kysyä, mikä on Salo?

ERP
27 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Vanha Salo on tulevaisuudessa eläkeläisten asuinpaikka, jos sinne rakennetaan vielä Tunnin juna. Siellä ovat taksit ja lyhyet matkat sairaalaan ensiapuun.

Kehitetään esimerkiksi Perniötä. Se on risteyasema Kemiönsaareen ja Tammisaareen sekä valtava kesämökkiliikenteen keskus. Täältä puuttuu muun muassa hammaslääkäripalvelu, jota nyt joutuu hakemaan Halikosta.

Mä vaan
28 päivää sitten

Tuota, eikö jokainen kauppaketju pyri toteuttamaan omat ”peltohirviönsä”?

Vähemmän se asukkaita Somerontien varrella häiritsee kuin erään peltohirviön 24/7 aukiolo ja tavararalli.

Ote puuttuu
28 päivää sitten

Merkillistä on, ettei kuntavaaliehdokkailta kuulla mitään selkeää kantaa Salon keskustan tai maaseutukylien kehittämiseen.

Vaalipuheiden pitäisi olla konkreettisia ehdotuksia eikä abstraktia pöhinää.

Tietämätön
28 päivää sitten

Yhden voimakkaasti kantaa ottavan mukaan Märynummella on tuulivoimaloiden takia mieletön meteli. Ehkä nämä uudet asukkaat eivät ole saaneet tietoja näistä kyseisen kirjoittajan empiiristen tutkimusten tuloksista? Kuinka korkeat desibelilukemat mahtavatkaan olla?

Ääntä monesta suunnasta
28 päivää sitten
Reply to  Tietämätön

Desibelien mittaus voikin olla monimutkaisempi juttu, kun pitäisi saada tuulivoiman mittauksen ajaksi moottoritie pois päältä. Moottoritien melua on huomattavasti helpompi havainnoida tyynellä säällä, jolloin myllyt eivät pyöri.