Salossa valmistuu tänä vuonna jo 5 000 ulkoporeallasta – Novitekin myyntimäärät ovat kasvaneet reippaasti koronapandemian aikana

0
Salon Tehdaskadun tuotantotiloissa ollaan tänä vuonna varauduttu valmistamaan jo 5 000 ulkoporeallasta. Joni Koukku poraa altaaseen suuttimien reikiä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salossa valmistettavien ulkoporealtaiden kysyntä on kasvanut reippaasti siitä lähtien, kun Novitek-altaiden tuotanto alkoi vuonna 2013. Ensimmäisenä vuonna niitä tehtiin sata kappaletta. Seuraavana myytiin 300 allasta ja vuonna 2015 tuotanto oli 550 allasta. Viime vuonna altaita valmistui jo liki 2 900 ja tämän vuoden tuotantokapasiteetti on laskettu 5 000 altaan mukaan.

Myyntijohtaja Juuso Sinervo muistaa, miten viime vuoden alussa yrityksen tulevaisuutta arvuuteltiin kahden skenaarion välillä: väheneekö altaiden menekki vai kiihtyykö kasvu sittenkin. Jo maaliskuussa oli selvää, että altaiden kysyntä jatkaa kasvuaan myös poikkeusvuonna.

– Kasvu on kovaa. Korona on vauhdittanut kysyntää, kun ihmiset eivät pääse ulkomaille. Suomalaiset panostavat nyt kotiinsa ja pihaan, Sinervo toteaa.

Komponenttivalmistajat yllättyivät allasmarkkinoiden maailmanlaajuisesta kasvusta, ja osto-osien saatavuusongelmat vaikuttivat tuotannon suunnitteluun ja aikatauluihin.

– Koronapandemian takia on ollut jonkin verran haasteita komponenttien saannissa. Saatavuus vaatii päivittäistä varmistelua, Sinervo sanoo.

Tuotanto on kuitenkin pysynyt tänä vuonna hyvin aikataulussa.

– Osasimme varautua hyvin viime vuoden puolella, kun näimme tilanteen ja tilasimme USAsta tavaraa. Suurimmat murheet ovat rahtauksessa, sillä merikuljetuksissa on ruuhkaa ja kontteja on vaikea saada, Sinervo toteaa.

– Kasvu on kovaa. Eniten menee altaita, jotka ovat noin kaksi metriä kanttiinsa, Novitekin myyntijohtaja Juuso Sinervo toteaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salolaislähtöinen perheyritys Oy Nordic Spa Ltd on ulkoporealtaiden ainut kotimainen valmistaja. Vuonna 2011 perustettu yritys valmisti ensinporealtaita sisätiloihin.

Yrityksellä on noin 3 500 neliön tuotantotilat Tehdaskadulla Salon Meriniityssä.

– Lisätilaa ollaan hankkimassa, ja laiteinvestointeja on tehty tulevaisuutta ajatellen. Haluamme panostaa kasvavan kotimaan kysynnän lisäksi vientimyyntiin, Sinervo kertoo.

Nordic Span oma tuotemerkki on Novitek, jonka merkkisiä altaita viedään nykyään lähinnä Ruotsiin, Norjaan, Iso-Britanniaan ja Hollantiin, mutta kysyntää olisi muuallakin. Suomessa altaat kulkevat ostajille jälleenmyyjien eli Veloxian ja K-Rautojen kautta.

Novitek tekee myös sopimusvalmistajana Drop Design Poolin altaat ja Keskon Cello-altaat, joita viedään muihinkin Euroopan maihin.

Novitek työllistää tätä nykyä noin 110 ihmistä ja teettää töitä kahdessa vuorossa. Yritys työllistää myös välillisesti, koska käyttää paikallisia kuljetusliikkeitä ja hankkii rungot ja eristeet paikallisilta yrityksiltä.

Ulkoporeallas on helppokäyttöinen.

– Kansi van auki ja menoksi, Sinervo nauraa.

– Vesi on vaihdettava kahdesta kolmeen kertaan vuodessa käytöstä riippuen. Itselläni allas on oman perheen käytössä ja koko ajan kylpyvalmiudessa. Vaihdan veden kahdesti vuodessa. Vedenhoitoaineita lisätään säännöllisesti.

Allastuotanto on pysynyt hyvin aikataulussa, vaikka koronapandemian vaikutusten takia komponenttien hankinta on vaatinut jonkin verran lisätöitä. Miska Huovila kiinnittää vesiletkuja altaaseen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Edullisimmillaan ulkoporealtaan saa 4 500 eurolla. Altaiden hinta kasvaa varustelun, koon ja muiden ominaisuuksien mukaan.

– Eniten menee altaita, jotka ovat noin kaksi metriä kanttiinsa. Täydellisillä hierontaominaisuuksilla ja omaan terassiin sopivilla väreillä löytyy varmasti sopiva allas joka kohteeseen, Sinervo vakuuttaa.

Valtaosa sähkölämmitteisistä ulkoporealtaista ostetaan omakotitaloihin, mutta niitä on hankittu myös rivitaloasuntojen takapihoille.

– Silloin ostajan on tietenkin sovittava asiasta taloyhtiön hallituksen kanssa, ja tarkistettava, miten osakkeen sähkön riittävät ja miten vesimittarit toimivat, Sinervo muistuttaa.

Tavalliseen altaaseen menee 1 000–1 500 litraa vettä.

Altaita on asennettu myös kerrostalojen kattoterasseille ja parvekkeille. Sinervon mukaan se ei ole ongelma, jos vedenpoisto onnistuu ja parveke kestää 2 000–3 000 kilon painon.