Selostajan unelma – paikallisradiossa aloittaneet Toni Flink ja Saku Mäkynen selostavat ensi kesänä olympialaisia

0
Selostajat Toni Flink (vas.) ja Saku Mäkynen ovat tuttu näky Salohallissa.

Tokion kesäolympialaisissa tulee olemaan poikkeuksellisen laaja salolaisedustus riippumatta siitä, selviääkö Vilppaan seiväshyppääjä Wilma Murto kisoihin vai ei.

Olympialaisten esitysoikeudet omistava Discovery julkisti torstaina kisojen selostajat ja kommentaattorit. Otteluita Suomeen selostavat salolaiset Toni Flink ja Saku Mäkynen. Lisäksi Vilppaan Teemu Rannikko on yksi koripallon asiantuntijakommentaattoreista.

Flink selostaa kisoissa lentopalloa ja beach volleya ja Mäkynen koripalloa.

Salolaiskaksikko nimettiin kisojen selostajaksi jo reilu vuosi sitten, mutta koronaviruspandemia siirsi niin olympialaiset kuin niiden selostajista tiedottamisen.

Olympialaiset on kaksikon unelmien täyttymys.

– Olin jo luopunut toivosta päästä selostamaan olympialaisia, koska Yle on lähettänyt normaalisti kisat ja olen itse ”yleringin” ulkopuolella, Flink kertoo.

– Se oli henkilökohtaisesti kova isku, kun kisoja vuosi sitten siirrettiin. Nyt kun tästä asiasta voi kertoa muillekin, niin asia realisoituu kunnolla. On tämä niin lapsuuden kuin aikuisiänkin unelma, Flink myöntää.

Flinkin ja Mäkysen selostajaurat ovat pitkät.

Flinkin ensimmäinen selostus oli vuonna 1987, jolloin hän selosti SM-koripallon ottelun HoNsU–KTP kotkalaiseen paikallisradioon Radio Loppiin.

Mäkysen ensimmäiset selostukset osuvat 20 vuoden taakse, kun hän kiersi Vilppaan mukana vieraspeleissä ja selosti niitä Radio 882:een.

– Kun selostin Vilppaan pelejä paikallisradioon NMT-puhelimella, niin en ihan uskonut, että selostaisin joskus maailman suurimmassa urheilutapahtumassa. Tämä on iso kunnia, Mäkynen kertoo.

Tällä kaudella Mäkynen ja Flink ovat selostaneet eurokorista Elisa Viihteelle sekä toimineet niin selostajina kuin studioisäntinä Ruudun palloilulähetyksissä.

Urheilutoimittajana aloittanut Flink on toiminut reilut kymmenen vuotta viestintäyrittäjänä, ja hänen työtehtäviinsä kuuluvat muun muassa Lentopalloliiton sekä Miekkailu- ja 5-otteluliiton tiedotus sekä Suomen suurimman uintiseuran, helsinkiläisen Simmiksen tiedotus.

Mäkynen toimii siviilissä Finnfoamin myyntipäällikkönä.

– Olen todella kiitollinen työnantajalle, että he ovat mahdollistaneet tämän, Mäkynen kiittää pomojaan.

Tokion kesäolympialaisten televisiointi Suomessa on edellisiä kisoja monimutkaisempi kuvio.

Esitysoikeudet omistava Discovery on tehnyt Yleisradion kanssa niin sanotun alilisenssiointisopimuksen eli kisat näkyvät niin Ylellä kuin Discoveryn kanavilla (mm. TV5, Kutonen ja Eurosport).

Vapaasti katsottava TV5-kanava tarjoaa kisojen aikana 24 tuntia vuorokaudessa kisalähetyksiä, joista suoria lähetyksiä on aamuyöstä alkuiltaan. Illalla ohjelmassa on koosteita ja studiolähetyksiä. Discoveryn maksullisessa suoratoistopalvelussa näkyvät taas kaikki olympialaisten tapahtumat jokaisesta lajista.

Discoveryllä on kuitenkin yksinoikeus koripalloon ja uintiurheiluun sekä illan parhaaseen katseluaikaan kello 19–21.

Discoveryn panostus yksinoikeuslajeihin näkyy myös asiantuntijoissa. Koripallossa asiantuntijoina toimivat Rannikon lisäksi Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann ja kapteeni Shawn Huff sekä entinen huippupelaaja Tiina Sten. Uinnissa asiantuntijoina ovat maailmanmestarit Jani Sievinen ja Hanna-Maria Hintsa (s. Seppälä).

Muita kovan luokan asiantuntijoita ovat muun muassa Jarkko Nieminen tenniksessä ja Jussi Veikkanen pyöräilyssä.

Discoveryn tiimi ei kuitenkaan lähde paikan päälle Tokioon, vaan kisoja varten rakennetaan studiot ja selostamot Kööpenhaminaan muiden pohjoismaiden kanssa.

Flink ja Mäkynen siis selostavat ottelut Tanskasta käsin. Selostusreissu kestää kolmatta viikkoa.

– Katsoin alustavasti selostuslistaa, niin siinä oli 33 lentopallo-ottelua sekä beach volleyn loppupelit, Flink ynnäsi.

– Minulla taas on 1–2 koripalloselostusta päivässä, Mäkynen kertoo.

Perinteisen koripallon lisäksi Discovery lähettää uutuuslajin 3×3-koripallon (kansankielellä sanottuna katukoriksen) ottelut.

Osa Discoveryn olympiatiimistä: Toni Flink (takana vas.), Tomi Tiilikainen, Kristian Palotie, Saku Mäkynen, Arne Six, Julius Vauhkonen, Hannu-Pekka Hänninen. Hanna-Maria Hintsa (edessä vas.), Tommy Rundgren, Hanna-Mari Kaski, Juhani Henriksson, Kaj Kunnas, Tiina Sten, Teemu Rannikko, Henrik Dettmann.

Ja olympiakullan voittaa?

Toni Flink, lentopallo:

– Naisten puolella toivon, että Turkki, mutta suurin suosikki lienee Yhdysvallat. Miehissä toivon, että hyvän ystäväni Tuomas Sammelvuon valmentamat venäläiset olympiaurheilijat (toim. huom. ei Venäjä) voittavat kultaa.

– Kaiken kaikkiaan luvassa on todella avoimet kisat, koska kansainvälisiä otteluita ei ole sattuneesta syystä pelattu.

Saku Mäkynen, koripallo:

– Se riippuu täysin siitä, keitä pelaajia Yhdysvallat saa mukaan kisoihin. Naisissa jenkit voittavat aika varmasti.

– Rehellisesti on sanottava, että miehissä toivon, että joku muu maa kuin Yhdysvallat voittaisi. Nikola Jokicin ja Bogdan Bogdanovicin Serbia on kovin haastaja.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments