Seppä Lauri lakitettiin, vaikka lakittaja meinasi tarrautua oksiin – katso video!

3

– Lakki, päähän! kajautti Jyrki Sjöholm vappuaattona Salon Länsirannassa armeijatyyliin, jonka jälkeen Suomen mestari, LP Viestin Anna Syrjälä painoi valkolakin Seppä Laurin muhkeaan päähän.

– Onko se nyt suorassa?

– Näyttää aika hyvältä.

Seppä Laurin patsaan lakitus järjestettiin tänä vappuna jo toista vuotta peräkkäin etätapahtumana, striimattuna. Salolaiset toivotettiin tervetulleiksi viettämään terveysturvallista vappua ja seuraamaan tapahtumaa Salon kaupungin YouTube-kanavalla. Tilaisuuden voi katsoa sieltä taltioituna myöhemminkin.

Myös paikan päälle oli saapunut joitain kymmeniä kiinnostuneita. Yleisö pysytteli kuitenkin etäällä esiintyjistä, ja seurueet pitivät turvavälejä.

Johanna Jokiniemi ja Ville Tiainen olivat ensimmäistä kertaa todistamassa Seppä Laurin lakitusta ja halusivat tehdä sen paikan päällä. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tapahtuman tunnelmaa olivat tulleet aistimaan muun muassa turkulainen Johanna Jokiniemi ja tuore salolainen Ville Tiainen. Molemmat olivat ensimmäistä kertaa todistamassa sepän lakitusta.

– Muutin Saloon kolme viikkoa sitten Kuopiosta. Olen asunut yliopistokaupungeissa, ja lakitukset ovat minulle sydämen asia. Joensuussa olen ollut lakittamassa itsekin. Piti siis tulla katsomaan, minkälainen tapahtuma täällä on, Tiainen kuvaili.

– En minä rupea striimistä tällaista katsomaan, ei se ole sama. Piti ottaa viltti ja tulla tänne. Turvallisesti kuitenkin.

Tapahtuman järjestivät Valitsen suomalaista ry, Salontekeväisyystalkoot ja Salon kaupunki. Ohjelman takana oli tuttu tiimi eli Valitsen suomalaista ry:n puheenjohtaja Jukka Alanko, varapuheenjohtaja Juhani Nummentalo ja sihteeri Jyrki Sjöholm.

Tempaus käynnistettiin sopivan vappuhenkisellä musiikkinumerolla, kun Ismo Kakko ja Jyrki Sjöholm lauloivat Sjöholmin ja Alangon kitaroinnin säestyksellä laulun No onkos tullut kesä. Tai siis No onkos tullut vappu, sillä kappale oli saanut Alangon kynästä uudet sanat. Laulun jälkeen julistettiin vappu avatuksi.

– No onkos tullut vappu, nyt kevään keskelle. Ja laitetaanpas hattu, myös Seppä Laurille! Esittäjinä Jukka Alanko (vas.), Ismo Kakko ja Jyrki Sjöholm.

– Viime vuonna jouduimme toteuttamaan tämän lakituksen koronapandemian vuoksi näin striimattuna, ja se onnistui hyvin, totesi tapahtuman juontanut Jyrki Sjöholm.

– Jos joku olisi viime vuonna sanonut, että olemme vuoden päästä tässä samassa tilanteessa, niin en ehkä olisi sitä uskonut, hän myönsi.

Vappupuheen piti tänä vuonna Salon Sepäksi valittu Suvisalo ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja Tarja Hiltunen. Hän osoitti humoristisen puheensa uusille salolaisille ja antoi heille ”salolaisuuden käyttöohjeita”.

Hiltunen selvensi muun muassa sitä, miksi Salon keskustassa voi nähdä saman auton menevän ohi vähän väliä: salolainen siinä etsii parkkipaikkaa, sillä hän haluaa saada autonsa juuri sen liikkeen oven eteen, johon on menossa. Hiltunen opetti myös sanastoa, joka kannattaa ottaa haltuun. Hän totesi, että vaikka kaupunki muuttuu ajan saatossa, paikkojen nimet eivät muutu. Salolainen puhuu edelleen esimerkiksi Fribergin Essosta, Centrumin kulmasta ja vanhasta Alkosta.

– Myös Farmoksen tontti ja Hansan tontti kannattaa opetella.

Hiltusen puheen jälkeen Salon Iltatori ry:n Jukka Alanko ja Tarja Hiltunen tekivät vielä symbolisen ”kapulan luovutuksen” Salon iltatorien vetovastuusta kyynärpäillään muksauttaen.

Hatun painoi sepän päähän tällä kertaa LP Viestin Anna Syrjälä.

Seuraavaksi vuorossa oli h-hetki, ja LP Viestin Anna Syrjälä nousi nosturin koriin. Yleisön nauruja kirvoitti, kun kori liikkui ensin väärään suuntaan, patsaasta poispäin. Lopulta toimitus kuitenkin onnistui ja Lauri sai lakkinsa.

Puolituntisen tapahtuman päätteeksi nähtiin salolaisen Leticia-kuoron esitys. Kuorosta oli paikalla kuusi nuorta, jotka esittivät playbackina kappaleen The Locomotion, jolla kuoro oli mukana Talent Suomi -ohjelman semifinaalissa.

Musiikkinumeron jälkeen tilaisuus loppui vitsiin, kuten vapputempauksen sopiikin. Sen esitti Jyrki Sjöholm.

– Lumikki ja kuusi kääpiötä olivat tulossa Saloon. Miksi vain kuusi kääpiötä? Kun Nuhanenä oli tietysti karanteenissa. Toivottavasti ensi vuonna ei olla enää karanteenissa, vaan saadaan olla täällä livenä paikalla. Oikein hyvää vappua kaikille!

 

Leticia-kuoron pienryhmä esiintyi playbackina.

Katso lisää SSS-videoita.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Paula
2 kuukautta sitten

Myös Popsi eli nykyinen Sale Helsingintiellä on hyvin elinvoimainen ja isännän puheessa päivittäin.

Nii salolaist
2 kuukautta sitten
Reply to  Paula

Kuten myös eka- tai euromarket ja honkkari.

Rollepoju
2 kuukautta sitten

Mihin Laurin lakki katosi? Ei ollut enää iltamyöhällä päässä?