Somero alkaa rokottaa yli 45-vuotiaita – saatavien rokoteannosten määrä tippuu selvästi

0
Somerolla rokotuspaikkana toimii monitoimihalli. Kuva: SSS/Päivi Malin-Perho

Somerolla aletaan rokottaa koronaa vastaan ensi viikolla yli 45-vuotiaita. Tähän asti Somerolla on rokotettu riskiryhmien lisäksi yli 55-vuotiaita.
Rokotusten määrä tippuu selvästi ensi viikolla. Someron terveyskeskuksen vastaava terveydenhoitaja Kati Tuomisto-Lundberg kertoo, että Somerolle saadaan seuraavien kahden viikon aikana vain 250 rokoteannosta viikossa.
– Tämä on selvästi vähemmän kuin aiemmin saatiin ja selvästi vähemmän, mitä aiemmin luvattiin. Astra Zenecan puuttuminen näkyy.
Tällä viikolla Somerolla pystyttiin antamaan vielä noin 400 rokotetta. Parhaimpina viikkoina annoksia saatiin 700 viikossa.
– Saimme aiemmin rokotteita isoja määriä, kun vanhusväestöä rokotettiin. Nyt kun mennään nuorempiin, on rokotemäärien pudotus raju. Tämä merkitsee sitä, että Somerolla rokotustahti hidastuu selvästi, Tuomisto-Lundberg toteaa.

Someron terveyskeskus sai tässä kuussa koronarokotuksissa käyttöön sähköisen ajanvarauksen. Uusi järjestelmä on löydetty hyvin, sillä noin 90 prosenttia rokoteajoista on varattu sitä kautta.
Tuomisto-Lundberg kertoo rokotukseen tulleiden noudattaneen Somerolla tunnollisesti ikärajoja, vaikka toisenlaisiakin huhuja on välillä liikkunut.
– Väärinkäytöksiä ei ole ollut. Oikeus rokotukseen myös tarkistetaan rokotuspaikalla. Väärät huhut liian nuorista rokotettavista lähtevät helposti liikkeelle, sillä riskiryhmissä on myös nuoria rokotettavia.

Pelko Astra Zenecan rokotetta kohtaan on näkynyt myös Somerolla. Aikoja peruttiin viime tipassa tai jätettiin vain saapumatta rokotukseen
– Pahimmillaan jouduimme soittamaan kymmeniä puheluita päivässä, jotta löysimme uusia rokotettavia tilalle. Ensisijaisesti yritimme tavoitella sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstöä. Nyt kun Astraa ei anneta, on tilanne rauhoittunut, Tuomisto-Lundberg sanoo.