Someron kaupunki purkaa vanhan kauppakiinteistön – Kilpelänä tunnettu pienkerrostalo on tällä hetkellä tyhjänä

0
Kilpelänä tunnetussa talossa toimi vuosina 1936–1960 Paul Kilpelän Uusi Ruokatavarakauppa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Someron kaupunki purkaa keskustassa sijaitsevan vanhan kauppakiinteistön. Kyseessä on K-raudan takana sijaitseva kaksikerroksinen pienkerrostalo Kilpelä.
Kaupungin tilakeskuksen päällikkö Jari Kauppi kertoo, että talo on todella huonossa kunnossa.
– Talossa sijaitsevat neljä asuntoa ovat parhaillaan tyhjänä, sillä tilojen nykyinen kunto ei houkuttele asukkaita. Rakennus vaatisi kalliin remontin. Myös sen sijainti on ongelmallinen keskellä teollisuutta, Kauppi toteaa.

Kilpelän talossa toimi aikoinaan kauppa. Leeni Tiirakarin ja Manu Kärjen Someron ja Somerniemen kauppojen historiakirjassa kerrotaan Paul Kilpelän pitäneen talossa Uusi Ruokatavarakauppa -nimistä myymälää vuosina 1935–1960.
Kaupan jälkeen kivitalossa toimi muun muassa kampaamoita. Vanha Härkätie kulki aikoinaan talon edestä nykyisen K-raudan takaa.

Kaupunki aikoo purkaa samalta alueelta myös neljän asunnon rivitalon. Vuonna 1957 valmistunut rivitalo on niin ikään huonossa kunnossa ja tyhjänä.
– Yhtenä ongelmana on se, että pienkerrostalon ja rivitalon vesijohdot ja viemärit ovat samassa yhteydessä entisen Kuivamaidon alueen muiden kiinteistöjen kanssa. Tämä tuo vaikeuksia muun muassa vuotojen aikana, Kauppi kertoo.
Kauppi huomauttaa, että rakennusten vesijohtojen ja jätevesiputkien uusiminen ja erottaminen muiden kiinteistöjen verkosta ei ole kannattavaa eikä kaikilta osin edes mahdollista.
Kuivamaidon alueella toimivat muun muassa Someron Lämpö ja Someron Vesihuolto.

Tekninen lautakunta esittää pienkerrostalon ja rivitalon purkamiseen 80 000 euron lisämäärärahaa. Molemmilla rakennuksilla on jo purkulupa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments