Someron kouluselvitys jää uudelle kaupunginvaltuustolle – oppimisympäristöselvityksen tähtäin nyt syksyssä

0
Kesäkuussa valittava uusi valtuusto pääsee Somerolla käymään koulukeskustelua, kunhan se saa ensin käsiinsä oppimisympäristöselvityksen. Taustalla Pitkäjärven koulu, joka yksi Someron neljästä alakoulusta. Kuva: SSS/MARKO MATTILA

Someron nykyinen kaupunginvaltuusto ei käsittele koulujen ja päiväkotien tulevaisuutta. Syynä on se, että vuonna 2019 vireille laitettu oppimisympäristöselvitys ei valmistu tämän kevään aikana.
– Tällä hetkellä tähtäin on siinä, että uusi valtuusto saisi selvityksen syksyn seminaariin, Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo.
Koulujen ja päiväkotien tulevaisuutta selvittänyt ulkopuolinen konsultti esitti keväällä 2019 Kirkonmäen, Pitkäjärven ja Oinasjärven koulujen lakkauttamista lähivuosien aikana.
Kaupungin sivistystoimi lähti tämän jälkeen laatimaan omaa syvempää ja laajempaa oppimisympäristöselvitystä. Selvityksen piti alun perin olla valmis viime keväänä, mutta paperin tekeminen on viivästynyt. Viime kuukausina korona on vienyt viranhaltijoiden ajan.

Someron kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tero Pirttilä (kesk.) ei näe oppimisympäristöselvityksen viivästymisen tuovan vahinkoa.
– Muutama kuukausi aiemman odottelun päälle ei enää vaikuta. Koulupäätösten kanssa ei ole kiirettä, mutta jotakin meidän pitää tehdä, jos oppilasmäärä jatkaa laskuaan, Pirttilä sanoo.
Pirttilä toteaa, että kaupungin päätöksenteon kannalta on aina ikävää, kun asiat eivät etene.
– Asioiden jumiutuminen on leimannut tätä valtuustokautta yleisemminkin. Uuden palvelukodin rakentamista ei ole päästy aloittamaan ja urheilukentän peruskorjaus odottaa.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pauli Eino olisi mielellään nähnyt oppimisympäristöselvityksen jo valtuustossa, mutta ymmärtää koronan aiheuttamaa viivettä.
– Uuden valtuuston on syytä päästä käsittelemään selvitystä kauden alkupuolella, jotta saadaan päätöksiä. Nyt esimerkiksi koulujen ja päiväkotien investoinnit on jäädytetty, Eino huomauttaa.
Eino sanoo, että vaalikevät ei olisi paras aika käsitellä kouluverkkoa.
– Puolueet tahtovat käydä vaalien alla ylikierroksilla, joten rauhallisempi ajankohta on parempi.
SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Antti Kotti ei pidä pahana, että koulu- ja päiväkotiselvitystä ei käsitellä tänä keväänä.
– Mitä lähempänä vaalit ovat, sitä vaikeampi kouluverkkoa koskevia asioita olisi käsitellä. Vaalien alla on nyt hyvä keskustella tulevasta kouluverkosta.
Kotti toteaa, että konkreettisilla kouluverkkoa koskevilla päätöksillä ei ole kiire, sillä kaikissa alakouluissa riittää tällä hetkellä oppilaita.
– Kouluverkon määrittävät tarkemmin enemmänkin isommat investointitarpeet. Itse kannatan kurjistamisen sijasta sen miettimistä, miten saadaan lisää asukkaita.

Someron kaupunki laatii parhaillaan myös uudenlaista yli valtuustokausien ulottuvaa talousohjelmaa. Ohjelmaan kirjataan erilaisia vaihtoehtoja, joilla kaupungin taloutta voidaan tarpeen vaatiessa tasapainottaa. Myös koulu- ja päiväkotiverkosta tullaan ohjelmassa esittämään erilaisia vaihtoehtoja kustannuksineen.
Suikkanen kertoo, että talousohjelman laatimista jatketaan kevään aikana normaalisti, vaikka oppimisympäristöselvitystä ei saadakaan.
– Eri vaihtoehtojen taloudellisista vaikutuksista koulujen ja päiväkotien puolelta on olemassa tietoa, vaikka laajempi kokonaisselvitys onkin kesken.
Suikkanen sanoo talousohjelman valmistuvan alkukesästä.
– Siihen on ota vielä kantaa, käsitteleekö talousohjelman nykyinen valtuusto kesäkuun kokouksessa vai vasta uusi valtuusto.