Vanhasta sorakuopasta tuli romuläjä, joka pilaa ympäristöä ja on uhka pohjavedelle

3
Salolainen Pentti Kovala sanoo jätteiden kippaamisen olevan toistuva riesa Kilupirtin vanhan sorakuopan alueella. Tällä kertaa hän huomasi maastossa muun muassa lasiovia. Kuva: SSS/Marko Mattila

Vanhoja lasiovia ja suurikokoinen koristekoira oli tällä kertaa kipattu pohjavesialueella sijaitsevalle entiselle sorakuopalle Salossa. Tämä harmittaa lähellä asuvaa Pentti Kovalaa, joka kuvailee ilmiötä Kilupirtin kuopalla ja sen ympäristössä toistuvaksi.

– Koiran on joku jo vienyt pois, siltä oli yksi jalka rikki. Myös ehjät lasiovet on viety, mutta rikkinäiset ja lasinsirua on edelleen, Kovala kertoo.

Kovala on huomannut, että lähialueelle on heitetty paljon muutakin roskaa. Hän nappaa tiensivusta kuopalle kävellessä muun muassa muovisen kertakäyttöhanskan.

Hanska lienee korona-ajan seurausta, samoin käytetyt kasvomaskit, joita Kovala sanoo löytyvän jatkuvasti ympäristöstä.

Hän on ohi kulkiessaan napannut roskat pois. Myös Kilupirtin kuopalla hän on kasannut rikkinäisiä lasiovia ja maastoon levinnyttä lasinsirpaletta samaan kasaan.

Kilupirtin vanha soranottoalue on Salon ympäristönsuojelutarkastajan Anne Himbergin mukaan Kärkän ja Ylhäisten pohjavesialueen kaukosuojavyöhykettä. Se sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Salon keskustasta etelään, ja kaupunki käyttää sitä edelleen maankaatopaikkana.

Jätteiden kippaaminen entisiin soramonttuihin ei kuitenkaan ole sallittua. Himberg sanoo, että vaarassa voivat olla myös pohjavedet. Jätteistä saattaa liueta aineita, jotka pilaavat pohjaveden.

– Soramontut ovat yleensä juuri pohjavesialueilla, Himberg sanoo.

Hän sanoo, että Salossa on paljon vanhoja soramonttuja, joiden roskaamisesta tulee jonkin verran ilmoituksia. Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa Salon ympäristönsuojelutoimistoon nimettömänä.

– Tällä viikolla tulee myös nettisivulle linkki, jota kautta roskaamisilmoituksen voi tehdä sähköisesti, hän neuvoo.

Himberg sanoo, että jätelain mukaan roskaaja on velvollinen siivoamaan alueen. Maanomistajalle voi tulla siivousvelvollisuus, jos roskaajaa ei saada selville.

Himbergin mukaan luvattomien kaatopaikkojen siivoaminen jääkin usein alueen omistajan tehtäväksi, sillä tekijöitä harvemmin saadaan kiinni.

Hän lupaa käydä tarkastamassa Kilupirtin alueen. Se on Salon kaupungin omistuksessa ja näin ollen kaupunki joutuu sen myös siivoamaan.

Kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena hänen puolestaan kuuluu valvoa jätelain ja sen nojalla annettujen kunnallisten jätehuoltomääräysten noudattamista sekä roskaantumista.

Tällä kertaa maastoon heitetyistä romuista ympäristöön on levinnyt lasinsiruja. Himberg muistuttaa, että luonnossa myös eläimet voivat loukata itseään siruihin.

Kilupirtin alueen roskaamisesta Himberg on kuullut aiemminkin. Sitä hän ei kuitenkaan ole huomannut, että jätteitä olisi kipattu enemmän luontoon nyt, kun ihmisten on arveltu korona-aikana siivoavan ja remontoivan kotejaan enemmän.

Himberg vinkkaa, että esimerkiksi varastoja siivoavien kannattaa viedä puujäte Korvenmäkeen, jonne puujätteen pienkuormat saa viedä maksutta.

Vanha soranottoalue ollut ennenkin esillä

Salon keskustan lähellä sijaitseva Kilupirtin entinen sorakuoppa on ollut ennenkin esillä. Roskaamisesta nyt suivaantunut Pentti Kovala ilmaisi huolensa jo yli 20 vuotta sitten ollessaan tuolloin rakennus- ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtajana (SSS 12.8.2000).

Salon kaupunki oli tällöin ehtinyt täyttää vanhaa soranottoaluetta jo kymmenkunta vuotta esimerkiksi kunnallistekniikan rakentamisesta syntyvällä maa-aineksella, jossa oli ollut mukana muun muassa puujätettä.

Kovala pelkäsi, että useiden metrien syvyyteen hautautuvasta eloperäisestä pintamaasta liukenee ravinteita pohjaveteen.

Asia eteni, ja alueen täyttäminen sinne kuulumattomalla tavaralla eli ylijäämämaalla lopetettiin 2001. Puujätteen ajaminen alueelle lopetettiin.

Kaupunki kuitenkin käyttää aluetta edelleen maankaatopaikkana, kun lähialuetta rakennetaan. Se aiotaan maisemoida myöhemmin.

Pohjavedessä ei ole havaittu maankaatopaikan vaikutuksia.

Kaupungin pohjavedenottamoilla roskattu myös

Salon kaupungin pohjavedenottamojen lähelle on myös kipattu aika ajoin jätettä. Liikelaitos Salon Veden vesihuoltoesimies Harri Peltosalo sanoo, että ongelmia on ollut edelleen Salaisten suunnalla.

– Salaisissa on kaksi pumppaamoa. Sinne on viety muun muassa sohvia, hän kertoo.

Peltosalon havaintojen mukaan Salaisten ottamoalueet ovat kuitenkin siistiytyneet viime aikoina.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
7 kuukautta sitten

On niin erikoista tuo tavara, että sen tuoja löytyy melko pian, oli sitten omistaja tai urakoitsija.

Pepe
7 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Kukas onkaan sisäremppaa tehnyt, liekö lähellä asuvia? Ainakin joku, joka tietää mihin kipata. Somessa voi lahjoittaa eri ryhmissä tavaraa, äly hoi ihmiset! Tästäkin olisi joku voinut keksiä, vaikka mitä juttuja kotiin, mökille ym. Koristekoirakin varmaan olisi kelvannut vahtikoiraksi ainakin koiraihmisille.

Murr
7 kuukautta sitten

Sormenjäljet ja dna-näytteet talteen niin rötöstelyhalu pienenee.