Tapahtumarikkaampi urheilukesä? Salon seudun kesäkilpailujen järjestäjät ovat odottavalla kannalla

0
Salo Horse Show selvisi viime kesästä verraten hyvin. Tyylinäytteensä antoivat Ville Kulkas ja Jackson's Noble Knight. (kuva: SSS-arkisto/Jan Sundman)

Teema on tänä keväänä valitettavan samankaltainen kuin vuosi sitten. Voidaanko Salon seudun urheilukilpailuja järjestää kesällä, ja jos voidaan, saako paikalle ottaa yleisöä?

Tunnelmat merkittävien tapahtumien pyörittäjien keskuudessa ovat jälleen odottavat. Salon Seudun Sanomat tiedusteli enimmäkseen useamman päivän kestävien tapahtumien tilannetta. Niissä osallistujamäärä nousisi vähintään sataan, valtaosassa useisiin satoihin.

Hyvää asiassa on se, ettei perumispäätöksiä ole ainakaan vielä jouduttu tekemään. Alla olevista Salo Horse Show pystyttiin viime vuonna järjestämään suunnitellulla aikataululla ja Salo Volley kolme viikkoa aiottua myöhemmin. Kaikki muut jouduttiin perumaan, ja yhdistävänä tekijänä oli useiden vuosikymmenten mittaisen jokavuotisen perinteen katkeaminen.

Suomen hallituksen hiljattain julkaiseman exit-strategian mukaan heinä–elokuussa kokoontumisrajoituksia lievennettäisiin ja poistettaisiin. Samoin tehtäisiin yleistötilaisuuksien osallistujarajoituksille.

Kaikki seuraavassa luetellut kilpailut on tarkoitus järjestää aikaisintaan heinäkuun alussa. Toivorikkautta on siitä, että urheilukesäkin olisi näillä kulmilla tapahtumarikkaampi kuin vuosi sitten.

42. Someron Seiväskarnevaalit 1.–4.7.

Somerolla jouduttiin monen muun lajikarnevaalin tavoin viettämään välivuotta. Somerolla oli hypätty karnevaalimerkeissä seivästä aina vuodesta 1979 lähtien. Esimerkiksi Pihtiputaan keihäänheittotapahtuma olisi tänä heinäkuussa ohjelmassa jo 50. kerran.

Tällä tietoa kaikki karnevaalitapahtumat ollaan järjestämässä heinäkuun ensimmäisenä (pitkänä) viikonloppuna. Karnevaalipäällikkö Kalle Pomppu Someron Esasta totesi viime vuonna Salon Seudun Sanomille, että tapahtuman peruminen tuo taloudellista lovea muttei vaikuta radikaalisti seuran toimintaan.

Nähdäänkö Wilma Murto parin vuoden tauon jälkeen Someron Seiväskarnevaaleilla? (kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen)

37. Kisko-Triathlon 3.7.

Kiskossa oli käyty 36 peräkkäisenä vuonna triathlonkilpailu ennen viime kesän vastoinkäymistä. Peruuntumiseen johti osaltaan myös siltaremontti, joka osui tavanomaiselle kilpailualueelle.

Nyt tavoitteena on kilpailun järjestäminen heinäkuun alussa.

– Täysi höyry on kisajärjestelyissä päällä, ja ainakin tällä hetkellä vielä toivotaan tapahtuman olevan mahdollinen. Muutamat palaverit on pidetty, ja 4. toukokuuta on päivämäärä, jolloin saamme toivottavasti päätöksen, kertoo Kiskon Kiskojien puheenjohtaja Timo Virtanen.

Kisko-Triathloniin oli viime vuonna ilmoittautunut hieman alle sata kilpailijaa. Ilmoittautumiset siirrettiin suoraan tälle vuodelle.

– Tuhansista euroista puhutaan niissä menetyksissä, joita viime vuoden peruuntuminen aiheutti, Virtanen vahvistaa.

53. Salon Ampumakisat 9.–11.7.

Yli puolen vuosisadan perinteet omistavien Ampumakisojen peruuntuminen tuotti viime vuonna Salon Seudun Ampujille arviolta 20 000 euron tappiot. Lisäksi järjestämättä jäi useita muitakin kilpailuja, kuten ikänaisten ja -miesten SM-mitalien ratkominen kivääri- ja pistoolilajeissa.

– Olemme pystyneet rahallisista tappioista huolimatta toteuttamaan suunniteltuja asioita varsin hyvin, sillä seuran talous on aika vakaalla pohjalla. Mutta mikäli sama kilpailujen peruuntuminen tulisi eteen toisena vuonna peräkkäin, niin alkaisihan se jo vaikuttaa, sanoo Salon Seudun Ampujien puheenjohtaja Rauno Elo.

Tämän vuoden toivottu kattaus Halikon Hevonpään radalla on sama kuin sen viime vuonna piti olla. Ikäihmisten SM-kilpailut on merkitty pidettäviksi 21.–22. elokuuta.

Myös heinäkuisten ampumakisojen osallistujista merkittävä osa on yli 70-vuotiaita riskiryhmäläisiä. Toiveikkuutta Salon Seudun Ampujissa kuitenkin on esimerkiksi elokuussa vallitsevan rokotetilanteen kannalta.

Vuosi sitten Ampumakisojen perumispäätös tehtiin jo alkukeväällä.

– Silloin lajiliitolta tuli nopeasti tiedot esimerkiksi SM-kilpailujen jäämisestä väliin. Nyt meidän kisamme osalta ei päätöksiä tehdä varmaan vielä toukokuussa, Elo miettii.

Salo Horse Show 9.–11.7.

Samana viikonloppuna Ampumakisojen kanssa on tarkoitus järjestää Anisisissa ratsastuksen suurtapahtuma. 50 vuotta täyttävä Salon Ratsastusseura suhtautuu tilanteeseen sikäli luottavaisena, että viime vuonna järjestelyt onnistuivat vallineeseen tilanteeseen nähden hyvin.

Kisalähtöjä tuli lähes yhtä paljon kuin aiempinakin kertoina. Toki yleisön vähyyden vuoksi oheistuloja ei kertynyt samalla tavoin kuin yleensä.

– Tapahtuma ei siksi ollut kultakaivos, mutta selvisimme rahallisesti rimaa hipoen viivan yläpuolelle. Kovin montaa niukkaa vuotta ei seurakaan toki kestäisi, pohtii Horse Show’n kilpailunjohtaja ja Ratsastusseuran puheenjohtaja Maarit Teuri.

Kisojen onnistuminen riippuu luonnollisesti paljolti heinäkuisista koronarajoituksista.

– Tällä hetkellä ratsastuskilpailuissa on pitänyt hidastaa aikataulua melko paljon. Olisihan se mahtavaa, jos pystyisimme järjestämään tapahtuman väljemmissä puitteissa kuin viime vuonna. Mutta sen näkee sitten, Teuri miettii.

Salo Volleyn suosio yllätti viime elokuussa positiivisesti. (kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila)

Lentopallon superviikonloput vai jotain muuta?

Salossa saattaa olla heinäkuun lopulla ja elokuun alussa tarjolla kaksi lentopallon superviikonloppua. Junioriturnaus Power Cup ja aikuisten Power Cupiksikin luonnehdittu Salo Volley pyritään järjestämään muutaman päivän välein toisistaan.

Salo Volleyn järjestävä seura LP Viesti mietti talvella, miten tapahtuman kanssa edetään. Nyt asiassa on edetty siten, että yrittänyttä ei laiteta.

– Pyrimme pitämään turnauksen 23.–25. heinäkuuta. Ensi viikon keskiviikkona pidämme tiimipalaverin, jossa käymme kuvioita läpi tarkemmin, kertoo LP Viestin johtokunnan jäsen Pirjo Silenius.

Viime vuonna yleisötilaisuuksien rajoitukset lievenivät elokuuksi siinä määrin, että Volley pystyttiin lopulta pitämään 7.–9. elokuuta.

Power Cupin vuoro olisi samaisessa Urheilupuistossa seuraavalla viikolla. Viime vuodelta siirrettyyn tapahtumaan tehtiin aikataulumuutos siten, että tämänhetkinen toive on 29.7.–1.8.

Power Cupiin on toistaiseksi ilmoittautunut hieman yli sata joukkuetta. Maksimimäärä rajoitettiin talvella 400 joukkueeseen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments