Työllisyysluvut yhä synkkiä

0
Työttömyys on pysynyt korkeana Salossa ja koko maakunnassa.

Koronapandemian vaikutukset näkyvät edelleen työllisyysluvuissa. Helmikuu ei tuonut olennaista helpotusta.

Erityisesti lomautettujen määrä on selvästi suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Eroa selittää, että viime vuoden helmikuun luvuissa koronapandemian vaikutukset eivät vielä näkyneet.

Salossa työttömyysaste oli helmikuun lopussa 13,2 prosenttia. Se on 3,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä työnhakijoita oli kaikkiaan 3 110, mikä on 726 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettuna Salossa oli helmikuussa 553 henkilöä.

Työttömyys heikkeni koko maakunnassa. Varsinais-Suomen työttömyysaste oli 11,3 prosenttia, mikä on 2,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Koko maan työttömyysaste on hieman korkeampi, 12,4 prosenttia.

Pientä valoa voi nähdä avoimien työpaikkojen määrässä. Salossa oli helmikuun lopussa 545 avointa työpaikkaa. Viime vuonna vastaavana ajankohtana avoimia paikkoja oli 409.

Maakunnan korkein työttömyysaste on Turussa, 14,2 prosenttia. Paras tilanne on Ruskolla, 6,1 prosenttia.

Työttömyys nousi Salon seudun kaikissa muissa kunnissa paitsi Marttilassa. Marttilassa työttömyysaste on nyt 8,5, kun se vuotta aikaisemmin oli 8,6 prosenttia.

Someron työttömyysaste on 9 prosenttia, jossa on nousua kaksi prosenttiyksikköä.

Nopeaa helpotusta työllisyystilanteen paranemiseen ei ole vielä odotettavissa. Koronarajoitukset ja sulkutoimet näkyvät etenkin lomautettujen määrässä seuraavissakin työllisyystilastoissa.

Edellytykset talouden ja samalla työllisyyden nopeaan elpymiseen ovat Salossa kuitenkin olemassa, kunhan pandemiasta päästään eroon.

Hyvää lupaavat myös tuoreet väestöennusteet. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Salon väkiluku kasvoi helmikuussa 15 asukkaalla. Myös tammikuussa kirjattiin pientä kasvua, joten Salon väkiluku on pysynyt vuoden ensimmäiset kuukaudet plussalla. Kasvu selittyy muuttoliikkeellä, jossa nyt on muuttovoittoa myös kotimaan nettomuutossa.

Seuraavat kuukaudet osoittavat, suosiiko muuttoliike edelleen Saloa. Se olisi hyvä suunta, sillä viime vuosina muuttoautot ovat vieneet väkeä pois Salosta.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments