Vaikea puoliväliriihi

0
Tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on väläytellyt puolueen mahdollista eroa hallituksesta.

Hallitus kokoontuu tällä viikolla puoliväliriiheen, josta odotetaan vaikeaa. Koronapandemian akuutista hoidosta pitää nostaa katse tulevaisuuteen ja hakea keinoja Suomen kestävyysvajeen katkaisemiseen.

Tämä riihi ei ole hallituspuolueille läpihuutojuttu. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on kertonut, että puolueen jatko hallituksessa ei ole itsestään selvää. Hallituskumppaneiden näkemyserot ovat jääneet koronapandemian piiloon, mutta saattavat nousta nyt vahvasti esille.

Lähtöasetelmat hallitusyhteistyölle olivat viime eduskuntavaalien jälkeen hieman erikoiset. Vaalivoittaja SDP:n mukaan lähtivät helposti vihreät, vasemmistoliitto ja RKP, mutta keskustan osallistuminen oli vaikeampaa. Entisen päähallituspuolueen ja vaaleissa rökäletappion kärsineen keskustan lähtö uuteen hallitukseen ei ollut mikään ilmoitusasia, vaan vaati harkintaa.

Todennäköisesti halu vaikuttaa sote-ratkaisun toteutumiseen sai lopulta keskustan lähtemään mukaan. Hallitusta koonneelle ja entiselle pääministeri Antti Rinteelle (sd.) keskusta oli alusta lähtien mieluisampi kumppani kuin kokoomus.

Hallitusrintamaan jäi jännitteitä, jotka ovat muhineet taustalla. Korona-aika on pitänyt perinteisen politiikan linjariidat taustalla, kun voimat on pitänyt keskittää akuutin koronakriisin hoitamiseen.

Puoliväliriihi nostaa politiikan taas pöydälle. Hallituksen tavoitteet kestävyysvajeen ja velkasuhteen taittamisesta vaativat päätöksiä. Tavoitteena on pysäyttää julkisen velan bruttokansantuotteeseen suhteutettu kasvu 2020-luvun aikana.

Viimeisen vuoden aikana hallitus on keskittynyt koronakriisiin ja velkaelvytyksen. Velanotto pandemiatilanteessa on ollut perusteltua, ja sen avulla on selvitty kriisistä vähäisimmillä vaurioilla kuin ilman tukitoimia.

Nyt kuitenkin siintelee paluu normaaliin viimeistään ensi vuonna, eivätkä kestävyysvaje ja julkinen velkaantuminen ole kadonneet mihinkään.

Puoliväliriihessä on odotettavissa tiukkaa poliittista keskustelua, jossa voidaan koetella myös hallituspuolueiden rivejä. Ainakin keskustan Annika Saarikko on antanut ymmärtää, että jopa hallituksesta lähtö on mahdollinen. Tosin lähtöpäätöstä saattaa vaikeuttaa keskustan heikko kannatus.

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin taas on vältellyt työllisyystoimien ja muiden vaikeiden aiheiden nostamista esille.

Näistä asetelmista on lupa odottaa kovaa keskustelua talouden tärkeistä linjoista.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments