Valtuustosopimusta kohti?

0
Salon kaupunginjohtaja Tero Nissinen haluaa kaupungin tulevien päättäjien sitoutuvan yhtaikaa strategiaan ja talouden tasapainottamiseen. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kuntavaalien siirto kesäkuulle tiukentaa uuden valtuuston työtahtia. Valtuustokausi alkaa elokuussa, ja esimerkiksi ensi vuoden talousarvion teko on silloin jo käynnissä. Uudet lautakunnat pääsevät aloittamaan käytännössä vasta syyskuussa, ja niiltä odotetaan heti esityksiä tulevan vuoden toiminnasta ja taloudesta.

Kesäkuun puolivälissä järjestettävien vaalien jälkeen puolueet neuvottelevat paikkajaosta sekä keskenään että sisäisesti.

Muodollisesti kaupunginvaltuusto valitsee kauden ensimmäisessä kokouksessa kaupunginhallituksen ja lautakuntien jäsenet, mutta käytännössä nimistä on sovittu jo sitä ennen. Yleensä valinnat etenevät valtuustossa ripeästi.

Tero Nissinen aloitti Salossa vuodenvaihteessa, joten uusi valtuusto lähtee kaudelleen uuden kaupunginjohtajan kanssa – niin kuin tapahtui myös neljä vuotta sitten.

Nissinen haluaa Salon tulevien päättäjien sitoutuvan yhtaikaa strategiaan ja talouden tasapainottamiseen.

Se voi kuulostaa arjelle vieraalta hallintopuheelta, mutta päätöksenteon kannalta kyse on käytännöllisestä ratkaisusta. Samalla, kun sovitaan yhdessä ajettavista tärkeimmistä asioista, piirretään rajoja rahan käytölle.

Valtuustosopimus-sanaa ei ole lausuttu ääneen, mutta jotain sen tapaista Nissisen ajattelussa on.

Kyse on sitoutumisesta. Ilman sitä valtuusto saattaa kokouksessaan hyväksyä strategian yksimielisesti ja kiittäen, mutta silti useammatkin valtuutetut voivat myöhemmin äänestää siihen perustuvia esityksiä vastaan.

Jos tällaista sitoutumista pidetään tärkeänä, siitä pitäisi sopia ryhmissä jo ennen valtuustotyön alkua ja ennen paikkojen jakamista.

Tilanteet voivat muuttua kesken valtuustokauden, ja tavoitteita pitää välillä korjata, mutta senkin pitää tapahtua järjestelmällisesti.

Asioiden valmistelu niin virkakunnassa kuin asiantuntijalautakunnissa käy mahdottomaksi, jos kertaalleen sovittujen asioiden läpimenoa pitää jännittää valtuustossa ääntenlaskentaan asti.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments