Viisi asiaa finaaleista – Karhubasket aikoo tiristää viimeiset mehut Vilppaasta

2
Vilppaalla on riittänyt vammoja tänäkin keväänä. Timo Lammi hieroi Myles Stephensin jalkaa pelikuntoon ennen kuudetta välierää. (Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Miesten Korisliigan finaalisarja Karhubasket–Vilpas alkaa torstaina Kauhajoella. Karhubasket on nostettu finaalisarjan selväksi ennakkosuosikiksi niin eri medioiden kuin vedonlyöntitoimistojen arvioissa.

Tässä viisi tärkeintä pointtia finaalisarjasta.

1) Bensa

Joukkueiden lähtökohdat finaalisarjaan ovat täysin erilaiset, vaikka kummankin pudotuspelitaival on kestänyt otteluilla mitattuna (10) yhtä kauan.

Karhubasket pelasi viiden ottelun paikoin matalatempoisen välieräsarjan, jossa se teki avausottelun hankaluuksien jälkeen Pyrinnön paikkapuolustuksesta kuorikatetta. Vilpas taas pelasi Seagullsia vastaan fyysisesti raskaan kuuden ottelun sarjan, joka yhtä ottelua lukuun ottamatta ratkesi viimeisissä pallonhallinnoissa.

Karhubasket lähtee finaalisarjaan parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Päävalmentaja Janne Koskimies kokeili välieräsarjan avausottelussa Osasumwen Osaghaeta sentterinä. Kokeilu ei toiminut, ja siitä lähtien TJ Holyfield on ollut oikeutetusti aloituksessa.

Vilppaalta taas puuttuu Deondre Parks sekä varajenkki Saiquan Jamison, joka joutui jättämään Suomen työlupaongelmien vuoksi. Kyynärsauvoista ja jalkapaketista luopunut Parks osallistui keskiviikon harjoituksiin kuunteluoppilaana, ja hän saattaa vielä toipua pelikuntoon finaalisarjan aikana.

Kummallakin on lisäksi yksi pitkäaikaispotilas (Mikael Laihonen ja Perttu Blomgren).

On selvää, että Karhubasket pyrkii rasittamaan etenkin Teemu Rannikkoa ja Jeremiah Woodia kummassakin päässä kenttää, koska ilman kaksikon sataprosenttista panosta Vilppaan mahdollisuudet ovat ohuet. Mitä pidemmälle sarja etenee, sitä suuremman edun Karhubasket saa täydestä tankista.

Vilppaan fyysisyys yllätti Seagullsin, mutta tuskin yllättää enää Karhubasketia.

2) Herätys

Kovaotteisista Lahti- ja Seagulls-sarjoista on Vilppaalle myös hyötyä. Joukkueen luulisi olevan valmis finaalien vaatimaan pelikovuuteen heti ylösheitosta lähtien.

Karhubasket pelasi välieräsarjan siis paikkapuolustusta vastaan ja nyt sen on totuttava taas miespuolustukseen. Tottuminen vienee hetken ja tässä on Vilppaan mahdollisuus.

Avausottelulla onkin tässä tapauksessa suurempi rooli kuin normaalissa paras seitsemän -sarjassa.

Jeremiah Woodin tärkein taito on syöttötaito.

3) Woodin pelinteko

TJ Holyfield jätettänee yksin korin alle ex-Karhu Jeremiah Woodia vastaan. Marraskuussa vastaava toimi hyvin, ja Vilppaan hyökkäyksestä tuli yksipuolista.

Oleellisinta ei ole se, montako koria Wood työntää Holyfieldin naamaa vastaan vaan se, montako kertaa Wood löytää muut pelaajat kaarelta, leikkauksista ja takaovista.

Mikko Koivisto saanee finaaleissa enemmän elintilaa kuin semifinaaleissa.

4) Kuka tarraa Koivistoon?

Mikko Koivisto leikki Seagulls-sarjassa täydet kuusi ottelua hippaa Antti Kanervon kanssa. Kaksikko vei toisiltaan tilan ja tehot. Marraskuussa Salohallissa Koiviston piti nuhteessa Bojan Sarcevic, mutta onko hän oikea valinta pitkässä sarjassa?

Toinen mielenkiintoinen valinta on se, kuka Karhu saa eteensä Korisliigan parhaan puolustajan Myles Stephensin? Jos veikata pitää, niin monipuolinen Collin Malcolm. Siinä tapauksessa: kuka hidastaa huippumies Anthony Hilliardia?

Ei ole Sami Toiviaisella totisesti helppoa.

Teemu Rannikon viimeisestä kaudesta kuvataan parhaillaan dokumenttia.

5) Viimeiset tanssit

Rannikon pitkää uraa on jäljellä enää 4–7 ottelua. On varmaa, että hän tulee jättämään kaikki elävät solunsa parketille.

Mutta Rannikko ei ole sarjan ainoa jäähyväisten jättäjä: Kaudesta 2013–2014 Karhubasketia edustanut Sarcevic jättää seuran tämän kauden jälkeen ja palaa Uuteenkaupunkiin.

Kummallakaan korisnerolla ei ole enää mitään todistettavaa, mutta Sarcevic on voittanut jo kaksi mestaruutta Karhulle, Rannikko ei vielä ensimmäistäkään Vilppaalle.

SSS-arvio: Karhubasket mestariksi voitoin 4–2.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hopeinen Q
1 kuukausi sitten

Kyllä me asiantuntijat olemme sitä mieltä, että Kauhajoki vie tämän päivän pelissä voiton 15 pisteen erolla ja lopulta koko sarja 4-0. Vilppaan koko joukkueella on pelikunnossa yhteensä vain 4 kättä ja 7 jalkaa, päistä puhumattakaan.

Jarkko Gustafsson
1 kuukausi sitten

Tämä ottelu Salon olisi ehdottomasti voitettava, jos mielii mestaruutta. Karhukin osaa loppukuviot, ja on vielä kotikenttäetu.