​Jättilaumassa yksi yllätysnimi – Kivimäki ja Blomgren Susijengin listassa

0
Huutosakin johtajan Aatu Kivimäen lisäksi maajoukkueleirille nimettiin Vilppaasta Mikko Koivisto (pelaajarivistössä toinen vasemmalta), Juho Nenonen (numero 7) ja Perttu Blomgren (toinen oikealta).

Miesten koripallomaajoukkueen Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi massiivisen 47 pelaajan ryhmän tulevalle kesälle. Mukana ovat käytännössä kaikki realistiset ja potentiaaliset vaihtoehdot NBA-pelaaja Lauri Markkasesta nelikymppiseen Tuukka Kottiin.

Vilppaan mestarijoukkueesta mukana ovat vanhat tutut Mikko Koivisto ja Juho Nenonen sekä uusina niminä Aatu Kivimäki ja Perttu Blomgren, joka kuuluu myös alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkueeseen. Mukana on myös Espanjan kakkosliigassa kauttaan jatkava Vilppaan kasvatti Roope Ahonen.

47 pelaajan listalta lähes kolmannes (15) ei ole pelannut ainuttakaan miesten maaottelua.

Listan mielenkiintoisin nimi oli kuitenkin Jacob Grandison. 23-vuotiaan ja 198-senttisen laitahyökkääjän äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Grandison pelasi viime kauden Illinoisin yliopistossa 4,6 pisteen ja 3,4 levypallon keskiarvoilla.

– Sanotaanko, että hän on hyvin suomalainen koripalloilija, Dettmann kuvaili keskiviikon etälehdistötilaisuudessa viitaten ilmeisesti siihen, että Grandison on enemmän työmies kuin tähti.

Suurin syy siihen, miksi Susijengin pelaajalista on niin massiivinen on se, että tuleva kesä on poikkeuksellisen kiireinen, vaikka se ei sisälläkään arvokisoja tai arvokisakarsintoja.

Avoimet harjoitukset pyörähtävät käyntiin reilun viikon kuluttua ja kolmen viikon päästä joukkue matkustaa Prahaan, jossa se kohtaa Tshekin tuplamaaottelussa.

Juhannuksen jälkeen joukkue kokoontuu uudelleen leirille ja lähtee neljän maan turnaukseen Japaniin. Dettmannin mukaan Susijengi lähtee Japaniin nuorella joukkueella.

Tiivis kesä huipentuu heinäkuun lopussa, jolloin Susijengi kokoontuu – oletettavasti parhaalla ryhmällään – Lohjan Kisakallioon leirille, jonka päätteeksi joukkue pelaa kaksi maaottelua Helsingissä. Toisessa ottelussa vastassa on Jukka Toijalan valmentama Viro ja jos Susijengi ei saa houkuteltua muuta vastustajaa, pelaa se myös toisen ottelun Viroa vastaan.

Susijengin viime vuosina verkkaiseksi hiljentynyt ottelutahti kiihtyy tulevina vuosina merkittävästi.

Elokuussa arvotaan MM-karsintalohkot, ja itse karsinta starttaa marraskuussa. Ensi vuonna MM-karsintaa pelataan todennäköisesti helmi-, kesä ja elokuussa. Syyskuussa ohjelmassa on EM-lopputurnaus, jonka alkulohkon Suomi pelaa Prahassa.

– No nyt niitä pelejä sitten on, Dettmann naurahti.

Suomen ykköstähteä Markkasta tuskin nähdään Susijengin mukana kuin korkeintaan avoimissa harjoituksissa. Tällä hetkellä ilman sopimusta oleva Markkanen pelasi edellisen kerran Susijengissä heinäkuussa 2018 – seuraava kerta lienee syksyn 2022 EM-kisoissa.

Susijengin uudet tähdet ovat ilman seuraa

Hiljaista sukupolvenvaihdosta läpikäyvän Susijengin nykyisiin ja varsinkin tulevaisuuden avainpelaajiin kuuluu ikäluokkansa ykköspelaajat Elias Valtonen (s. 1999) ja Mikael Jantunen (s. 2000), jotka kumpikin ovat tällä hetkellä ilman sopimusta.

Arizona Statesta Eurooppaan palannut Valtonen pelasi päättyneellä kaudella ensimmäisen ammattilaisvuotensa Saksan kakkosliigassa Tübingenissa.

SSS:n tietojen mukaan Valtonen on jättämässä Tübingenin ja hänen tilalleen seura yrittää hankkia Vilppaassa satumaisen kevään pelanneen Aatu Kivimäen.

Valtonen ei luonnollisesti halunnut spekuloida keskiviikkona tilanteellaan sen enempää, mutta myönsi, että Etelä-Euroopan maat kiinnostavat ainakin koripalloilullisesti.

Jantusen toinen vuosi Utahin yliopistossa jäi hänen viimeisekseen. Viimeiset viikot Mäkelänrinteessä treenannut Jantunen kertoi, että tulevaisuus on vielä auki. Lienee todennäköistä, ettei Jantusta nähdä ensi kaudella Korisliigassa vaan Valtosen tavoin muissa Euroopan sarjoissa.