25 vuotta Salossa ollut Pentik muuttaa Halikkoon

3
Pentikillä on ollut Plazassa tilaa noin 200 neliötä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

25 vuotta Salossa toiminut sisustusmyymäläketju Pentik Oy muuttaa kauppakeskus Plazasta Halikon Prismaan. Läheltä piti, ettei yritys lähtenyt kokonaan pois.

– Harkitsimme vakavasti ollaanko Salossa, kun tilanne on niin lohduton, toimitusjohtaja Riikka Wulff sanoo.

Yrityksen asiakasmäärä on pudonnut vuoteen 2019 verrattuna lähes 50 prosenttia. Tämän vuoden tammi-huhtikuu olivat huonommat verrattuna viime vuoden vastaaviin kuukausiin.

Pentikillä on 48 myymälää eri puolilla Suomea. Salo on Wulffin mukaan ollut suhteellisesti hyvä myymälä, mutta on pudonnut ketjun pohjapäähän.

Pentik päätti pysyä Salossa, sillä kuluttajien uskotaan haluavan edelleen laittaa kotia. Sijainti hypermarketin yhteydessä on uudenlainen paikka.

– Meillä on intressi olla siellä, missä kuluttajat liikkuvat. Halikossa on huomattavasti aktiivisempaa, Wulff sanoo.

Plazassa Pentikillä oli 200 neliötä. Prismassa, vastapäätä kassoja, tilaa on vajaa 140 neliötä.

– Valikoimassa ovat kysytyimmät tuotteet ja uutuudet kuten aiemminkin. Entisestään korostuvat kotimainen keramiikka, kynttilätuotteet ja vahvat tekstiilit, kankaat tyynynpäälliset ja pussilakanat.

Myymälän henkilökuntamäärä pysyy samana.

Riikka Wulff palkattiin toimitusjohtajaksi puolitoista vuotta sitten uudistamaan perheyritystä. Anu Pentikin ja Topi Pentikäisen perustama yritys täyttää tänä vuonna 50 vuotta.

Viime vuonna yritys sulki muutaman myymälän ja siirsi muutaman jälleenmyyjille. Turun keskustan myymälä muutti juuri uusiin tiloihin lähemmäs kauppatoria.

Pentikin Salon myymälä avattiin vuonna 1996 Plazan katutasolla Vilhonkadun ja Asemakadun kulmassa. Kun kauppakeskuksen laajennus valmistui 2006, sisustusmyymälä muutti sinne katutasoon. Nykyiselle paikalleen, Plazan toiseen kerrokseen, myymälä avautui vuonna 2019.

– Ikävä ja surullinen juttu meidän kannaltamme. Tulee aukko tällaiseen palveluun. Salolaisena olen tyytyväinen, että Pentik jää Salon alueelle, Plazan kauppakeskusjohtaja Riikka Tuomainen sanoo.

Hän sanoo myymäläketjujen tekevän korona-aikana rankkoja päätöksiä.

– Olemme murroksessa. Samoja uutisia tulee jopa Helsingin keskustasta.

Koronan aikana Plazasta ei ole irtisanoutunut muita vuokralaisia, eikä sellaista ole näkyvissä. Tämän hetken tilannetta Tuomainen kuvaa vakaaksi.

– Koko ajan käydään neuvotteluja uusista vuokralaisista, mutta prosessit ovat pitkiä. Kauppakeskus on ison paineen alla, sillä vuokralaiset ja kaupunkilaiset odottavat tilanteen muuttuvan.

– Vaikka kauppakeskuksissa ei ole todettu koronatapauksia, puheet sulkutoimista vaikuttivat heti kävijämäärään. En näe, että kauppakeskuksen istumapaikkojen poistaminen käytöstä vaikuttaisi, vaan yleinen viestintä vaikuttaa mielialaan.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pekka Virtanen
1 kuukausi sitten

Salon kaupallinen keskus siirtyy hitaasti mutta varmasti pois hiljaisesta ydinkeskustasta. Helsingin keskustassa on sama ongelma. Kun Citymarket siirtyy Salossa itäisen ohitustien kylkeen, se on taas yksi isku ydinkeskustalle. Kauppa menee sinne missä asiakasvirrat ovat.

Tällä on vaikutusta myös asuntojen hintoihin Salon keskustassa. Uskon, että esimerkiksi Valhojan hinnat nousevat.

Kaupunkilainen
1 kuukausi sitten
Reply to  Pekka Virtanen

Salon ydinkeskusta on ja pysyy. Tori sekä Plaza-Linjuri toimivat kohta normaalisti. Myös Muotikatu vetää muodikasta asiakasta puoleensa.

Kyseenalaistan
1 kuukausi sitten
Reply to  Kaupunkilainen

Optimismi ei toki ole pahasta, mutta kuulostaa helposti myyntimiehen tai sijoittajan puheelta. Varsinkin, jos mietitään, mitä normaali toiminta tarkoittaa? Toimintaa ennen koronaa vai ennen Nokian lähtöä.

Salon keskusta on tuskin palaamassa kumpaankaan aikaan. Kaupan ala on jo hyvän aikaa keskittynyt etäämmällä sijaitseviin automarketteihin, ja suomalaisten asumisihanne vetää kerrostaloista pois omakotikiinteistöihin avarine pihoineen.