Äänestä tuttu

0

Ennakkoäänestys alkoi tällä viikolla. Koronan aiheuttamien poikkeusolojen takia käyttäytymisestä äänestyspaikoilla on annettu poikkeuksellisen tarkkoja ohjeita.

Kertaukseksi, muistutukseksi ja äänestysinnon kohottamiseksi tässä niistä tärkeimmät.

Käytä äänestyspaikalla kasvomaskia tai visiiriä. Maski on parempi, sillä se estää pureskelemasta kynää, kun etsit listoilta oikean ehdokkaan numeroa.

Voit käyttää myös omaa kynää. Jos et ole aivan varma puolueesta, varaa mukaan eri värisiä kyniä.

Kun olen täyttänyt äänestyslipun, pudota äänestyslippu uurnaan ja heitä maski roskakoriin. Muista oikea järjestys.

Jos olet paljasjalkainen paikkakuntalainen ja sinua vaaditaan todistamaan henkilöllisyytesi, kysy närkästyneenä, että ettekö te tunnista vanhaa äänestäjää äänestä.

Jos joudut poistamaan maskin, tee se huolellisesti. Käydä käsidesiä, tartu maskin korvalenkeistä kummallakin kädellä (vasemmalla kädellä vasemmasta ja oikealla kädellä oikeasta, mutta miksipä ei ristikkäinkin, jos haluat lisätä tilanteen viihdearvoa) ja pidä lenkeistä kiinni koko ajan.

Älä irvistä, äläkä näytä kieltä. Sano vain, että et valitettavasti näytä nyt yhtä nuorelta kuin ehdokaskuvassa. Vaalivirkailijoista tällainen on hauskaa ainakin sadanteen sutkauttajaan asti.

Jos äänestyspaikalla on käsidesi loppu, tee välikysymys. Kysy hallitukselta, mitä se aikoo tehdä terveysturvallisuuden edistämiseksi. Jos sinut pakotetaan käyttämään käsidesiä, kysy hallitukselta, kuinka pitkään se aikoo jatkaa henkilökohtaisen vapauden rajoittamista.

Ja vaikka se ei nyt varsinaisesti kunnanvaltuuston asia olekaan, voit vielä kysyä, että missä siitä Italian elpymis-spagetista oikein päätetään.

Maailmassa tapahtuu muutoksia, joita kaikki eivät ymmärrä tai hyväksy. Olo alkaa tuntua turvattomalta, ja piikit nousevat puolustustanaan. Jos tapaat tällaisia ihmisiä, älä yritä auttaa heitä ymmärtämään maailmaa, vaan perusta puolue. Suosio on taattu.

Salossa on kymmenen ennakkoäänestyspaikkaa. Äänestysaikaakin on vielä kymmenen päivää ja varsinainen vaalipäivä päälle, joten ehdit kiertää kaikki ja valita olosuhteiltaan parhaan suorituspaikan. Tulosta heikentää, jos ehdokaslistat repsottavat tai salissa ääni kiertää.

Jos äänestyspaikalta poistuttuasi huomaat tehneesi virheen ja äänestäneesi väärää ihmistä, ei kannata hermostua. Seuraaviin kuntavaaleihin ei ole neljääkään vuotta, eikä siinä ajassa ehdi kunnallisessa päätöksenteossa tapahtua mitään peruuttamatonta.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments