Anna Czakanin superkevät päättyi yksinäiseen karanteeniin slovakialaisessa hotellissa –”Ilman somea seinät olisivat jo kaatuneet päälle”

0
Anna Czakan viettää karanteenia hotellihuoneessa Slovakian Nitrassa. 14 päivän karanteenia oli tiistaina jäljellä vielä kymmenen päivää.

Salolaisen maajoukkuelentopalloilijan Anna Czakanin fiilis oli taatusti katossa, kun Suomi valmistautui viime perjantain ratkaisevaan EM-karsintaotteluun Montenegroa vastaan Slovakian Nitrassa.

Keskitorjuja Czakan oli ehtinyt voittaa tänä keväänä jo Suomen mestaruuden LP Viestin paidassa. EM-karsinnoissa hän oli noussut Suomen avainpelaajaksi. Nyt tarvittiin enää kaksi erävoittoa EM-kisapaikan varmistamiseksi.

Czakan ja koko maajoukkue saivat kuitenkin aallonharjalla karvaan muistutuksen siitä, että tässä maailmanajassa kaikki saattaa muuttua pyytämättä ja yllättäen. Yhden Suomen joukkueen jäsenen koronapikatesti antoi positiivisen tuloksen – Montenegro-ottelu ja EM-kisapaikka olivat hetkessä uhattuna.

– Se oli shokki, Czakan huokaisi neljä päivää myöhemmin.

– Yritimme rauhoitella, että kyseessä oli pikatesti, jotka saattavat antaa väärän tuloksen. Kertasin heti, miten itse olin ollut kontaktissa kyseiseen henkilöön.

Pitkän ja piinaavan odotuksen jälkeen muiden joukkueen jäsenten pikatestitulokset olivat negatiivisia, ja Suomi sai peliluvan vain puolitoista tuntia ennen ottelun alkua. Czakan takoi 10 pistettä, kun Suomi voitti Montenegron 3–1 ja varmisti EM-paikan.

Siihen loppuivat hyvät uutiset.

Lauantain panokseton ottelu Slovakiaa vastaan peruttiin ja joukkue asetettiin Slovakian viranomaisten määräyksestä 14 päivän karanteeniin, jota se viettää hotellissa 85 000 asukkaan Nitrassa.

Jokainen joukkueen jäsen on eristetty omaan huoneeseensa. Ainoa mahdollisuus nähdä vilauksen muista on siinä vaiheessa, jos he sattuvat hakemaan hotellihuoneen eteen jätetyn ruokatarjottimen samaan aikaan.

Ulos pääsee 30 minuutiksi päivässä porrastetusti ilman kontakteja.

– Olen lähinnä maannut ja soitellut puhelimesta kavereita läpi, Czakan kertoo karanteenin ensimmäisistä neljästä päivästä.

Iltaisin joukkue järjestää myös tietokilpailuja pikaviestintäohjelma Zoomissa.

– Jokainen huone (eli pelaaja) järjestää vuorollaan visan. Lisäksi fysiikkavalmentajamme vetää joka ilta jumpan, ettei tämä menisi ihan täysin makoiluksi, Czakan kertoo.

Joukkueen jäsenet on testattu edellisen kerran karanteenin ensimmäisenä päivänä.

– Olemme yrittäneet puhua, että saisimme päivittäiset testit, mutta tähän mennessä niistä on kieltäydytty. Testiin pääsee jos on oireita, Czakan paljastaa.

Lentopalloliiton toimitusjohtaja Olli-Pekka Karjalainen kertoi STT:lle, ettei joukkueessa ole oireellisia koronatapauksia.

Suomen joukkueen karanteenin on määrä päättyä ensi viikon perjantaina eli 28. toukokuuta.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan joukkueen pitäisi tuolloin olla 1 500 kilometriä idempänä Ukrainan Zaporizzjassa pelaamassa Euroopan Kultaisen liigan avausottelua Ukrainaa vastaan.

On selvää, ettei Suomi ainakaan tuohon turnaukseen ehdi. Seuraava turnaus olisi reilun kahden viikon kuluttua Bulgariassa.

– Aika auki ovat suunnitelmat, Czakan miettii.

Czakan myöntää, että viimeiset 3–4 kuukautta ovat olleet henkisesti todella raskaat.

LP Viestin pelaajat eristäytyivät jo alkuvuodesta ja pyrkivät minimoimaan kaikki kontaktit ulkopuolisiin ihmisiin. Raskaan liigakauden jälkeen kutsu kävi nopeasti maajoukkueen matkaan, ja nyt Czakanin on tapettava vielä kymmenen päivää nitralaisessa hotellihuoneessa.

– Olen toitottanut sitä, miten hieno asia sosiaalinen media juuri nyt on. Ilman somea seinät olisivat jo kaatuneet päälle, Whatsapp-puheluita kotiin soitteleva Czakan myöntää.

Ja vaikka Czakanin kevät on ollut henkisesti raskas, urheilullisesti se on ollut lähes täydellinen.

– Se (menestys) on antanut kaikille kuplille ja karanteeneille vastapainoa. Voiko sanoa, että syyn?

Lentopalloliiton toimitusjohtaja Olli-Pekka Karjalainen

Karanteeni maksaa Lentopalloliitolle kymmeniä tuhansia euroja

Naisten maajoukkueen koronakaranteeni maksaa kymmeniä tuhansia euroja Lentopalloliitolle, sillä matkavakuutus ei korvaa karanteenikustannuksia.

– Vajaan 20 hengen majoitukset, uudet matkaliput ja tulee tästä muitakin lisäkustannuksia. Se maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Tarkemmin asia selviää, kun teemme matkavaraukset paluumatkalle, Lentopalloliiton toimitusjohtaja Olli-Pekka Karjalainen kertoi STT:lle.

– Mielellään tämän summan olisi käyttänyt johonkin muuhun, Karjalainen tunnusti.

Suomen jatko-ohjelma on vielä täysin auki. Suomen pitäisi pelata Euroopan Kultaisen liigan lohkovaiheen turnaukset 28.–30. toukokuuta Ukrainan Zaporizzjassa ja 4.–6. kesäkuuta Bulgarian Plovdivissa.

– Meillä on CEV:n kanssa keskustelut käynnissä. Ensimmäiseen turnaukseen ei voida mennä karanteenin takia, mutta asia on kokonaisuudessaan levällään, Karjalainen kertoi.

– Nyt mietitään, ollaanko lähdössä toiseen turnaukseen. Meidän näkökulmasta tällä valmistautumisella ei kannattaisi lähteä, mutta osallistuminen on sanktioitu aika rankasti.

Mikäli Suomi ei pysty pelaamaan Kultaista liigaa, seuraavat panokselliset ottelut ovat vuorossa kolmen kuukauden kuluttua alkavissa EM-kisoissa.

EM-kisojen lohkoarvonta järjestetään torstaina. Silloin selviää myös se, pelaako Suomi alkulohkonsa Bulgariassa, Kroatiassa, Romaniassa vai Serbiassa.