Arvot mitataan vaikeina aikoina – Vilppaan entiset valmentajat Tupamäki ja Tuominen keräsivät kiitosta mestaruusjuhlissa

1
Mikko Tupamäen sydän lämpesi, kun hän näki Vilppaan voittavan mestaruuden. (kuvat: SSS-arkisto)

Vilpasta kaudet 2011–2016 valmentanut Mikko Tupamäki seurasi Vilppaan ratkaisufinaalia nuorten maajoukkueleirillä Kisakalliossa.

– Se tuntui sydämessäni todella hyvältä, kun tietää sen työn, mitä esimerkiksi Keijo (Poutiainen) ja Antero (Jokinen) ovat tehneet, Tupamäki kertoi.

Poutiainen itse nosti mestaruusjuhlissa Tupamäen tekemän työn yhtenä merkittävänä tekijänä Vilppaan mestaruustarinassa. Tupamäki kuuli asiasta nyt ensimmäisen kerran ja myönsi, että se tuntuu hyvältä.

Mutta Mikko Tupamäki ei olisi Mikko Tupamäki, jos hän ei ajattelisi kiitosta laajemmassa perspektiivissä.

– Eihän lastakaan kasvateta sen takia, että hän joskus kiittäisi sinua. Se tehdään rakkaudesta ja velvollisuudesta lasta kohtaan. Valmentamisessa on sama asia, sitä tehdään rakkaudesta lajiin ja seuraan. Velvollisuuteni on tehdä se niin hyvin kuin osaan. Ei siksi, että joku kiittäisi, vaan siksi, että niin se kuuluu tehdä.

Tupamäki korostaakin, että hän oli vain yksi palanen.

– Kiitokset kertovat myös kiittäjän perspektiivistä ja ymmärryksestä, mitä vaatii olla laadukas organisaatio. Vaikeina aikoina Vilppaassa on uskottu yhteisiin periaatteisiin ja arvoihin, joissa halusimme pysyä.

– Olihan Joonaksellakin (Iisalo) kolme mahtavaa kautta Vilppaassa, Tupamäki muistuttaa.

Tupamäki muistaa omat Vilpas-vuotensa kasvusta.

– Kasvoin yhdessä organisaation kanssa. Parhaiten mieleen ovat jääneet ihmiset, sillä mitä tahansa teemme, niin se peilautuu muista ihmisistä. Sain Salosta elinikäisiä ystäviä, joiden arvoa ei voi mitata. Koimme yhdessä niin paljon, ettei se voi olla hitsaamatta elämänpolkuja yhteen.

Jyväskylä Basketball Academyn päävalmentajana toimiva Tupamäki uskoo, että Vilppaan tulevaisuus on kirkas, jos ja kun seura toimii edelleen pitkäjänteisesti.

– Mestaruuskausi peilasi hyvin koko organisaation tilaa. Vaikeista hetkistä taisteltiin läpi yhteisöllisyyden ja vankan kivijalan tuella.

Ville Tuomisen mielestä Vilppaan lähitulevaisuuden mielenkiintoisin kysymys on se, mitä Teemu Rannikko (oik.) tekee pelaajauransa jälkeen.

Tupamäen lisäksi mestaruusjuhlissa esiin nousi viime kauden päävalmentaja Ville Tuominen, jonka lupaavan työn katkaisi koronavirus.

Helsingborgin naisten liigajoukkueen ja paikallisen urheilulukion valmentajana toiminut Tuominen eli Vilppaan mestaruuskauden aikana tiiviisti mukana.

– Kaikki matsit katsoin, jotka pystyin. Olin koko ajan yhteydessä joukkueeseen. Vilpas tuntuu edelleen omalta jengiltä.

Tuominen pitää kauden 2019–2020 Vilpasta yhtenä parhaista joukkueistaan, jota hän on koskaan valmentanut.

– Urallani on ollut kolme unohtumatonta joukkuetta: BC Nokian divarijoukkue kymmenen vuotta sitten, Bakkenin mestaruusjoukkue (2013–2014) sekä viime kauden Vilpas, joka oli helpoin valmennettava.

Koronakaudesta jäi luonnollisesti paljon jossiteltavaa. Keskeytyshetkellä Vilpas johti sarjaa ja oli kymmenen ottelun voittoputkessa.

– Sitä on kysytty viimeisen viikon aikana paljon, että harmittaako. Viime keväänä ja kesänä harmitti todella paljon, koska meillä oli menossa niin makea juttu. Tällä kaudella en ole enää jossitellut, vaan olen seurannut Vilppaan matseja puhtaasti fanina.

Vilppaan tulevaisuuden Tuominen näkee Tupamäen tavoin kirkkaana.

– Paljon on kiinni siitä, mitä se numero ysi (Teemu Rannikko) tekee. Jos hän jää Saloon, niin sillä on valtava merkitys.

Mikon (Koivisto) jatko on myös iso asia, hän on luontainen kapteeni ensi kaudelle. Kun katsoo menestyneitä joukkueita, niin niissä on poikkeuksetta ollut Mikon kaltainen kokenut johtaja, Tuominen muistuttaa.

Lue Vilppaan mestaruusliite lauantain lehdestä

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Jarkko Gustafsson
11 päivää sitten

Hyvä Ville!