Divari A:ssa avainpelaajaksi noussut Niilo Kärkkäinen siirtyy Vilppaaseen

0
Niilo Kärkkäinen siirtyy ensimmäistä kertaa koripallon parissa Keski-Suomen ulkopuolelle. (kuva: JBA/Antti Saarimaa)

Miesten koripallon hallitseva Suomen mestari Salon Vilpas hankki riveihinsä vuosi vuodelta profiiliaan I divisioona A:ssa nostaneen Niilo Kärkkäisen. Sopimus on kaksivuotinen.

22-vuotias pelaaja oli päättyneellä kaudella Jyväskylä Basketball Academyn paras pistemies keskiarvolla 14,3.

– Jonkin verran oli myös muita liigaseuroja, joiden kanssa kävin keskusteluja. Tupamäen Mikko kertoi tietysti paljon hyvää Salosta ja Vilppaasta, Kärkkäinen kertoi puhelimitse Salon Seudun Sanomille.

Pelipaikat ovat lähtökohtaisesti 2 eli heittävä takamies ja 3 eli pieni laitahyökkääjä.

– Koen olevani aika monipuolinen pelaaja sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa, toki kehitysvaiheessa edelleen, hän luonnehtii itseään.

Muuramen Urheilijoiden kasvatti siirtyi JBA:han akatemian perustamiskaudella eli 2016-2017. Koko tämän ajan joukkuetta on valmentanut Tupamäki, joka luotsasi sitä ennen Vilpasta kaudet 2011-2016.

Kärkkäisen pala palalta tapahtunut kehitys näkyy hyvin kausittaisista peliajoista. Ne kasvoivat ottelua kohti joka vuosi useilla minuuteilla, ja päättyneellä kaudella vastuuta tuli jo selvästi eniten kaikista JBA:n pelaajista.

Kaukoheittopeli oli ennen viime kautta ollut selvästi kehitettävä kohde. Tällä erää viimeisellä JBA-kaudella nousivat sekä heittomäärät että ennen kaikkea osumatarkkuus. Kolmosprosentti oli divari A:ssa huidellut aiemmin reilusti alle kolmessakymmenessä ja olivat vähäisiä. Viime kauden prosentti keskimäärin viidellä heittoyrityksellä per ottelu oli 37,6.

– Heittämiseen käytettiin paljon aikaa aamutreeneissä. Lisäksi siinä on ollut henkistä puolta: kun aloin osua heitoissa, tuli siihen paljon lisää itseluottamusta. On paljon helpompaa pelata, kun ei tarvitse miettiä heittämistä sen enempää, Kärkkäinen luonnehtii.

Kärkkäinen jatkaa JBA:n kautta Korisliigaan siirtyneiden pelaajien ”putkea”. Viime kaudella heitä olivat muiden muassa Valtteri Leppänen, Miikka Marttinen ja Kalle Peltonen.

Tasoerot Korisliigan ja divari A:n välillä ovat toki valtavan suuret ja peliminuutit Vilppaassa ainakin aluksi rajalliset.

– Liigaakin ajatellen on tärkeää, että sain monipuolistettua hyökkäämistäni myös kaukoheittojen suhteen.

Kärkkäinen pelasi alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa 2019. Kaikkiaan kyseisen ikäluokan maaotteluita on takana 13, joista osa samaisena kesänä Salohallissa.

Kyseinen Salohallin visiitti on toistaiseksi Kärkkäisen ainoa visiitti kaupungissa. Aiemmin pelaamisen ohessa töitä tehneestä miehestä tulee Salossa päätoiminen koripalloilija.

– Melko lähiaikoina pitäisi käydä siellä piipahtamassa. Joukkueharjoitukset alkavat sitten loppukesällä. Kauden päättymisen jälkeen olin pari viikkoa tekemättä koriksen parissa juuri mitään, mutta nyt olen harjoitellut jo useamman viikon.

Kärkkäinen kertoo pitävänsä matkustelusta ja harrastaneensa laskettelua. Jollei ulkomaille vielä hetkeen pääse, on tarjolla joka tapauksessa luonnonkaunis Salo Meri-Teijon laskettelurinteineen.

Juttua päivitetty ja muokattu Kärkkäisen kommenteilla kauttaaltaan 17.5. kello 11.35.