Suomessa raportoitu 280 uutta koronatartuntaa – Intian virusmuunnostapauksia löytynyt Suomesta toistaiseksi yhteensä jo 25

2

Suomessa on toistaiseksi todettu 25 Intian koronavirusmuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL:n mukaan kaikki tapaukset liittyvät matkailuun joko suoraan tai jatkotartunnan kautta.
THL kertoo, että Maailman terveysjärjestö WHO on lisännyt Intian muunnoksen ja sen jatkolinjat huolestuttavien koronavirusmuunnosten listalle. Aiemmin Intian variantti oli luokiteltu tehostettuun seurantaan, mutta WHO päätti muuttaa luokittelua, koska virusmuunnoksen tartuttavuuden on arvioitu lisääntyneen. Intian muunnoksen lisäksi huolestuttaviksi on aiemmin määritelty Britannian, Etelä-Afrikan ja Brasilian virusmuunnokset.
– Virusten muuntuminen on täysin normaalia evoluutiota, ja sitä tapahtuu jatkuvasti. Mutaatiot ovatkin virukselle hyvin luonteenomaista toimintaa, ja koronaviruksestakin kiertää maailmalla useita variantteja, kertoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra tiedotteessa.
Virusmuunnoksien leviämisen ehkäisyyn käyvät samat keinot, joilla koronavirusta muutenkin ehkäistään.
– On tärkeää muistaa yli kahden metrin turvaväli, hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä kasvomaskin käyttö. Koronatestiin on syytä hakeutua vähäisistäkin oireista, Savolainen-Kopra jatkaa.
Brittimuunnos vallitseva

Kaikkiaan Suomessa on havaittu vajaat 5 300 tapausta Britannian virusmuunnosta, runsaat 1 100 Etelä-Afrikan virusmuunnosta ja kaksi tapausta Brasilian virusmuunnosta. THL:n mukaan Britannian muunnoksen osuus on kasvanut väestössä ja siitä on tullut Suomessa vallitseva koronaviruslinja. Tilanne on silti jo tasoittunut maaliskuun alusta, jolloin brittimuunnosta oli erityisen paljon. Sitä vastoin Etelä-Afrikan variantin osuus on ollut kasvussa.
THL kertoo, että uusimpien Israelista ja Qatarista julkaistujen tutkimustietojen mukaan käytössä olevat koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös liikkeellä olevia koronaviruksen variantteja. Virusmuunnokset vaikuttavat kuitenkin infektion saamismahdollisuuksiin.
– Rokotuksilla torjutaan erityisesti taudin vakavia muotoja, mutta virusmuunnoksen infektioon, eritykseen ja tartuttavuuden ehkäisyyn vasta-ainepitoisuudet eivät välttämättä riitä. Rokotettu voi itse olla hyvin suojassa virusmuunnoksen aiheuttamalta vakavalta taudilta, mutta hän voi silti joissain tilanteissa edelleen tartuttaa ympäristöään, THL jatkaa.

Uusia tartuntoja 280

THL:n mukaan Suomessa raportoitiin keskiviikkona 280 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana on raportoitu 2 876 tartuntaa, mikä on 667 vähemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.
THL kertoo myös, että Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Pandemian alusta lähtien niitä on Suomessa ilmoitettu yhteensä 930.
Sairaaloissa oli koronavirukseen liittyvän taudin vuoksi keskiviikkona 114 ihmistä, mikä on saman verran kuin tiistaina. Teho-osastoilla potilaista oli 24, joka on kaksi vähemmän kuin edellisenä päivänä.
Ensimmäisen koronarokotteen on Suomessa saanut nyt yli 2 miljoonaa ihmistä. THL:n mukaan ensimmäinen annos on annettu yhteensä 2,01 miljoonalle henkilölle ja toinen annos lähes 238 000:lle. Ensimmäisen rokotteen saaneiden määrä nousi tiistaista lähes 38 000 rokotetulla. Rokotuskattavuus on nyt ensimmäisen annoksen osalta 36,2 prosenttia väestöstä ja toisen annoksen 4,3 prosenttia.
Turussa tartunnat kääntyivät nousuun

Turun kaupunki kertoo, että koronatartunnat ovat kääntyneet Turussa taas nousuun ja myös testipositiivisten määrä on noussut selvästi. Turussa todettiin viime viikolla 111 koronavirustartuntaa, ja tiistaina ilmaantuvuusluku oli 88 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden kahden viime viikon aikana.
– Olemme epidemiatilanteessa nyt veitsenterällä ja tartuntaluvuissa on jälleen tapahtunut käänne huonompaan. Tartunnoissa näkyvät nyt vapun ja jokirannan illanviettojen tulos. Toivon, että jokainen muistaa edelleen tilanteen vakavuuden ja huolehtii osaltaan riittävistä koronavarotoimista, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo Turun kaupungin tiedotteessa.
Myös Keski-Pohjanmaalla on viime päivinä koettu vapun viettoon kytkeytyvä tartuntaketju. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite kertoo, että ketju lähti liikkeelle vappubrunssista ja siinä on todettu 41 koronavirustartuntaa. Karanteenissa on tämän vuoksi noin 300 henkeä.

STM ja THL: Koronavirustilanteen suotuisa kehitys näyttää pysähtyneen

Viikkoja jatkunut uusien koronavirustapausten väheneminen pysähtyi viime viikolla. Lisäksi perhepiirin ulkopuolisten sosiaalisten kontaktien osuus tartunnanlähteenä on merkittävä, sanovat THL ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotteessa.
Paikallisia tartuntaryppäitä on tullut esille eri puolilla maata muun muassa vapun yksityisten kokoontumisten seurauksena.
– Riski epidemian uudelleen kiihtymisestä erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa on todellinen, tiedotteessa todetaan.
Valtakunnallisesti tällä hetkellä todettujen tartuntojen määrä vastaa viime lokakuun tilannetta.
Viime viikolla tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin noin 1 500 uutta koronatapausta, mikä on yli 100 tapausta enemmän kuin edellisellä viikolla.
THL:n ja STM:n mukaan ihmiset ovat hakeutuneet koronatesteihin kiitettävästi. Viime viikolla testejä tehtiin yli 130 000, kun niitä edellisviikolla tehtiin noin 116 000.

Rokotukset edenneet työikäisiin

Koko maassa 70 vuotta täyttäneistä liki 90 prosenttia on saanut yhden koronarokoteannoksen ja kaikista yli 16-vuotiaista 35 prosenttia. Rokotuksissa on jo pääosin edetty riskiryhmistä työikäisiin. Arvioiden mukaan kaikki halukkaat 16 vuotta täyttäneet ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen heinäkuun loppuun mennessä.
Covid-19-potilaiden aiheuttama sairaalahoidon kuormitus oli suurimmillaan maaliskuun lopulla ennen pääsiäistä. Tästä sairaalahoidon yhteenlaskettu potilasmäärä on vähentynyt yli 60 prosenttia.
Viime viikolla erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon osastoilla hoidettavien potilaiden määrä väheni edellisviikosta, mutta tehohoidon potilasmäärä on pysynyt suurin piirtein samana.

Liisa Kujala

STT

Kuvat:

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Sitä saa mitä tilaa
1 kuukausi sitten

On sitten pakko rampata ulkomailla ja tuoda tänne kaikki variantit. Se ihminen, joka toi Intian muunnoksen tänne, on varmaan ylpeä itsestään.

Allan
1 kuukausi sitten

Ei sellainen pölhö mitään ymmärrä.

Itsestään se ei kuitenkaan ole tänne tullut, eikä lintujen ja kärpästen mukana.

Vieläkin hyssytellään liikaa, ettei vaan tautien tuojat ja muut piittaamattomat loukkaannu.