Israel iski Gazaan yöllä 160 lentokoneen voimin – laajin isku viime päivinä kiihtyneen konfliktin aikana

6

Israelin asevoimat kertoo iskeneensä yöllisessä operaatiossaan Gazaan noin 160 ilmavoimien lentokoneen voimin. Asiasta uutisoi muun muassa Times of Israel.
Asevoimat kertoo iskeneensä 150 kohteeseen Gazan kaistan pohjoisosiin.
Ilmavoimien iskun lisäksi Gazan rajalla asemissa olleet Israelin maavoimien joukot ampuivat satoja ammuksia palestiinalaisten asuttamalle Gazan kaistalle. Asevoimien mukaan operaatio on suunnattu palestiinalaista äärijärjestöä Hamasia vastaan.
Kansainvälisten medioiden mukaan ilmaiskuja on jatkettu myös aamun aikana sekä raketteja ammuttu alueella molemmin puolin rajaa.
Gazan terveysministeriön mukaan palestiinalaisia on kuollut viime päivien väkivaltaisuuksissa ja iskuissa nyt 119, Guardian kertoo. Kuolleista noin 30 on lapsia ja noin 20 naisia. Yli 800 on haavoittunut maanantaina kärjistyneen konfliktin aikana.
Israel puolestaan kertoi perjantaina, että israelilaisia on kuollut kahdeksan.
Israelin asevoimat kertoi yöllä kertaalleen, että maan ilma- ja maavoimat hyökkäävät Gazan kaistalle. Israelin asevoimien tiedottaja vahvisti tuolloin AFP:n mukaan, että Israelin sotilaat ovat edenneet palestiinalaisten alueelle.
Myöhemmin asevoimat perui aiemmat puheensa ja ilmoitti, etteivät sen maajoukot olleet edenneet Gazaan. Lausunnossaan asevoimat syytti aiemmista tiedoista ongelmaa sisäisessä kommunikaatiossa.

”Israel iskee maalta, mereltä ja ilmasta”

Israelin asevoimat on kertonut medioille, että yöllisen iskun tarkoituksena oli vahingoittaa Hamasin strategisesti tärkeitä kohteita. Erityisesti kohteena oli Hamasin maanalainen tunneliverkosto, joka tuhoutui pommituksissa monien kilometrien pituudelta, kerrotaan asevoimien Guardianille lähettämässä lausunnossa.
Times of Israel -lehden mukaan ilmavoimien isku kesti lähes 40 minuuttia.
Kyseessä vaikuttaa lehden mukaan olleen laajin Israelin isku viime päivinä kiihtyneen konfliktin aikana. Israel iskee maalta, mereltä ja ilmasta, lehti kirjoitti. Savu- ja tulipallot kohosivat korkealle taivaalle tiheästi asutussa Gazassa, AFP kuvaili.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi Twitterissä operaation jatkuvan ”niin kauan kuin on tarpeen”. Netanjahu julkaisi tviittinsä pian maan asevoimien hyökkäyksestä kertovan tviitin jälkeen.
Times of Israelin mukaan asevoimat kehotti yöllä kaikkia lähellä rajaa asuvia israelilaisia hakeutumaan pommisuojiin. Kehotus osoitettiin kaikille, jotka asuvat alle neljän kilometrin etäisyydellä rajasta. Lehden mukaan kyseessä lienee ollut varotoimi, jolla Israel varautuu palestiinalaisten äärijärjestöjen kostoiskuihin. Kehotus purettiin aamulla.
Gazasta ammuttiin yli 200 rakettia yön ja aamun aikana kohti Israelia, Israelin asevoimat kertoo Times of Israelille. Asevoimien mukaan Gazasta on ammuttu noin 2 000 rakettia Israeliin.

YK:n pääsihteeri vaatii tulitaukoa

Mellakat ja yhteenotot juutalaisten ja arabien välillä jatkuivat eri puolilla Israelia perjantain vastaisena yönä, Times of Israel kertoo. Sen mukaan poliisi on kertonut kymmenistä pidätyksistä.
YK:n turvallisuusneuvosto pitää jälleen sunnuntaina virtuaalisen kokouksen Israelin ja palestiinalaisten tilanteen vuoksi, diplomaattilähteet kertoivat AFP:n mukaan. Ajankohta keräsi jo tuoreeltaan kritiikkiä tahoilta, joiden mielestä turvallisuusneuvoston pitäisi tarttua asiaan nopeammin.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati yöllä tulitaukoa sekä Israelilta että Hamasilta.
Konfliktin juuret ulottuvat vuosikymmenien taakse. Viimeaikaisen tilanteen kärjistymisen taustalla on muun muassa Israelin päätös häätää palestiinalaisperheitä kodeistaan Itä-Jerusalemissa. Väkivaltaisuuksia on kuvattu pahimmiksi seitsemään vuoteen.
– Palestiinalaiset ovat viime kädessä tyytymättömiä siihen, etteivät heidän ihmisoikeutensa ja kansalaisoikeutensa toteudu. Monet myös toivovat kansallisten oikeuksien toteutumista. Miljoonille palestiinalaisille näiden oikeuksien toteutumisen esteenä on Israelin miehitys, kuvasi Israeliin erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo StewartTwitterissä keskiviikkona.
Stewartin mukaan miehitys näyttäytyy esimerkiksi maiden takavarikointina, rakennuslupien epäämisenä ja talojen tuhoamisena.


Lähteenä myös AFP.

https://www.timesofisrael.com/liveblog-may-14-2021/
https://www.theguardian.com/world/live/2021/may/13/israel-launches-ground-operation-in-gaza-after-days-of-airsstrikes-follow-updates
https://twitter.com/netanyahu/status/1392955912818659334?s=20
https://twitter.com/TimoStewart/status/1392459391102865410

Saara-Miira Kokkonen, Mari Areva

STT

Kuvat:

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
pertti
1 kuukausi sitten

Näin tekee Jumalan valittu kansa, tapetaan kaikki.

keijo.k
1 kuukausi sitten
Reply to  pertti

USA.n pressan mielestä sillä on siihen oikeus!

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  pertti

Käännätkö toisen posken jos naapuritalon asukas ampuu parituhatta rakettia pihallesi tappamistarkoituksessa? Tai pitkin kaupunkia välittämättä mistään siviilikohteista mitään?

Vanhempi tutkija voisi myös selvittää itselleen, että Israelissa myös arabit pääsevät äänestämään ja tulla valituksi vaikka knessetiin eli oikeuksia on mutta Israelin ei tarvitse elättää kaikkia Lähi-Idän kivien ja pommien heittelijöitä.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Israel rikkoo kaikkia kansaivälisiä lakeja palestiinalaisia kohtaan. USA tukee Israelin toimintaa joka alkaa muistuttaa ja vainoamista ja kansanmurhaa.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Gazaa hallitseva Hamas on EU:n, USA:n, Kanadan ja luonnollisesti myös Israelin luokittelema terroristijärjestö, joka taatusti rikkoo Israelia enemmän kansainvälisiä lakeja. Jopa palestiinalaisia kohtaan. Gazassa on voimassa sharia-laki, ja esimerkiksi naiset eivät saa julkisesti käyttää housuja ja muuta niin edistyksellistä pöhinää.

PS. Israelin valtion ensimmäiset tunnustajat olivat Neuvostoliitto ja USA.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  MDI

Terroristi-sana on menettänyt merkityksensä. Nykyään voittajavaltiot määrittelevät kaikki vastustajat terroristeiksi. Ennen vanhaan suuri osa niistä olivat vapaustaistelijoita.