Salo lämpiää nyt jätteenpoltolla – Lounavoima tuuppaa kaukolämpöä täysillä

6

Lounavoiman jätevoimala Korvenmäessä tuuppaa Salon kaukolämpöverkkoon lämmintä vettä täydellä teholla. Jätettä palaa 350 tonnia päivässä.

–  Laitoksen teho on tällä viikolla nostettu täyteen sataan prosenttiin. Toimitimme kaupunkiin 30 megawattia kaukolämpöä viime yönä, Lounavoima Oy:n toimitusjohtaja Petri Onikki totesi perjantaina.

Viime päivien kylmät yöt ja aurinkoiset päivät ovat Onikin mukaan tarjonneet voimalalle hyvät testausolosuhteet.
– Kaukolämmön tarve nousee reilusti yöllä ja laskee alas taas päivällä. Olemme päässeet testaamaan kaukolämpöverkkoa sekä minimiajolla että maksimiajolla.
Ranskalaisen sijoitusyhtiön omistama voimalaitos vanhan sokeritehtaan kupeessa tuottaa kaukolämpöä enää sen verran, että kattila pysyy käynnissä. Suurin osa lämmöstä tulee Korvenmäeltä.

Jätevoimalan valtaisan kattilan tehoa testattiin maaliskuussa polttamalla öljyä. Jätteitä kattilaan syötettiin ensimmäisen kerran 30. maaliskuuta, ja lämmön ajaminen kaukolämpöverkkoon aloitettiin 8. huhtikuuta.

Sekä voimalan että kaukolämpöverkon käyttöönotto on sujunut Petri Onikin mukaan normaalin säätämisen rajoissa.
– Erityisiä häiriöitä ei ole ollut, mutta olemme edelleen testaus- ja harjoitusvaiheessa.
Kattilassa poltetaan vain uutta jätettä. Salossa ja Turussa varastossa odottaviin jätepaaleihin Lounavoima ei vielä kajoa. Ne pidetään tallessa vielä toistaiseksi siltä varalta, että jätteiden toimitus alkaisi ontua.

– Meille ajaa nyt 20–30 autoa päivässä. Kuljetusketju on toiminut ihan hyvin, mutta pystymme parempaan, Onikki sanoo.

Voimalan päästöjä on seurattu koko ajan, ja mittaustulokset ovat olleet ennakoitua pienempiä. Onikin mukaan ”linja on tiukka”.

Sähköntuotannon Lounavoima aikoo aloittaa ensi viikolla. Noin 50 000 kiloa painavan turbiinin alustaksi on valettu 200 000 kiloa painava betoninen turbiinipöytä, joka lepää jousien varassa.
– Kaikki on valmiina.
Toimitusjohtaja Onikki uskoo, että sähköä alkaa syntyä hetimiten 8–10 megawattia päivässä. Se johdetaan valtakunnanverkkoon.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Z.Z.Zalolainen
11 päivää sitten

On se hieno homma, että uusi polttolaitos toimii.

Mutta jos ja kun lämpöä syntyy enemmän kuin Salon seutu kuluttaa, niin mihin loput tungetaan eli myydään?

Tuskin sähköautoja
11 päivää sitten

Todella vihreää: 20-30 autoa päivässä!

Railaa
7 päivää sitten

Ei täysin vihreää, mutta pitkä askel vihreämpään suuntaan. Ennen Korvenmäen laitoksen valmistumista polttokelpoista jätettä kuljetettiin poltettavaksi muualle Suomeen ja myös ulkomaille Tukholmaan ja Tallinnaan.

Kuljetusmatkat ovat lyhentyneet merkittävästi. Enää ei myöskään tarvitse tuoda ulkomailta suuria määriä fossiilisia polttoaineita, sillä Korvenmäen laitos korvaa 50 000 tonnia kivihiiltä vuodessa.

Olli.
11 päivää sitten

Kaukolämpö monopoli? Hintojen nousupainetta?

Maija
10 päivää sitten
Reply to  Olli.

Olisko lämpökeräinbuumin aika?
Olis suoraa säästöä kaukolämpölaskuun.

Saivari
10 päivää sitten

Kun luin aamulla lehdestä, että ”Salo lämpiää nyt jätteenpoltolla”, niin menin välittömästi tarkistamaan mittarin, oli -2 astetta. Katsoin netistä Kärkän virallisen lukeman se oli -3.
Ei ollut Salo lämmennyt, hukkaan meni sekin laitos. Oli ajankohtaan nähden jopa kylmää.