Kampus ponnisti ensi kertaa plussalle – akkutehtaan imu lupaa hyvää myös tälle vuodelle

3
Kampuksen ravintola on jälleen koronasulun päätyttyä avoinna. - Aika moni oli tyytyväinen, että näkee muitakin ihmisiä. Niin kiva kun onkin tehdä etätöitä, niin ei se ehkä ole lopullinen ratkaisu, sanoo Salo IoT Parkin toimitusjohtaja Jukka Vakula. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Maaliskuussa 2017 perustettu Salo IoT Park -kiinteistöyhtiö teki viime vuonna plusmerkkisen tuloksen.

Entistä Nokian kampusta Meriniityssä hallinnoiva yhtiö kipusi nyt ensimmäistä kertaa voitolliseksi. Liikevoittoa kertyi 165 783 euroa.

– Merkittävimmät syyt ovat vuokrausasteen parantuminen ja hyvät vuokralaiset, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Petri Olkinuora.

Yhtiön liikevaihto eli käytännössä vuokra- ja palvelutuotot nousivat viime vuonna 4,8 miljoonaan euroon. Se on 30 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Valmet Automotiven akkutehtaalle viime vuosi oli ensimmäinen kokonainen toimintavuosi IoT Parkin tiloissa. Akkutehtaan toiminta käynnistyi vuoden 2019 lopulla.

IoT Park rakentaa parhaillaan lisää vuokratilaa akkutehtaalle, joka aikoo laajentaa kesällä tuotantoaan. Tämä lupaa hyvää kehitystä, sanoo Olkinuora.

– Tilanne paranee, koska akkutehtaan laajennus valmistuu. Ounastelemme, että Valmet Automotive tarvitsee tämänkin jälkeen lisää tilaa.

Kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja Jukka Vakula sanoo, että noin 100 000 neliön kiinteistömassasta on tällä hetkellä vuokrattuna reilu puolet.

Kampuksen suurimmat vuokralaiset ovat neliöissä mitattuna Valmet Automotive, Cencorp Automation, Turun ammattikorkeakoulu ja Micropower.

Vakulalle ensimmäinen plusmerkkinen vuosi ei ollut yllätys eikä erityinen saavutus.

– Pidemmällä aikavälillä tavoitteet ovat huomattavasti korkeammalla. Meille virstanpylväs on tehdä tästä maailmanluokan innovaatioita tuottava kampus.

Plussalle kivunneesta tuloksesta huolimatta Salo IoT Parkin runsas velkataakka ei ole vähentynyt. Päinvastoin, velkaa on enemmän kuin vuotta aiemmin.

Salon kaupunki omistaa kiinteistöyhtiöstä 36 prosenttia. Yhtiöllä oli viime vuoden lopulla 6,1 miljoonaa euroa lainaa. Summasta 74 prosenttia oli kaupungilta saatua lainarahaa.

Kaupungin prosentuaalinen osuus kokonaisvelasta kasvoi viime vuonna. Vakulan mukaan velkamäärän päiväkohtainen heilahtelu selittää muutosta. Salo IoT Parkilla on Lounaismaan Osuuspankissa sovittua lainaa, jota yhtiö käyttää tarpeen mukaan.

– Vuoden 2019 lopussa tätä limittiä oli enemmän käytössä kuin vuoden 2020 lopussa. Kaupungilta saatu laina on Valmet Automotivelle tehtävää laajennusta varten, sanoo Vakula.

Tulos 2020
Salo IoT Park Oy

  • Liikevaihto 4,8 miljoonaa euroa (3,7 miljoonaa euroa vuonna 2019)
  • Käyttökate 658 833 euroa (-348 100 euroa)
  • Liikevoitto 165 783 euroa (-745 154 euroa)
  • Tilikauden tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 78 368 euroa (-796 318 euroa)
  • Lainan määrä 6,1 miljonaa euroa (5,3 miljoonaa euroa)
  • Lainat Salon kaupungilta 4,5 miljoonaa euroa (2,0 miljoonaa euroa)
  • Suluissa oleva lukema kertoo vuoden 2019 tilanteen.

Etätyö muuttaa toimitilamarkkinoita – mutta miten?

Korona on muuttanut monien työpaikkojen etätyökäytäntöjä, ja muutokset heijastuvat myös toimitilamarkkinoille. Millaisia pysyvät muutokset ovat, on vielä arvoitus.

– Se on mielenkiintoista nähdä. Luulen, että tarjolla on plussia ja miinuksia. Meillä esimerkiksi kokoustilojen vuokraus on ollut hiljaisempaa, mutta syksyllä kokouksia taas järjestetään, sanoo Salo IoT Park Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vakula.

Vakula arvioi, että jatkossa yhä useampi yhdistää lähi- ja etätyötä.

– En näe tätä synkkänä asiana. Me ja Salo olemme voittajia tässä. Jos ihmiset ovat vaikka kakkosasunnolla Salossa, he voivat käydä täällä coworking-tilassa muutamana päivänä viikossa.

Salo IoT Parkissa on myös paljon paikkaan sidottua toimintaa, jota ei voi tehdä etänä.

Kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtaja Petri Olkinuora ei usko, että ihmiset jäisivät lopullisesti koteihinsa etätöihin.

– Sillä on määränsä mitä ihminen haluaa kotioloissa tehdä työnantajan töitä. Mikään ei voita kohtaamista, ja ihminen on kuitenkin laumaeläin. En usko, että tulee mitään radikaalia supistumista toimistomarkkinoilla.

Olkinuora arvioi, että koti halutaan koronan jälkeen palauttaa henkilökohtaisen elämän käyttöön.

– Se on kuitenkin niin, että työnantaja ei maksa pöydästä vuokraa. Se on vähän kohtuutonta, että täytyy säilyttää työnantajan elektroniikkaa kotona. Sekin aika tulee, kun kyseenalaistetaan, että pitääkö antaa yksi huone ilmaiseksi työnantajan käyttöön, sanoo Olkinuora.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kustannuslaskija
2 vuotta sitten

Sopivat kirjausten mukaiset lukemat on poimittu lehdistölle. Salaisuuden piirissä on varmaan lukema, paljonko on esimerkiksi kaupungin osuus vuokratuloista. Mielenkiintoinen tieto olisi, minne on käytetty lisääntyneet velkarahat ja paljonko siitä on akkutehtaan vaatimuksiin.

Odotetaan, milloin Salosta tulee vuosia sitten hehkutettu Huawei-kaupunki ja IoT-edelläkävijä. Ei IoT Park ole vastaus etätyöntekijöiden työtiloiksi.

Kustannusnousija
2 vuotta sitten

Nopeasti on otettu hallituksen opit käyttöön – velatkin muuttuvat saataviksi.

Make
2 vuotta sitten

Liikevoitto noussut vuodessa noin 900 000 euroa, ja saatu se plussalle. Samalla taas velan määrä on kasvanut 800 000 euroa.