Kauppias vaihtui, mutta perusperiaatteet eivät – K-Rauta Passelissa kauppiaaksi edetään talon sisällä askel askeleelta oppien

0
Tiina Kaarto-Alanko aloitti työt K-Rauta Passelissa vuonna 1981. Arkistokuva toukokuulta 2018, jolloin Kaarto-Alanko vietti 60-vuotispäiväänsä.

40 vuoden passelikokemus vaihtui 20 vuoden passelikokemukseen, kun Tiina Kaarto-Alanko siirtyi K-Rauta Passelin kauppiaan paikalta eläkkeelle, ja hänen tilalleen uudeksi kauppiaaksi valikoitui Jarno Kuusisto. Kuusisto hakeutui tehtävään myymäläpäällikön paikalta, joten Passelin asiakkaat ja toimintatavat ovat tuttuja entuudestaan.

Kuusiston tavoitteena on jatkaa Kaarto-Alangon hyvää työtä ja muovata asiakaskokemusta paremmaksi helppouden ja vaivattomuuden näkökulmasta. Se vaatii asiakaspalvelun ammattilaisia, joita rautakauppaan onkin palkattu touko-elokuun sesonkia varten toistakymmentä lisää.

– Kaikkiaan noin tusinan verran, kaikilla täydet tunnit. Ammattitaitoa ei saa kuin tekemällä, ja haluamme olla tekemässä tulevaisuuden ammattilaisia, Kuusisto summaa.

Kaiken kaikkiaan Kuusisto laskee, että kesäkuun kiireisimpinä viikkoina K-Rauta Passelissa on töissä samanaikaisesti lähes 50 työntekijää.

Sunnuntaina 38 vuotta täyttävä Kuusisto on työskennellyt K-Rauta Passelissa 2000-luvun alkuvuosista lähtien. Ensimmäinen työnimike oli sisustusosaston myyjä, jonka jälkeen rooli talon sisällä on kasvanut askel askeleelta.

– Minä olen hyvä esimerkki siitä, että täällä on hyvät etenemismahdollisuudet. Kauppiaana ykköstavoitteeni on tietysti jatkaa niitä hyviä ja vakiintuneita toimintamalleja, jotka K-Rauta Passeli on vuosien varrella kehittänyt. Asioinnin pitää olla asiakkaan näkökulmasta yllättävän helppoa, hän sanoo.

Alkukesä on rautakaupassa kuuminta sesonkiaikaa. Ilman lämmetessä niin pienemmät kuin isommat piharemontit yleistyvät, jolloin asiointi rautakaupassa yleistyy. Viime vuonna kauppa kiihtyi myös koronan myötä, kun ihmiset remontoivat ja viimeistelivät koteihinsa etätyöpisteitä ja -tiloja. Ylipäänsä kotoiluun panostettiin paljon, mutta Kuusiston mukaan tänä keväänä on hankala sanoa, onko sisustus- ja remontti-innostus enää korona-ajan ilmiö vai jotain muuta.

– Nyt voi sanoa, että kuuminta sesonkia mennään. Puutavarasta on huutava pula ja oikeastaan kaikki menee mitä saadaan, Kuusisto sanoo.

Kaarto-Alangon vuodenvaihteeseen päättynyt kauppiassopimus oli kymmenvuotinen. Myös Kuusiston sopimus on pitkäaikainen, joten niin uudet kuin vanhat asiakkaat voivat luottaa pysyvyyteen.

– Olemme seudulla luotettava ja pitkäaikainen toimija, joten siinä mielessä mitään dramaattisia muutoksia ei varmasti ole luvassa. Se on myös Keskon ajatus kauppiassopimusten taustalla, jotta asiakkaat voivat luottaa pysyvyyteen, Kuusisto muotoilee.

”Nyt on aika hengähtää”

Vuodesta 1981 viime vuoden loppuun asti K-Rauta Passelissa eri rooleissa, mutta viimeisimpänä kauppiaana työskennellyt Tiina Kaarto-Alanko on kiitollinen menneistä vuosikymmenistä, mutta myös helpottunut tulevasta. Enää ei tarvitse suunnitella ja aikatauluttaa jokaista päivää, viikkoa ja vuotta, vaan voi nauttia hetkistä perheen parissa.

– Jos 40 vuotta mentiin välillä vähän liiaksikin rautakauppa edellä, niin nyt annetaan sitten aikaa takaisin perheelle. En ole oikeastaan tehnyt mitään suunnitelmia tulevaisuuteen ihan siitä syystä, että rautakaupassa piti aina olla joku selvä päämäärä, tavoite ja aikataulu. Nyt on aika hengähtää, Kaarto-Alanko naurahtaa.

Kaarto-Alanko aloitti K-Rauta Passelissa vuonna 1981 talomyynnissä, siirtyi 1985 yritysmyyntiin ja 1990-luvun alussa rakennustarvikkeiden myyntipäälliköksi. 2007 nimike vaihtui myyntijohtajaksi ja 2010 K-Rauta Passelin kauppiaaksi. Kymmenen vuoden sopimus kauppiaana päättyi viime vuoden loppuun.

– Tiesin jo pari vuotta aiemmin, että työura tulee myös loppumaan siinä vaiheessa. Kauppiaan työssä on kiinni enemmän tai vähemmän koko ajan, ja nyt oli sopiva hetki luovuttaa pesti eteenpäin nuoremmille, maanantaina 63 vuotta täyttänyt Kaarto-Alanko miettii.

Eläkepäivillään Kaarto-Alanko aikoo nauttia kiireettömyydestä. Se tarkoittanee runsasta kotimaanmatkailua ja lukuisia pyöräretkiä Salosta Lehmijärven rannalla sijaitsevalle kesämökille.

– Ostimme sähköpyörät, joten niillä taitetaan mökkimatka varmasti usein. Kevyttä liikuntaa ja ulkoilua, ei tässä sen suurempia suunnitelmia ole, eikä tarvitsekaan.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments