Kesäkukkien kukkivat kestosuosikit pitävät pintansa, mutta moni innostuu nyt myös heinistä

0
Klaus Ketomäen mukaan orvokit selviävät kylmässäkin säässä, joten ne ovat tyypillinen valinta äitienpäivän aikaan. Kuva: SSS/Marko Mattila

Kesäkukkien sesonki on alkamassa.

Salon Perttelissä sijaitsevan Ketomäen puutarhan omistaja Klaus Ketomäen mukaan kesäkukkien sesonki on parhaimmillaan toukokuun alusta juhannukseen saakka.

Kesäkukkia hankitaan kuitenkin vielä elokuussakin.

– Kesäkukkasesonki on vuosien varrella jatkunut molemmista päistä. Terassien avulla kukkien istutus voidaan lämpötilojen salliessa aloittaa jo maaliskuun lopussa. 20 vuotta sitten kesäkukkien myynti loppui jo juhannuksena, mutta nykyään se jatkuu syksyn alkuun saakka.

Myynti riippuu aina vuodesta ja lämpötilasta. Sää vaikuttaa ihmisten ostokäyttäytymiseen huomattavasti. Koska sesonki on juuri alkanut ja ilma on viileä, painotus on tänä keväänä ollut orvokkien myynnissä.

– Orvokin voi istuttaa, vaikka ulkona olisi vielä kahdeksan astetta pakkasta. Muut kesäkukat ovat arempia hallalle, sanoo Salossa sijaitsevan Puutarha Iivosen omistaja Ari Iivonen.

Iivosen kokemusten perusteella orvokkien myynti on vilkasta etenkin ennen äitienpäivää, kun moni haluaa laittaa myös haudat kauniiksi.

”Samat kestosuosikit säilyvät, mutta eri värien suosio vaihtelee.” – Ari Iivonen

Niin Ketomäen kuin Iivosenkin puutarhassa on havaittu, että viime vuosina erityisesti heinät ovat kasvattaneet suosiotaan ja tulleet trendikkäiksi. Iivosen mukaan ihmiset ovat oppineet käyttämään heiniä rohkeammin perinteisten kukkivien kasvien rinnalla. Myös Ketomäki kokee, että ihmiset uskaltavat sekoitella eri kukkia ja värejä keskenään entistä rohkeammin.

Vaikka uusia trendejä on syntynyt, vanhat kestosuosikit, kuten miljoonakellot ja samettikukat, eivät ole menettäneet paikkaansa.

– Samat kestosuosikit säilyvät, mutta eri värien suosio vaihtelee. Erityisesti pinkki on ollut viime aikoina suosittu kesäkukkien väri, Iivonen toteaa.

Ketomäen puutarhalla eri lajikkeita on yli sata, joten valinnanvaraa riittää moneen eri makuun. Kuva: SSS/Marko Mattila

Suosituimpia kesäkukkia yhdistää niiden helppohoitoisuus. Ketomäki arvelee, että erityisesti miljoonakellojen ja samettikukkien suosio selittyy sillä, ettei niiden eteen tarvitse nähdä paljoa vaivaa. Helppohoitoisia ovat myös useat kasvit, jotka eivät kuki, mikä voi selittää heinien kasvaneen suosion.

Molemmat puutarhurit kokevat, että kukkien suosio voi vaihdella myös sen mukaan, mitä televisiossa ja lehdissä näytetään.

Huomioi kesäkukkia hankkiessasi

  • Taimien tasalaatuisuus ja hyvinvointi
  • Istutusajankohdan lämpötila
  • Istutuspaikan aurinkoisuus
  • Kuinka paljon olet valmis hoitamaan kasvia
  • Millaisen värimaailman haluat kasviesi luovan
  • Jos haluat, että kukka on heti näyttävä, se kannattaa hankkia osittain kukkivana