Kokoomus kiihdytti kärkeen

0
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolla on aihetta hymyyn. Puolue nousi kuntavaaligallupin kärkeen kuukautta ennen vaaleja. Kuva otettu huhtikuussa.

Kokoomus nousi Ylen kuntavaaligallupin kärkeen. Ajoitusta voi pitää puolueen kannalta onnistuneena, sillä vaaleihin on aikaa enää runsas kuukausi.

Mittauksen kärjessä ovat samat kolme puoluetta kuin kuukausi sitten, mutta järjestys on muuttunut. Perussuomalaiset putosi kärkipaikalta toiseksi, ja SDP tulee heti perässä kolmantena.

Kokoomus oli viime kuntavaalien suurin puolue. Tämän gallupin perusteella sillä on kaikki mahdollisuudet nousta suurimmaksi myös kesäkuun vaaleissa.

Kokoomuksen kannatus oli Ylen mittauksessa 20,2 prosenttia. Siinä on nousua 1,4 prosenttiyksikköä. Perussuomalaisten kannatus oli 18,2 prosenttia, laskua 0,8 prosenttiyksikköä. SDP jäi niukasti taakse 18,1 prosentilla, nousua 0,1 prosenttiyksikköä.

Kokoomuksella on selvä kaula, mutta kaikkiaan erot kolmen kärkipuolueen välillä ovat pienet. Kuukauden aikana asetelmat voivat vielä muuttua.

Mittauksen mukaan kokoomus on onnistunut lisäämään kannatustaan Uudellamaalla ja Helsingissä. Myös muissa suurissa kaupungeissa on näkynyt nousua. Lisää kannattajia on tullut etenkin perussuomalaisilta.

Koronavuoden gallupien kärjessä sinnitellyt SDP on menettänyt suosiotaan. Vielä tammikuussa SDP oli kuntavaalimittauksen suurin puolue.

Kannatuksen lasku kertoo, että politiikassa ollaan vähitellen palaamassa poikkeusoloista normaaliin aikaan. Talous, työllisyys ja sote-uudistus nousevat politiikan parrasvaloihin, kun koronapandemia väistyy sivummalle.

Keskustalle tuore kannatusmittaus näyttää synkkiä lukemia. Ärhäkkä esiintyminen hallituksen puoliväliriihessä ei tuonut ainakaan heti toivottua lisänostetta, vaan kannatus laski. Keskusta on kaukana kärkikolmikon takana 11,7 prosentilla, laskua 0,8 prosenttiyksikköä.

Yrityksen puutteesta puoluetta ei voi syyttää. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ajoi hallituksen kriisiin vaatimalla puoliväliriihessä tiukempaa taloudenpitoa. Päiväkausia kestänyt mittelö ei kuitenkaan tuonut keskustalle lisänostetta.

Riihikriisi osui mittausjakson loppupuolelle, joten seuraavat gallupit ja lopulta vaalit osoittavat, oliko kriisillä vaikutusta kannatukseen.

Kovimman pudotuksen hallituspuolueista koki vihreät, jonka kannatus on nyt 10,6 prosenttia. Laskua viime gallupista on 1,5 prosenttiyksikköä.

Kuntavaalit käydään kunnissa, mutta valtakunnallisilla asioilla on vaikutuksia äänestyskäyttäytymiseen ja puolueiden menestykseen.

Riihikriisin vaikutukset jäävät nähtäviksi. Lisäksi äänestäjät seuraavat, mitä tapahtuu EU:n elpymispaketin hyväksymisessä. Ainakin oppositiopuolue kokoomus joutuu miettimään tarkkaan äänestyskäyttäytymistään eduskunnassa.