Kontaktin paluu piristi Wilppaan tiistaita – ”Täytyy toivoa, että Palloliitossa olisi malttia ja rohkeutta”

0
Keskikenttäpelaaja Jesse Jokiniemi kantaa jälleen alkavalla kaudella suuren vastuun Keltamustan pelinrakentelusta.

Tunnelma Salon Wilppaan miesten edustusjoukkueessa kirkastui merkittävästi tiistai-iltapäivänä, kun tieto kontaktin paluusta jalkapalloharjoituksiin varmistui. Samalla Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä arvioi alustavasti, että maakunnassa voitaisiin aloittaa aikuisten ottelu- ja kilpailutoiminta 8. kesäkuuta alkaen. Se edellyttää toki tautitilanteen suotuisaa kehitystä.

– Se kuulostaa pikkuisen nopealta. Täytyy toivoa, että Palloliitossa olisi malttia ja rohkeutta päättää, että kausi potkaistaisiin kunnolla käyntiin juhannuksen jälkeisellä viikolla. Sitten saisimme kuukauden treenata kunnolla ennen ensimmäistä peliä, tuumii Wilppaan edustusjoukkueen päävalmentaja Teemu Kesänen.

Hän toivoo kunnollista valmistautumisaikaa eritoten siksi, että kontakti on ollut poissa harjoittelemisesta koko alkuvuoden.

– Emme me ole treenanneet siinä mielessä täysipainoisesti koko alkuvuoden aikana. Harjoituksia on vedetty pienryhmissä ja turvaetäisyyksillä, mutta eihän se koskaan vastaa kunnon pelitilanneharjoitteita. Riski esimerkiksi vakaviin polvi- ja nilkkavammoihin on aivan ilmeinen, jos näiltä pohjilta lähdetään nopeasti pelaamaan otteluita.

Kesänen korvasi vuodet 2016–2020 Wilpasta valmentaneen Markus Ahon täksi kaudeksi. Samalla pelaajavirta Espoosta Saloon on tyrehtynyt, ja tilalle ollaan juoksuttamassa nuoria salolaispelaajia.

– Meillä on SalPan kanssa yhteistyösopimus solmittuna, jonka seurauksena saamme harjoituksiin 2–3 nuorta pelaajaa mukaan ja peleihin sitten tilanteen mukaan ehkä noin 3–5 pelaajaa käytettäväksi, Kesänen kertoo.

– Viime kauden Espoon pelaajista Ben Okafor, Alex Arinze ja John Keister ovat jääneet nyt pois. Tulopuolelta voi mainita ainakin Valtteri Sinervon, joka tekee paluun topparin tontille. Hän on tärkeä vahvistus tulevaa kautta ajatellen, hän jatkaa.

Menopuolelta voi myös mainita laitapuolustaja Ryan Shenasin, joka vaihtoi talven aikana Wilppaan keltamustan asun Åbo IFK:n keltamustaan paitaan opintojen takia.

Siihen voi luottaa, että viime kausien Kolmosen parhaisiin pelintekijöihin kuulunut Jesse Jokiniemi rytmittää salolaisjoukkueen peliä myös alkavalla kaudella.

– Jessen lisäksi odotan, että Kevin Kreen tulee nyt pelaamaan todellisen läpimurtokautensa Kolmosessa. Hän on todella hyvässä kunnossa.

Wilpas sai paikan sarjassa täydennysmenettelyn kautta Paimion Hakan luopumisen seurauksena maaliskuussa. Nimilistan perusteella Wilppaan ei voi ainakaan ennustaa vahvistuneen merkittävästi viime kauteen verrattuna, joten perusoletuksena olisi jälleen yksi hankala kausi Kolmosessa lisää. Toisaalta korona voi työntää oman lusikkansa tähänkin oletukseen.

– Se saattaa hiukan tasoittaa eroja joukkueiden välillä Varsinais-Suomessa, mutta toisaalta Satakunnassa Toejoen Veikoilla ja Pallo-Iiroilla on jo useita harjoituspelejä alla. Se näkyy varmasti alkukauden aikana. Täytyy toivoa, ettemme pelaa heti heitä vastaan, Kesänen naurahtaa.

Hän uskoo, että lopulta sarjassa tulee jälleen erottumaan lopulta melko selkeästi neljä noin kolmen joukkueen ryhmää: Nousutaistelu, ylempi- ja alempi keskikasti ja putoamiskamppailu. Viimeisimmän Wilpas haluaa vähimmillään välttää.

– Se on päätavoite, että sarjapaikka Kolmosessa säilyy. Kaikki sen jälkeen on plussaa.

Länsi-Suomen Kolmonen 2021

 • Salon Wilpas
 • Pallo-Iirot, Rauma
 • Peimari United, Paimio
 • FC Inter 2, Turku
 • FC Åland, Sund
 • FC TPS 2, Turku
 • MaPS, Masku
 • ÅIFK, Turku
 • TPK, Turku
 • TOVE, Pori
 • VG-62, Naantali
 • JyTy, Turku

  Palloliitto ei ole vielä tiedottanut, koska jalkapallokausi Kolmosessa ja sitä alemmilla sarjatasoilla alkaa. Alueellisen koronakoordinaatioryhmän tiistaina annettu alustava arvio oli, että viralliset ottelut voisivat alkaa aikaisintaan 8. kesäkuuta.