Korona hillitsee taas kevään juhlintaa – valmistujaisjuhliin enintään kymmenen henkilöä kerralla

1
Ylioppilaat voivat todennäköisesti juhlia ulkona ilman väkimäärää koskevia rajoituksia.

Varsinais-Suomessa voidaan unohtaa haaveet koko suvun perhejuhlista koulujen päättyessä.

Sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina, että maakunnan koronatilanne on vaikeutunut uudelleen. Koronan ilmaantuvuus on jopa kymmenkertainen verrattuna samaan ajankohtaan viime keväänä.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohti on 94,4, kun luku oli viikko sitten 77,5. Vuosi sitten tähän aikaan ilmaantuvuusluku oli vain kymmenen.

Erityisen huolestuttava on Salon tilanne. Salon ilmaantuvuusluku on noin 300, ja Salossa on asukaslukuun suhteutettuna eniten tapauksia suurimmista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kunnista.

– Salossa on muuta maakuntaa korkeammat tartuntaluvut päivähoidossa, kouluissa, perheissä ja joukkokokoontumisissa, tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Tautitilanteen takia sairaanhoitopiiri suosittelee, että koulujen päättäjäisjuhlat järjestetään noudattaen voimassa olevia suosituksia ja kokoontumisrajoituksia.

Koulujen ja oppilaitosten päättäjäiset voidaan järjestää, mutta ilman yleisöä ja vain oppilaiden ja henkilökunnan kesken. Mahdolliset laulut pitäisi laulaa ulkotiloissa. Turvaväleistä ja maskeista on huolehdittava.

Ylioppilas-, valmistujais-, rippi- ja muut perhejuhlat on järjestettävä porrastetusti siten, että paikalla on samaan aikaan enintään kymmenen henkilöä.

Koronapandemia uhkaa vakavasti myös kesätapahtumien järjestämistä ja ulkomaille matkustamista.

Varsinais-Suomessa ollaan koronan leviämisvaiheessa, mikä tarkoittaa, ettei yli kymmenen henkilön yleisötilaisuuksia voi järjestää.

Yli viidenkymmenen henkilön tilaisuuksia voisi järjestää, jos epidemia laantuisi kiihtymisvaiheeseen. Silloin ilmaantuvuusluvun 100 000 asukasta kohti pitäisi olla alle 25.

Perustaso, jolloin ilmaantuvuus on alhainen ja uudet tapaukset yksittäisiä, tuntuu olevan vielä kovin kaukana.

– Tilanne on toki kohentunut viimeisten kahden kuukauden aikana huomattavasti, mutta ilmaantuvuus on edelleen melkein sata. Tähän aikaan vuosi sitten se oli vain 10. Olemme siis kymmenkertaisesti pahemmassa tilanteessa ilmaantuvuuden suhteen nyt kuin vuosi sitten, Tyksin infektiotorjunnan erikoislääkäri Harri Marttila sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti tiistaina, että lähes kaksi miljoonaa suomalaista on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen.

Yhteen kertaan rokotettujen luku oli tilastossa vajaat 1,97 miljoonaa. Lukema oli kasvanut edellisestä päivästä vajaalla 30 000 rokotetulla.

Ensimmäisen rokoteannoksen on nyt saanut reilut 35 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen saaneita on vajaat 220 000 eli tasan neljä prosenttia väestöstä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan rokotuskattavuus väestössä on kokonaisuutena edelleen riittämätön. Keski-ikäisten rokotukset ovat vasta alkaneet, ja nuorempia ei ole rokotettu juuri lainkaan.

Ylilääkäri Esa Rintala arvioi, että aikuisväestö on rokotussuojassa vasta syksyllä toisen rokotuksen jälkeen.

– Kesällä matkustaminen ulkomaille, joukkokokoontumiset ilman turvavälijärjestelyitä ja ravintolarajoitusten vapauttaminen eivät vielä ole realistisia eivätkä riskivapaita, Rintala sanoo.

 

Avi: kymmenen henkilön kokoontumiset sallittu

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten suurin sallittu osallistujamäärä nousee lauantaista alkaen Varsinais-Suomessa.

Koronaepidemian torjunnassa on luovuttu valtakunnallisista toimenpidetasoista, joilla osallistujamäärä rajattiin kuuteen henkilöön.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä suurin sallittu kokoontumisten osallistujamäärä sisätiloissa nousee Varsinais-Suomessa kymmeneen henkilöön ja Satakunnassa 20 henkilöön.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä koronavirusinfektion torjunnassa painotetaan jatkossa alueellisia rajoituksia ja suosituksia.

Varsinais-Suomi on epidemian leviämisvaiheessa, jonka vuoksi yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi Varsinais-Suomen kuntien alueella järjestää 15. toukokuuta alkaen enintään 10 osallistujalle.

Edellytyksenä on, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen OKM:n ja THL:n antamaa ohjetta.

Aluehallintoviraston määräys on voimassa Varsinais-Suomessa toukokuun loppuun asti.

 

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Mamma maalta 75
1 kuukausi sitten

Näin sinä sitten kävi, mitä pelättiinkin. Siitä huolimatta piti vappu- ja muita kekkereitä pitää.

Harmi vain näille tämän kevään ylioppilaille ja muille opinnoistaan valmistuville, kun ei suuremmin juhlia voida järjestää.

Kaikki isovanhemmatkin ovat pettyneitä, kun eivät lapsenlapsiaan pääse juhlimaan. Sitä päivää olemme odottaneet.