Korona on koetellut Salon eläkeläisjärjestöjen toimintaa

0
Salon kansalliset seniorit osallistuivat Kävelykipinä-tempaukseen torstaiaamuna. (Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Salon kansallisten senioreiden, Eläkeliiton sekä Salon eläkkeensaajien toiminta on kärsinyt pandemia-aikana. Eläkeläisjärjestöjen toimintaan kuuluvat monenlaiset tapahtumat ja kerhot, joista vain harva on pystynyt pandemia-aikana kokoontumaan.

– Pystyimme järjestämään tärkeimmät tapahtumamme kuukausikokouksen ja kuukausilounaan viimeksi syksyllä, Salon kansallisten senioreiden varapuheenjohtaja Maija Rasila kommentoi.

Vain osa järjestön kerhoista on pystynyt kokoontumaan. Tapahtumia on järjestetty Teamsissa, mutta osallistumisaktiivisuus on laskenut huomattavasti. Rasila arvioi, että etätapahtumissa on ollut noin kolmasosa normaalista kävijämäärästä.

Rasilan mukaan järjestö on kuitenkin välttynyt taloudellisilta haasteilta melko hyvin, sillä myös järjestön menot ovat koronan takia vähentyneet. Osa jäsenistä on kuitenkin joutunut jättämään järjestön kokonaan. Rasila arvioi, että reilun vuoden aikana vajaasta 300:sta jäsenestä on eronnut noin 20.

– Uusia jäseniä on tullut vain muutamia, Rasila harmittelee.

Hän toivoo, että syksyllä tilanne palaisi takaisin normaaliin, ja että uudet jäsenet löytäisivät paikalle. Rasila lupaa, että järjestön toiminta elpyy heti, kun korona sen sallii.

Salon kansallisten senioreiden varapuheenjohtaja Maija Rasila aikoo jatkaa kävelyhaastetta myös kesällä. (Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Myös Eläkeliiton Salon yhdistyksen toiminta on vaikeutunut huomattavasti. Puheenjohtaja Anne-Maarit Niemelän mukaan järjestön toiminta on koronan takia lähes kokonaan tauolla.

– Kuukausitapahtumamme ovat jääneet tauolle. Olemme järjestäneet muutaman kävelytapahtuman ulkona, mutta lähes kaikki muu on täytynyt jättää järjestämättä.

Myöskään etätapahtumia ei ole järjestetty, eikä niitä Niemelän mukaan ole tällä hetkellä suunnitteilla, sillä kaikilla jäsenistä ei ole etätapahtumiin tarvittavaa teknologiaa käytössään.

Järjestö on kokenut taloudellisia hankaluuksia, kun tapahtumien, kuten arvontojen ja tanssien kautta saatavat tulot ovat jääneet saamatta. Niemelä arvioi, että järjestön on joutunut jättämään noin 50 jäsentä, mikä on myös pienentänyt tulojen määrää. Järjestöön kuuluu edelleen yli 500 jäsentä, ja Niemelä toivookin, että tapahtumia pystyttäisiin järjestämään mahdollisimman pian.

– Järjestämme joka heinäkuu perinteisen rantatapahtuman ja toivon, että voisimme järjestää sen tänäkin vuonna.

Salon Eläkkeensaajien puheenjohtaja Simo Paassilta kokee, että korona on vienyt järjestötoiminnalta lähes kaikki mahdollisuudet.

– Toiminta on ajettu telakalle lähes kokonaan, Paassilta harmittelee.

Etätapahtumia ei ole ollut, mutta viime kesänä järjestön hallitus järjesti tempauksen, jossa soitettiin jokaiselle yli 600:sta jäsenestä. Eläkkeensaajat ovat kuitenkin menettäneet noin 10 prosenttia jäsenistään ja Paassilta kokee, että järjestöjen elinvoimaisuuden kannalta olisi tärkeää saada mukaan myös uusia jäseniä.

Paassilta toivoo, että myös kunnat huomioisivat eläkeläisjärjestöjen ahdingon ja tukisivat järjestöjen toimintaa poikkeusaikana enemmän.

Salon kansallisiin senioreihin kuuluu monta aktiivista jäsentä. Kuvassa heistä Martti Attila (vas.) ja Matti Laakso. (Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Niin Rasila, Niemelä kuin Paassiltakin kehottavat eläkeläisiä liittymään järjestöihin.

– Järjestöistä saa samanhenkistä seuraa ja mukavaa tekemistä, Niemelä kertoo.

Rasila nostaa esiin erityisesti järjestöjen järjestämät kerhot ja matkat, jotka ovat monen eläkeläisen arjen kohokohtia. Paassilta haluaa korostaa yhdessä tekemisen lisäksi myös fyysistä hyvinvointia.

– Toimintamme vaikuttaa jäsenten hyvinvointiin kahdesta ulottuvuudesta. Ihmiset pysyvät pirteämpinä, kun he pääsevät viettämään aikaa toistensa kanssa. Sen lisäksi järjestöt tekevät työtä, joka voi parantaa myös fyysistä hyvinvointia.

Paassillan mukaan eläkkeelle jääminen voi olla monelle siirtymäkohta, jossa yksinäisyys voi päästä yllättämään. Hän haluaa painottaa, että eläkeläisjärjestöistä saa silloin helposti tukea.

 

Reippailua huonosta säästä huolimatta

Salon kansalliset seniorit järjestivät torstaina tapahtuman, jossa he kävelivät Salon keskustassa. Tapahtuma oli osa valtakunnallista Tahko Pihkala -seuran järjestämää Kävelykipinä-haastetta. Sateisesta säästä huolimatta paikalle oli löytänyt lähes 40 reippailijaa. Järjestön varapuheenjohtaja Maija Rasila arvelee, että sateinen sää on voinut vaikuttaa osallistumisaktiivisuuteen. Kävelyreitti vei torilta Valtatie 52:n kautta Rautatiesillalle.

Salon kansallisten senioreiden jäsen Heikki Lange haluaa kannustaa kanssaeläkeläisiä liikkumaan. (Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Yhteiset kävelylenkit ovat Salon kansallisille senioreille tuttuja. Järjestön jäsen Heikki Lange vetää jäsenille joka keskiviikko suosittua sauvakävelykerhoa. Reippailijoita kerhossa on ollut vaihdellen kymmenen ja kahdenkymmenen välillä. Lange toivoo, että myös ikäihmiset liikkuisivat oman kuntotasonsa huomioiden.

– Paras ohje on, että taluta alamäet ja polje ylämäet, Lange kertoo pilke silmäkulmassaan.