Koronaa on Salossa nyt laajasti, perheissä paljon jatkotartuntoja

2
Kuvateksti. SSS/Ada Lassuri

Salossa raportoitiin perjantaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 37 uutta koronavirustartuntaa, mikä on suurin päiväkohtainen luku Salossa tähän mennessä. Koko Suomen tartunnoista Salossa oli noin 15 prosenttia.

Kuluvalla viikolla Salossa on todettu tähän mennessä (ma–to) yhteensä 90 koronatartuntaa, kun viime viikolla tartuntoja oli yhteensä 46. Salon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 267, kun se esimerkiksi Turussa on 92 ja Helsingissä 87.

Salon kaupungin tiedotteen mukaan tartuntoja on edelleen laajasti eri lähteistä. Tällä viikolla tartunnat ovat lisääntyneet 0–12-vuotiaiden sekä 20-vuotiaiden ja sitä vanhempien ikäryhmissä, kun viime viikolla korostuivat erityisesti nuorison vapaa-ajan kokoontumisiin liittyvät ryppäät.

– Salossa on tautia aika laajasti, sanoo Salon tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kaisa Ellä.

Luvut kertovat nyt siitä, että perheissä ja muussa lähipiirissä on jatkotartuntoja eli sairastuneita joko lapsissa tai vanhemmassa ikäpolvessa. Vielä toistaiseksi Salon tartuntojen runsas määrä ei näy Ellän mukaan sairaaloissa.

– Mutta uhkakuvana on, että ennen pitkää se saattaa näkyä, sillä 40–70-vuotiaiden ikäryhmästäkin löytyy tartuntoja.

Nuorimmat ikäryhmät korostuvat nyt erityisesti siksi, että päiväkodeissa ja kouluissa, joissa on ollut useampia tartuntoja, tehdään seulontatestejä.

Tällä viikolla Salossa on tehty ennätysmäärä koronatestauksia. Yhdessä koulussa ja yhdessä päiväkodissa on tehty joukkotestaus, minkä satoa perjantain lukema osittain on. Joukkotestauksessa ohjattiin näytteelle koulun oppilaat, päiväkodin lapset sekä koulun ja päiväkodin henkilökunta. Osallistuminen oli vapaaehtoista.

– Tilanne on sellainen, että etsivä löytää kyllä, Ellä toteaa.

– Positiiviseksi todettujen lasten koko perhe ohjataan näytteelle, jolloin ihan varmasti löytyy lisää tartuntoja, hän jatkaa.

Tähän mennessä tartuntoja on tällä viikolla kirjattu ikäryhmittäin seuraavasti: 0–6-vuotiaat 22 tartuntaa, 7–12-vuotiaat 17, 13–15-vuotiaat 3, 16–19-vuotiaat 4, 20–39-vuotiaat 21 ja 40-vuotiaiden ja sitä vanhempien ikäryhmä yhteensä 23 tartuntaa.

Joukkotestauksissa löytyneitä tartuntoja saattaa näkyä vielä tulevienkin päivien koronaluvuissa.

Vapun juhlinnasta mahdollisesti tulleet tartunnat näkyvät myös Ellän mukaan luvuissa vasta myöhemmin.

Koronanäytteitä otetaan tällä viikolla joka päivä eli myös lauantaina, joka on aikaisemmin ollut välipäivä. Näytteenottokapasiteettia lisätään tarpeen mukaan, ja käytännössä Salossa pääsee näytteelle hyvin eli samana tai seuraavana päivänä.

Epidemian hallitsemiseksi sairastuneen perheenjäsenet ohjataan heti näytteelle, jotta orastava tauti tai oireeton taudin kantaja saadaan kiinni mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kouluissa, päiväkodeissa ja esimerkiksi hoivakodeissa tehdään myös joukkoseulontoja tarpeen mukaan.

Salossa tartuntaketjut saadaan hyvin jäljitettyä ja sairastuneisiin otetaan lähes poikkeuksetta yhteyttä samana päivänä, kun testitulos on saatu. Altistuneisiin otetaan yhteyttä viimeistään seuraavana päivänä.

Koulualtistumisissa käytetään apuna Wilma-viestejä, jotta tieto ja ohjeet saadaan mahdollisimman nopeasti altistuneiden oppilaiden huoltajille. Päiväkotien, koulujen ja tartuntatautitiimin välinen yhteistyö viestinnän osalta toimii hyvin.

Salossa rokotetaan tällä hetkellä 50 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia sekä kaikkia yli 16-vuotiaita ensimmäiseen tai toiseen riskiryhmään kuuluvia.

Salon rokotuskattavuus oli eilen torstaina 39,7, kun se Varsinais-Suomessa oli 34,5 ja koko maassa 32,4 prosenttia.

Salossa oli eilen annettu ensimmäistä rokoteannosta 20 528 ja toista annosta 1 240 kappaletta.

Ikäryhmittäin Salon rokotuskattavuus oli eri ikäryhmissä seuraava: 55–59-vuotiaat 54,3 prosenttia, 60–64-vuotiaat 73,4 prosenttia, 65–69-vuotiaat 78,2 prosenttia, 70–74-vuotiaat 88,6 prosenttia, 75–79-vuotiaat 90,7 prosenttia ja 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat 90,4 prosenttia.

 

Äitienpäivää kehotetaan juhlimaan etänä tai ulkona

Sunnuntaina vietetään äitienpäivää, joka perinteisesti on koonnut useamman ikäpolven yhteen juhlimaan äitejä ja isoäitejä.

Salon nykyisessä koronatilanteessa kaupunki toivoo, että yhteiset juhlahetket vietetään koronaturvallisesti esimerkiksi etänä tai ulkona. Kaupunki muistuttaa, että muitakin kokoontumisia tulee välttää ja noudattaa edelleen voimassa olevaa aluehallintoviranomaisen kuuden hengen kokoontumisrajoitusta.

– Koronavirus tarttuu todella herkästi, ja lapsilla sekä nuorilla tauti on usein vähäoireinen tai täysin oireeton. Jäljityksen kautta on selvinnyt, että ihmisillä on aivan liikaa maskittomia kontakteja suhteessa kaupungin tautitilanteeseen, sanoo ylilääkäri Kaisa Ellä kaupungin tiedotteessa.

– Vaikka juhlat ovat otollisia tilanteita taudin leviämiseen, leviää tauti yhtä tehokkaasti myös kahvittelun ja kyläilyn yhteydessä naapurien, sukulaisten ja tuttavien kesken. Olennaista ei ole se miksi ollaan koolla, vaan se että useampi ihminen kokoontuu yhteen ilman maskeja ja turvavälejä, Ellä korostaa.

Ellä vetoaa, että ihmiset jaksaisivat välttää kontakteja.

– Ihmiset ajattelevat, että korona on nyt jossain koulussa tai päiväkodissa. Mutta ei se ole missään tietyssä paikassa, vaan se tarttuu siellä missä ihmiset liikkuvat ja tapaavat toisiaan, hän painottaa.

Salon kaupunki tiedotti keskiviikkona rajoitustoimenpiteistä koronatilanteeseen liittyen. Tuolloin kerrottiin muun muassa 7.–8.-luokkalaisten sekä lukioiden siirtymisestä etäopetukseen. Kaupunki arvioi maanantaina, pitääkö etäopetusta mahdollisesti laajentaa.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu ensi tiistaina, jolloin se käsittelee muun muassa koulunpäättäjäisjuhlien pitämistä.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nyt järki käteen
1 kuukausi sitten

Tässä tilanteessa en voi olla ihmettelemättä, miksi äsken lähimarketissa käydessäni tapasin 4 maskittoman teinin porukan ja muutaman hyvin uhmakkaan näköisen miespuolisen maskittoman aikuisen. Haloota nyt!

Tavis Torilt
1 kuukausi sitten

Minä näin aamupäivällä Vilhonkadulla perheen kävelyllä ja tulivat myös Plazaan – maskittomina. Ja miksi puhutaan vain lasten tartunnoista, sillä uskoakseni heidän lähellään on myös aikuisia. Onko heidät testattu vai uskotaanko, ettei tartuntaa ole.