Koronan aiheuttamiin karanteeneihin muutoksia

0
Tuore rokotus voi jatkossa olla syy välttää karanteeni sellaisessa tilanteessa, jossa on altistunut koronavirukselle.

Koronan karanteenikäytännöt muuttuvat niillä, jotka ovat saaneet koronarokotuksen tai sairastaneet taudin, kertoo Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Altistuminen ei enää välttämättä johda karanteeniin, jos on saanut joko koronarokotteen tai vaihtoehtoisesti sairastanut taudin viimeisen puolen vuoden aikana. Tartuntatautilääkäri voi kuitenkin tietyissä olosuhteissa arvioida, että altistuminen johtaa tällaisissakin tapauksissa karanteeniin.

Muuttuneet karanteenikäytännön ohjeet koskevat myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Koronavirusinfektioita koskeva toimenpideohje sekä pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköille suunnattu ohje on myös päivitetty tämän mukaisesti. Sairaalapotilaille ja hoivakotien asukkaille on omat erilliset ohjeet.

Altistuminen ei enää johda karanteeniin

 

Tartuntatautilääkäri voi kuitenkin päättää toisin

Jos olet altistunut koronalle, sinua ei määrätä karanteeniin seuraavissa tapauksissa, ellei tartuntatautilääkäri päätä arviossaan toisin:

Olet saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut viikko.

Olet saanut yhden rokoteannoksen 6 kuukauden sisällä siitä, kun sinulla on todettu koronatartunta ja rokotuksestasi on kulunut viikko.

Sinulla on lääkärintodistus siitä, että sinulla on kuusi kuukautta aiemmin todettu koronatartunta.

Tartuntatautilääkäri tekee koronavirukselle altistumisesta riskinarvion, jossa hän ottaa huomioon tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon. Näitä ovat muun muassa paikallinen virusmuunnostilanne sekä ikä ja mahdollinen perustauti.