Koronarajoitukset uhkaavat jatkua alkukesään Salossa – osa kouluista siirtyy etäopetukseen kahdeksi viikoksi

2
Lukiolaiset ja yläkoulun seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaiset siirtyvät etäopetukseen perjantaista alkaen. Kuva on Salon lukiosta.

Salon koronarajoitukset saattavat jatkua kesäkuun puolelle, jos tartuntaluvut eivät käänny nopeassa tahdissa selvään laskuun.

Kaupunki päätti keskiviikkona, että se ottaa laajat rajoitukset uudelleen käyttöön vakavan tautitilanteen takia.

Lukiot ja yläkoulujen 7.–8. luokat siirtyvät perjantaista alkaen etäopetukseen kahdeksi viikoksi. Nuorisotilat suljetaan samaksi ajaksi.

Sisäliikuntapaikat eli uimahallit, kuntosalit, liikuntasalit ja -hallit suljetaan yleisöltä 16. toukokuuta saakka lukuun ottamatta alakouluikäisten ja sitä nuorempien ohjattua toimintaa.

Kirjastoihin saa ottaa enintään kymmenen asiakasta kerrallaan 18. toukokuuta saakka. Kansalaisopiston toiminta jatkuu pääosin etänä lukuunottamatta nuorimpia lapsia.

Kaupunginjohtaja Tero Nissisen mukaan päätökset ovat välttämättömiä tautitilanteen rauhoittamiseksi.

Salo on ollut viime päivinä maakunnan koronapesäke, jossa on tilastoitu enemmän tartuntoja kuin asukasluvultaan lähes neljä kertaa suuremmassa Turussa.

– Yläkoululaiset ja heidän perheensä ovat olleet tartunnoissa keskiössä, joten nyt pyritään vaikuttamaan tähän ryhmään. Ihan kategorisesti ei kaikkea voi kuitenkaan sulkea. Esimerkiksi yhdeksäsluokkalaiset halutaan pitää lähiopetuksessa, koska heillä ovat menossa peruskoulun viimeiset viikot ja päättöarviointi. Se halutaan turvata, Nissinen perustelee.

Alakoulut ja varhaiskasvatus jatkavat lähiopetuksessa, koska tartuntoja ei ole keskittynyt nuorempiin ikäluokkiin.

– Mennään mieluummin tapauskohtaisesti eristyksiin kuin siirretään kaikkia etäopetukseen, Nissinen sanoo.

Kaupunginjohtajan näkökulmasta Salo on nyt tehnyt käytännössä sen, minkä kaupunki voi tehdä sulkematta palveluitaan kokonaan. Nissinen vetoaa nyt salolaisiin, jotta kaupunkilaiset kantaisivat oman vastuunsa.

– Nyt viimeistään pitää ottaa tilanne todesta. Mikään ei muutu, jos vapaa-ajan toiminta ei muutu vastuulliseksi.

Salossa on tullut ilmi viime päivinä tartuntoja tiuhaan tahtiin. Tero Nissinen ennustaa, että lähipäivinä niitä tulee todennäköisesti lisää, kun altistuneita testataan. Sen jälkeen tilanteen pitäisi rauhoittua.

Jos koronatartuntojen määrä pysyy ensi viikolla nykytasolla, eikä käänny selvään laskuun, kaupunki joutuu miettimään rajoitusten jatkamista.

– Kaksi viikkoa, ja rajoitukset alkavat vaikuttaa jo kesäkuuhun. En usko, että sitä haluaa kukaan, Tero Nissinen sanoo.

Salossa on ihmetelty, miksei kaupunki tee laajoja massatestejä esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa löytääkseen kaikki koronan tartuttamat.

Tero Nissisen mukaan varsinaisiin massatestauksiin ei ole lähdetty, mutta käytännössä testaamisen kynnystä on laskettu viime aikoina ”hyvin alas”.

– Testejä on tehty selvästi enemmän kuin aiemmin.

Salon koronarajoitukset

  • Yläkoulujen 7.–8. luokat ja lukiot siirtyvät etäopetukseen 7.–21.5. väliseksi ajaksi. Alakoulut ja varhaiskasvatus jatkavat lähiopetuksessa.
  • Nuorisotilat suljetaan 7.–21.5. väliseksi ajaksi. Musiikkiopiston orkesteriharjoituksia ei järjestetä lähiopetuksena.
  • Kaikki sisäliikuntapaikat eli uimahalli, kuntosalit, liikuntasalit ja -hallit suljetaan yleisöltä 7.–16.5. väliseksi ajaksi. Seuratoiminta ja kaupungin järjestämä toiminta sisäliikuntatiloissa on sallittua alakouluikäisille ja nuoremmille.
  • Ulkoliikuntapaikkoja saa käyttää koronasuosituksia noudattaen. Aikuisten toiminta jatkuu ulkona tai etänä.
  • Elektroniikkamuseo on suljettu 16.5. asti. Taidemuseo on suljettu näyttelyvaihdon vuoksi 14.5. asti. Sen jälkeen taidemuseoon pääsee enintään kymmenen henkilöä kerrallaan ennakkovarauksella.
  • Kirjastopalveluissa rajoitukset jatkuvat 18.5. asti: enintään kymmenen kävijää kerralla, enintään 15 minuutin asiointi ja maskisuositus. Omatoimikirjastot pidetään auki, lehtienlukusalit suljetaan. Kaikki kirjastot ovat suljettuina 19.5.–3.6. kirjastojärjestelmien vaihdon vuoksi.
  • Kansalaisopiston toiminta jatkuu vuonna 2008 syntyneillä ja tätä nuoremmilla aiempaan tapaan. Vuonna 2007 syntyneiden ja vanhempien toiminta jatkuu etänä tai ulkona.
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tee-se-itse-pukki
1 kuukausi sitten

Kiitos teille, kiltit lapset, kirkassilmät, silkohapset.

Ihmettelevä mamma
1 kuukausi sitten

Etäopiskelut eivät yksin vähennä tartuntamääriä ellei siihen kuulu velvoitetta elää kaksi viikkoa kotokaranteenia. Eli iltajuoksut kaverien luona tai kaduilla nuorilta ja aikuisilta pois se kaksi viikkoa.

Ihmettelen, miksei Salossa uskalleta tätä sanoa, kun siten on tehty muuallakin ja tilanteet rauhoittuvat. Nyt ei siis saatu valmistujaisjuhlia tällekään keväälle.