Yrittäjän kuolema – lähiomaiset löysivät vainajan kotoa todistusaineistoa salaisesta kultista

3
Laajassa aineistossa on muun muassa kaavioita, jotka omaisten mukaan kertovat uhrin "uudelleenkoodauksen" vaiheista vuosina 2004, 2005 ja 2006. Uhri sai kultissa nimen Ruusu.

Kohisevalla äänitallenteella puhuu mies ensin kymmenien, sitten satojen ja lopulta tuhansien ihmisten pelastamisesta kirouksen maailmasta.
”Haluathan sinä auttaa minua keräämään sitä varallisuutta, jolla tämä voidaan tehdä.”

Taustalta kuuluu nyyhkytystä.

Toisella tallenteella sama miesääni sanoo: ”Näin puhun minä, sinun herrasi, Jeesus Kristus!”

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden on ratkaistava, onko puhuja Jeesuksena ja Jumalana esiintynyt kulttijohtaja vai ovatko tallenteet vain performanssiesityksiä niin kuin hänen asianajajansa on sanonut. Taustalla on Kasvihuoneilmiön edesmenneen yrittäjän miljoonatestamentti, joka on päivätty kaksi päivää ennen hänen kuolemaansa.

Sisutustavaratalo Kasvihuoneilmiö Salon ja Lohjan rajalla tunnetaan omaperäisestä tuotevalikoimastaan. Myymälä ja kahvila ovat toimineet vanhan ykköstien varressa yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Kun E18-moottoritien osuus Lohjalta Muurlaan tammikuussa 2009 avattiin, Diverssikauppa EP Ky:n yrittäjästä Elisa Palosesta tuli julkisuuden henkilö. Hän kamppaili avoimesti Tiehallintoa vastaan saadakseen Kasvihuoneilmiölle ajo-opasteet moottoritielle.
Muun muassa silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk). allekirjoitti kansalaisadressin, jossa yli 22 000 ihmistä vetosi opasteiden puolesta.

Kylttejä ei tullut.

Elämystavarataloksikin kutsutun myymälän ja kahvilan toiminta jatkuu tuttuun tapaan, mutta yritystä hoitaa nyt kuolinpesä. Elisa Palonen menehtyi 14. marraskuuta 2018. Hän oli kuollessaan 61-vuotias. Perintönä oli yli 1,5 miljoonan euron omaisuus, joka koostui lähinnä pankkitalletuksista, osakkeista ja kiinteistöistä.

Perunkirjoituksessa oli uskottujen miesten ja omaisten lisäksi läsnä myös keski-ikäinen varsinaissuomalainen yrittäjä. Kutsuttakoon häntä tässä Timoksi.
Timo oli yksi seitsemästä legaatinsaajasta, joista kukaan ei ollut kuolinpesän osakas. Vakuutusyhtiö oli jo maksanut heille Palosen vapaaehtoisesta henkivakuutusturvasta 22 900 euroa.

”Pesästä puuttuu huomattava määrä varoja ja muuta omaisuutta.”

Perukirjaan kirjattiin omaisten ja Kasvihuoneilmiön työntekijöiden kanta, jonka mukaan ”pesästä puuttuu huomattava määrä varoja ja muuta omaisuutta, ja että asiassa on vireillä virallisselvittely”.
Perukirja allekirjoitettiin kesäkuussa 2019. Kanne Timoa ja hänen lähipiiriään vastaan oli silloin jo nostettu Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Aineistoa on paljon. Lähiomaiset ovat toimittaneet käräjäoikeudelle päiväkirjamerkintöjä, kirjeenvaihtoa, hurmoshenkisiä profetioita ja tuntikausia äänitallenteita, joita he kertovat löytäneensä vainajan jäljiltä.

Sisarukset haluavat todistaa, että heidän siskonsa oli uskonnollisen kultin uhri. Testamentti ei heidän mielestään voi olla pätevä.

”Elisa Paloselta on viety oma tahto ja hänet on alistettu erittäin syvällisellä tavalla […] totaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Elisa Palonen on saatettu orjalle rinnasteiseen asemaan, josta hän ei ole yrityksistään huolimatta päässyt vapaaksi” .

Timo ja hänen lähipiirinsä saisivat testamentilla käteistä rahaa 140 000 euroa. Pääperijäksi on määrätty yleishyödyllinen säätiö, jonka Timon tulisi perustaa yhdessä läheisensä kanssa. Säätiö voisi harjoittaa liiketoimintaa.

Elisa Palosen omaiset kertovat olleensa tietämättömiä tapahtumista, jotka ovat heidän mukaansa jatkuneet ainakin koko 2000-luvun.

”Kultti ja sen tapahtumat tuli salata ulkopuolisilta. Näin myös tapahtui. Salailu kohdistui kaikkiin lähiomaisiin, ystäviin ja tuttaviin”.

Elisa Palonen ei ollut heidän mukaansa ainoa, jonka Timo onnistui värväämään. Aineistossa mainitaan muun muassa tunnettu suomalaistaiteilija.
Omaisten mukaan Timo on alistanut Elisa Palosen toistuvalla suggestiolla, johon on kuulunut myös muun muassa valvottamista ja eristämistä.

”Minun on vain kestettävä hajoamatta tuntien, joskus päivien painostus. En voi mitenkään suojautua, vaan on aina annettava, mitä pyydetään”, päiväkirjamerkintä kertoo.

Kanteen mukaan Timo on ohjaillut erilaisilla laskutusjärjestelyillä ”suurimittaisesti” rahaa itselleen, lähipiirilleen ja yrityksilleen. Viimeiset 5 000 ja 10 000 euron laskut olivat tulleet vain päivä ennen perunkirjoitusta.

”Palosen tahto ei ole missään vaiheessa ollut antaa […] enää yhtään mitään, saati testamentata koko omaisuutensa heidän hallintaansa”.

Elisa Palosen päiväkirjamerkinnät kertovat pelosta, ahdistuksesta ja tuskasta.
”Olen yrittänyt itseni uuvuksiin tähän lainalaisuuteen, mutta se aiheuttaa vain elämänhaluttomuutta ja syvää masennusta.”

Johtaja kutsui kulttia Linnaksi: ”Kun te menitte hengen Linnaan, kukaan teistä ei vielä ymmärtänyt täysin, mistä on kysymys. Kun te nyt olette päässeet sielun Linnan alueelle, te totisesti kasitätte, mikä Pyhä velvoite teillä on”.

Aineistossa on erilaisia kaavioita, jotka omaisten mukaan todistavat aivopesusta, jolla uhrin oma tahto poistettiin.
”Sai ylettömästi profetioita. Katkaisi ja jäädytti suuren osan ihmissuhteistaan”, Timo kirjoitti tekstissä, joka kertoi uhrin omantunnon ja moraalikoodien muodostumisesta.

Poliisille on puhuttu Timosta ensimmäisen kerran jo vuonna 2009. Työsyrjinnästä rikosilmoituksen tehnyt työntekijä kertoi kuulustelussa, ettei hän ollut enää varma, kuka Kasvihuoneilmiötä johti ja mitkä olivat yrityksen tarkoitusperät.
”Uskonnollisten asioiden voimakas tuominen osaksi yrityksen päätöksentekoa ei sopinut minulle ja koin sen hyvin painostavaksi.”

Salon poliisiasemalla oli kuultu toista irtisanoutunutta työntekijää. Hänen mukaansa ”Toimintaan tuli vahvasti mukaan jumalallinen näkemys.”
Molemmat työntekijät olivat kokeneet, että Kasvihuoneilmiön johtaminen pohjautui ”profetioihin”, joita Timo ilmoitti ”Jumalan välikätenä”.

Myös Palosen entinen puoliso teki rikosilmoituksen työsyrjinnästä: ”Minut irtisanottiin, koska en uskonut profetioihin.”
Esitutkintapöytäkirjan liitteeksi hän toimitti äänitallenteita ja hurmoksellisia tekstejä Korkeimmasta Laista ja Rakkauden Valtakunnasta.

Mies kertoi, että Timo oli alkanut tapailla Elisa Palosta vuonna 2002. Oli paljon hengellistä opetusta, kaikenlaisia profetioita ja mielen koodausta. Timo oli hänen mukaansa pyrkinyt saamaan yrityksen haltuunsa määrätietoisesti, vaihe vaiheelta.

Entinen puoliso hoiti Kasvihuoneilmiötä 2004 – 2008, jolloin Elisa oli ollut poissa päivittäisestä työstä. Avioerokin oli miehen mukaan seurausta Timon jumalallisista ilmoituksista.

Poliisi kuuli tuolloin myös Timoa, joka kertoi antaneensa neuvoja ”ihmisenä kasvamiseen, sekä tiedollisesti että tunne-elämän tasolla.” Poliisille lähettämässään sähköpostissa hän selitti, mitä profetiat yleisesti ovat.

Timo vaatii rangaistusta siitä, että poliisille oli hänen mielestään annettu luvatta luottamuksellista aineistoa, johon vain hänelle itsellään oli oikeus. ”Rakkauden Valtakunta” oli luonnos teoksesta, jossa kirjailijan taiteellinen vapaus salli kuvailla asioita rohkeillakin sävyillä.

”Asia on vertauskuvallinen ja tarkoittaa Elisan oman, aidon itsensä löytämistä.”

Poliisi kysyi, oliko Timo pitänyt Elisa Palosta kahdeksan kuukautta eristettynä Salosta vuokratussa pienessä mökissä ilman rahaa ja autoa. Ja oliko Palonen palannut sieltä takaisin töihin omien sanojensa mukaan ”uudelleen koodattuna”?

Timo vastasi, että Palonen oli itse halunnut pitää sapattivapaata ja päästä pois yrittämisen oravanpyörästä.
”Mistään koodaamisesta ei ole ollut kysymys, vaan asia on vertauskuvallinen ja tarkoittaa Elisan oman, aidon itsensä löytämistä.”

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on kuullut testamenttijutussa kuuttatoista todistajaa, joista iso osa on Kasvihuoneilmiön entisiä työntekijöitä. Todistajana oli myös psykiatrian erikoislääkäri.

Vastaajat ovat kiistäneet kaikki väitteet.

”Mitään kulttia ei ole olemassa vaan väitetty kultti on kantajien omien virheellisten kuvitelmien tuote. Kantajien väitteet testamentin saastuttaneesta selkeästä ja voimakkaasta vierasta tahdosta ovat perusteettomia.”

Legaatinsaajien asianajaja kirjoitti käräjäoikeudelle vastauksessaan lokakuussa, että ”Tallenteet liittyvät performanssiesityksiin”.

Vastaajat vaativat käräjäoikeutta salaamaan jutun kaikki asiakirjat. Oikeus kuitenkin päätti, että aineisto on julkinen vain arkaluonteisimpia tietoja ja tallenteita lukuunottamatta.
Kukaan vastaajista ei halunnut tulla henkilökohtaisesti kuulluksi oikeudessa. Vastaajien puolelta äänessä oli vain turkulainen asianajaja, jonka toimistossa testamentti laadittiin.

Käräjäoikeus istui kolmen tuomarin kokoonpanossa. Ratkaisu annetaan ensi viikolla.

Timon nimi on muutettu. Elisa Palosen nimi on julkaistu lähiomaisten suostumuksella.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Uskox
1 vuosi sitten

Aika hyvä kuvaus uskonnon voimasta.

Lasse Lindberg
1 vuosi sitten

Hyvä, että tämä tulee julkiseksi. Ihmisen pakottaminen ja uhkaileminen hengellisillä perusteilla on rikos siinä missä muukin pakottaminen ja uhkaileminen.

Mielestäni tekijä ei edusta todellista kristinuskoa.

Sivusta seurannut
1 vuosi sitten

Tällaisista piireistä julistetaan myös rokotevastaisuutta ja vastuuttomasti pelotellaan milloin mitenkin herkkiä ihmisiä jollain tulevilla elämää suuremmilla ongelmilla.