Pentuvuosi jatkuu: Liekki saa oman passin

0

Salon Seudun Sanomat seuraa vuoden alussa syntyneen australianterrieri Liekin kasvamista sarjassaan Pentuvuosi. Sarjan kuudennessa osassa otetaan rokotukset ja saadaan passi reissaamista varten.

Koiranpentu saa ensimmäisen tartuntataudeilta suojaavan rokotuksensa kolmen kuukauden iässä. Siitä muodostuu suoja penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusta ja kennelyskää vastaan.

Viikko ennen rokotusta pentu pitää varmuudeksi madottaa, jotta sen puolustusjärjestelmä pystyy reagoimaan rokotteeseen parhaalla mahdollisella tavalla. Liekki veteli matolääkkeensä tahnana ruoan joukossa.

Tehosterokotus annetaan kuukauden päästä ja silloin on vuorossa myös rabiesrokotus. Liekki kävi Someron kaupungineläinlääkärillä rokotettavana. Se söi pieniä Frolicin paloja toimenpiteen ajan eikä reagoinut pistoksiin.

Toisella rokotuskäynnillään Liekki eli virallisesti Sinisen Helmen Red Miracle (= Punainen Ihme) sai myös lemmikkieläinpassin tulevia ulkomaanmatkojaan varten. Euroopan unionin alueella käytössä olevan passin saamiseksi koiran on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla tai tatuoinnilla. Liekki oli sirutettu jo kasvattajan luona.

Lemmikkieläinpassiin merkitään rokotusten voimassaolo ja esimerkiksi ekinokokkoositartunnalta suojaava käsittely. Autolla tehtävillä lomamatkoilla koirat kulkevat helposti mukana niin kotimaassa kuin Virossa. Viroon suunnatessa täytyy varata aika sikäläiseltä eläinlääkäriasemalta ekinokokkoosilääkkeen saamiseksi, koska Suomessa ei esiinny echinococcus-heisimatojen aiheuttamaa tautia.

1–5 vuorokautta ennen kotimaahan paluuta annettava lääkitys estää vaarallisen ekinokokin leviämisen Suomeen, kun lääkitty koira ulostaa mahdolliset loiset elimistöstään ennen paluuta. Sekä Tallinnassa että Tartossa eläinlääkäreissä asia on hoitunut sutjakkaasti. Olen saanut itse työntää tabletin koiran nieluun ja lääkitys on merkitty passiin.
Pennun ensimmäiset rokotukset ovat voimassa vuoden, ja sen jälkeen kolme vuotta. Virossa rabiesrokotus ei saa olla kahta vuotta vanhempi.

Luovutusiän jälkeen pentu syö kolmesti päivässä muutaman kuukauden ajan. Liekin ruokalistalla on aamuisin Yrjölän pataa, ja työpäivän jälkeen ja iltaisin kuivamuonaa. Yrjölän padan kehitti edesmennyt arvostettu koiravaikuttaja, Suomen Kennelliiton puheenjohtajana toiminut ulkomuototuomari ja rottweilereita kasvattanut elintarvikealan lehtori J.A.U. Yrjölä.

Meillä parikymmentä vuotta käytetty versio Yrjölän padasta syntyy helposti. Hirssiä, rikottua tattaria, rikottua ohraa ja tummaa riisiä laitetaan kutakin desi veteen likoamaan yön yli. Ne huuhdellaan ja pannaan uunivuokaan, johon sekoitetaan kilo jauhelihaa, muutama iso raastettu porkkana, kaksi teelusikallista merisuolaa ja kaksi litraa maitoa tai vettä. Pata kypsyy uunissa 175 asteessa kahdessa tunnissa. Kahden litran padasta saa pakkaseen aamuateriat kahdelle australianterrierille yli kahdeksi viikoksi.

Koirilla on aina oltava tarjolla raikasta vettä, joten sitä pidetään mahdollisimman isossa kupissa ja vaihdetaan kolmesti päivässä. Pienenä Liekki pelleili vesikupin kanssa pari kertaa niin, että se onnistui kumoamaan kaksi litraa lattialle.

Pentuvuosi -sarjassa seurataan Salon Seudun Sanomien toimittajan koiranpennun kasvamista.