Lukiosta armeijaan – ”Haluan kantaa oman korteni kekoon maanpuolustuksessa”

0
Tulevat ylioppilaat Pinja Järvi (vas.) ja Ella Lindegren suuntaavat seuraavaksi armeijaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Mitä nyt? Kysymystä miettii varmasti moni juuri lukiosta valmistunut.

Osa menee töihin, osa hakee opiskelemaan ja osa pitää välivuoden.

Halikon lukiosta valmistuvien Pinja Järven, 19, ja Ella Lindegrenin, 19, suunnitelmat ovat selvät. He aikovat mennä naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

Kumpikaan ei muista tarkalleen, mistä ajatus armeijaan hakeutumisesta alun perin lähti. Tieto naisten asepalveluksesta tuli kuitenkin molemmille vastaan yläkouluikäisenä, ja armeija on kiehtonut heitä siitä lähtien.

Järvelle palvelukseen hakeutumisen syyt ovat sekä isänmaallisia että henkilökohtaisia.

– Haluan kantaa oman korteni kekoon maanpuolustuksessa. Armeijassa pääsen haastamaan itseäni ja oppimaan itsestäni lisää, kertoo Järvi.

Myös Lindegrenillä on maanpuolustustahtoa. Lisäksi hän odottaa uusia ja erilaisia kokemuksia.

– Asepalveluksessa kiehtoo kokonaan uusi maailma, jonka se tuo mukanaan, kuvailee Lindegren.

Järvi ja Lindegren eivät ole suunnitelmiensa kanssa yksin. Naisten vapaaehtoinen asepalvelus houkutteli tänä vuonna enemmän hakijoita kuin koskaan ennen, kun yhteensä 1 675 naista haki asepalvelukseen. Edellinen ennätys on kolmen vuoden takaa, jolloin hakijoita oli 1 516.

Myös Halikon lukiossa luku on tänä vuonna poikkeuksellisen suuri. Oppilaitokselta saatujen tietojen mukaan seitsemän tulevaa ylioppilasta on suuntaamassa naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

Ella Lindegren (vas.) ja Pinja Järvi ovat yläkoulusta lähtien halunneet naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Järvi ja Lindegren valmistuvat lukiosta tänä kesänä. Suuria valmistumisjuhlia he eivät koronan vuoksi pääse viettämään, mutta molemmat juhlivat valkolakin saamista omissa kodeissaan. Läheisiäkin he pääsevät tapaamaan, sillä vieraat saapuvat juhliin porrastetusti.

Molemmat ovat helpottuneita lukion päättymisestä, mutta samalla heitä jännittää uuteen arkeen totutteleminen.

– Armeija tulee eroamaan niin paljon siitä, mihin olen tottunut, toteaa Lindegren.

Hänellä hakuprosessi on jo takana, ja häntä odottaa palvelukseen astuminen heinäkuussa.

Järvellä haku on vielä edessä. Hän toivoo aloittavansa erikoisrajajääkärikoulutuksen ensi vuoden heinäkuussa. Hän jännittää rankkoja kuntotestejä, joten seuraavien kuukausien aikana hän aikoo kehittää fyysistä kuntoaan.

– Äitini tuttava on personal trainer, ja hän on lupautunut treenaamaan kanssani.

Järvi kokee olevansa hieman ujo, joten asepalvelukselta hän odottaa eniten johtamistaidon kehittymistä. Lindegren puolestaan kertoo odottavansa uusiin ihmisiin tutustumista ja itsensä haastamista.

Molempien läheiset ovat suhtautuneet asepalvelukseen hakeutumiseen kannustavasti.

– Kaikki ovat olleet rohkaisevia ja ylpeitä, kertoo Lindegren.

Myös Järvi ja Lindegren kannustavat heitä, jotka harkitsevat vapaaehtoiseen asepalvelukseen menemistä.

– Jos on pienikin ajatus, että haluaisi lähteä, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla. Olen kuullut paljon positiivista palautetta naisilta, jotka ovat käyneet armeijan, kertoo Järvi.

Asepalveluksen jälkeen molempia odottaa todennäköisesti opiskeluelämän aloittaminen.

Järvi ei vielä tiedä, mitä alaa hän haluaa lähteä lukemaan, mutta toivoo, että palvelusaikana suunnitelmat selkiytyisivät. Toisaalta hän pitää potentiaalisena vaihtoehtona myös armeijaan töihin jäämistä.

Lindegren on hakenut yliopistoon jo tämän kevään yhteishaussa. Jos opiskelupaikka irtoaa, hän lähtee opiskelemaan tekniikan alaa.

 

Lue SSS:n keräämät listat uusista ylioppilaista.