Mitä viivan alle jää Salon rallissa? Yllättävän paljon hyvää, vaikka yleisöttömyys viekin tuhansia euroja

0

Kun miettii salolaisen uutuuden Rengas Turku -rallin lauantaista debyyttiä, voi suorittaa klassista kahdenlaista ajattelua. Yhtäältä tilanne on järjestäjien kannalta karmea, toisaalta olosuhteisiin nähden loistava.

Viivan alle jää kaikesta huolimatta yllättävän paljon positiivisia asioita ja mahdollisesti myös positiivinen taloudellinen tulos.

Koronavirus vie tapahtumasta yleisön ja aiheuttaa järjestelytoimikunnan puheenjohtajan Kai Rajakannaksen laskelmien mukaan 6 000–7 000 euron rahalliset tappiot. Kun sää saattaa olla vielä lauantainakin erikoiskokeiden varrella mieluisa, olisivat yleisötulot muodostaneet kaikista plusmerkkisistä luvuista useiden kymmenien prosenttien osuuden.

– Närästäähän tällainen tilanne sekä sitä potentiaalista yleisöä että meitä tapahtumajärjestäjiä. Kilpailijakattaus on odotettua tasokkaampi, mutta väki ei pääse heidän menoaan seuraamaan, Rajakannas harmittelee.

Koronan myötä koitui myös valtava määrä lisätöitä.

– Aluehallintovirastolle piti tehdä täysi selvitys kaikesta, mitä olemme rallin osalta tekemässä. Jokainen osa-alue käytiin läpi katsastuksen järjestämisestä kilpailukeskukseen ja huoltoon. Sama ruljanssi tehtiin sekä Varsinais-Suomen että Uudenmaan koronanyrkkien kanssa – ajetaanhan kaksi erikoiskoetta Uudenmaan puolella, Rajakannas luettelee.

Kaikki muu meneekin sitten iloisten asioiden puolelle. Suurin riemun aihe on osallistujamäärä. Ilmoittautuneita autokuntia tuli 166, joista kolme on perunut saapumisensa.

– Kilpailijaluku ylitti odotukset – olemme siihen todellakin tyytyväisiä. Siinä vaiheessa kun tuli tietoon, ettei yleisöä voida ottaa, laskimme 120 auton riittävän kulujen peittämiseen. Kaikki sen päälle on plussaa. Toki vyö täytyy pitää kireällä, eikä tästä suurta taloudellista menestystä millään saa, Rajakannas valottaa.

Sekä autokuntien määrä että kuljettajakaksikkojen laatu lupaavat erittäin hyvää myös jatkoa ajatellen. Rengas Turku -rallin ajankohta osuu tänä vuonna ilmeisen täydellisesti, kun Turun SM-ralli odottaa kahden viikon päässä.

– Ajattelimme, että kovia nimiä voisi tulla muutamia. Sitä emme osanneet odottaa, että paikalla on erittäin suuri osa SM-luokkien kärkinimistä.

Tilanne näyttää lohdulliselta sikälikin, että Salon kilpailu ja Turun SM-ralli ovat alustavasti lähellä toisiaan ajallisesti myös vuoden kuluttua.

Kunniaa on syytä jakaa myös paikallisille lajiharrastajille, joita löytyy todistetusti runsain määrin. Lähtöluettelossa on rallin tiedotteen mukaan 22 puoliksi tai kokonaan salolaista paria.

– Innostus on salolaisilla kuulopuheiden mukaan erittäin suurta, Rajakannas hymähtää.

Pikantti koronaan liittyvä mieluisa yksityiskohta liittyy talkootyöntekijöihin, joita on lauantain aikana paikalla useampi sata.

– Tässä tilanteessa ei ole ollut ongelmia saada väkeä sulkuhenkilöstöön eli tarkkailemaan sitä, ettei yleisöä tule paikalle. Kaikki haluavat sattuneesta syystä työskennellä erikoiskokeilla, naurahtaa järjestelytoimikunnan puheenjohtaja.

Tapahtumia on mahdollisuus seurata YouTube-lähetyksestä, johon on panostettu huomattavasti suunniteltua enemmän.

– Lähetyksessä on mukana mainontaa. Pystymme sillä peittämään lähetyksen tekemisestä aiheutuvat kulut.

1. RENGAS TURKU -RALLI LAUANTAINA

Kiskosta Kivihoville

Järjestäjänä Salon Urheiluautoilijat.
Ilmoittautuneita autokuntia 166.
Lähtö Kiskon liikuntahallin pihalta kello 14.01.
Kilpailukeskus Suomusjärvellä Teboil Kivihovilla.
Ensimmäistä autoa odotetaan maaliin kello 17.20.
Neljä erikoiskoetta, joissa yhteensä noin 38 erikoiskoekilometriä ja kaikkiaan noin 128 kilometriä.
Reitin varrelle ei päästetä yleisöä. Tulospalvelu nettiosoitteessa www.mut-palvelu.fi/online, suora lähetys YouTubessa.