Musiikin lehtorista tuli sattumalta kaivotohtori – pintavesi, mätänevät eläimet, ruoste ja puiden juuret kaivojen yleiset ongelmat

0
Matti Mako pesee painepesurilla kaivon puhtaaksi. Ennen pesua kaivo tyhjennetään vedestä ja mahdollisesta pohjaliejusta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Somerolaisen Matti Makon yrityksen nimi herättää mielenkiinnon ja jää mieleen: Kaivotohtori. Mako tekee juuri sitä, mitä nimi kirjaimellisesti kuvaa eli laittaa kaivoja kuntoon.

Se, että Loimaalla lukiolaisille ja peruskoululaisille musiikkia opettavasta miehestä tuli runsaat neljä vuotta sitten kaivojen kunnostaja, on osaksi sattumaa. Mökkejä ostava, myyvä ja vuokraava Mako tilasi yhdelle mökilleen kaivohuollon.
– Kaivoa kunnostanut yrittäjä ilmoitti, että hän jää pian eläkkeelle eikä kukaan jatka. Hetken keskusteltuamme huomasin ostaneesi yrityksen, Mako naurahtaa.

Kauppaan kuului myös se, että 35 vuotta alalla ollut kaivojen kunnostaja koulutti Makon alalle. Niinpä musiikin lehtori kiersi yrittäjän kanssa kaivokeikoilla ja imi oppia. Tarvittaessa Mako pyysi apua puhelimella.

Parhaillaan opettajan työstä virkavapaalla oleva Matti Mako työskentelee sateessa Painio-järven rannalla Somerniemellä. Vapaa-ajan asunnon rengaskaivo kaipaa huoltoa. Mako kertoo, että kiinnostus kaivoveden laatuun ja sitä myötä kaivojen kunnostamiseen on viime vuosina noussut tasaisesti.
– Hyvää vettä ei pidetä enää itsestäänselvyytenä. Veteen kiinnitetään enemmän huomiota ja ymmärretään, että kaivo vaatii huoltoa.

Kaivojen ongelmat liittyvät usein niiden puhdistuksen laiminlyöntiin ja veden liian vähäiseen käyttöön. Mako neuvookin esimerkiksi talven tauon jälkeen mökille tulijoita käyttämään aluksi vettä runsaasti.
– Seisova vesi on kaivolle huono.

Usein ongelmia tuovat myös kaivoon päässeet eläimet ja pintavesi.
– Eläimestä kertoo usein veden paha haju, sillä esimerkiksi veteen kuollut etana tai hiiri haisee todella pahalle.

Mako opastaa pitämään myös puut kyllin kaukana kaivoista:
– Lähellä olevien puiden juuret kaivautuvat usein kaivoon renkaiden välistä, jolloin renkaiden väliin tulee rakoja. Lähellä oleva koivu voi myös olla melkoinen juoppo ja imeä kaivosta vettä satoja litroja päivässä.

Kaivon kunnostus alkaa sen tyhjentämisestä. Pumpulla imetään vedet ja pohjaliejut pois, minkä jälkeen tyhjän kaivon pohjalle laitetaan tarpeen mukaan uusia hiekkakerroksia suodattimeksi. Hyvin happaman veden alueilla kuten Somerolla pohjalle lisätään myös kaivokalkkia estämään putkien syöpymistä.

Happaman veden alueilla kaivoon lisätään kalkkia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Mako kertoo, että vanhat kaivot on tehty usein huolimattomasti.
– Kaivon pohjalla ei välttämättä ole hiekkaa ja ympäriltä saattavat puuttua sorastukset.

Huollossa kaivon renkaat pestään puhtaaksi painepesurilla. Makon pakettiautossa ja peräkärryissä kulkee myös laastia, jolla kaivon ylimpien renkaiden saumat ja muut halkeamat voidaan tiivistää.

Lopuksi kaivo desinfioidaan.
– Desinfiointi joudutaan tekemään useamman kerran, jos vedessä on runsaasti eläinperäisiä bakteereita. Tällöin kaivo täytetään ja tyhjennetään huuhtelun takia moneen kertaan, mikä vie useamman päivän, Mako kertoo.

Laastilla saumataan kaivon renkaiden välit ja paikataan lohkeamat. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Yksi hyvin yleinen ongelma kaivoissa on veden ruosteisuus. Siihenkin on apua saatavissa.
– Ruosteinen vesi vaatii säännöllisempiä kaivon huoltoja. Säännöllisellä pesulla ja erilaisilla suodattimilla ongelma pysyy kurissa, Mako huomauttaa.

Ruosteinen vesi on tuttua Someron Hirsjärvellä asuvalle Makolle myös omakohtaisesti.
– Oman kaivoni vesi vaatii ruosteenpoistolaitteet. Ruosteen takia myös pesen kaivon joka toinen vuosi.

Mako sanoo, että hyvä kunnostusväli kaivoille on viisi vuotta.
– Väli voi olla pidempi tai lyhyempi kaivon mukaan. Esimerkiksi ruosteisen veden kaivo kannattaa kunnostaa kahden vuoden välein.

Mako kiertää tekemässä kaivohuoltoja noin sadan kilometrin säteellä Somerolta. Työt keskittyvät vapaa-ajan asuntoihin ja haja-asutusalueen talouksiin, joissa vesi otetaan omasta kaivosta.

Tyypillinen kaivon kunnostus vie aikaa muutaman tunnin. Työssä tarvittavat työvälineet kulkevat mukana pakettiautossa ja peräkärryissä. Uuden keksimisestä pitävä Mako on kehitellyt kaivoissa tarvittavia välineitä myös itse tehdäkseen työstä mahdollisimman sujuvaa.

Makolle opettajan työn ja kaivotohtorin töiden yhdistäminen on ollut helppoa, sillä hän on mukana monessa muussakin.
– Tarvitsetko traktoria tai venettä, sellaisetkin löytyisi, heittää Mako, joka keskittyy parhaillaan myös parin kaverinsa kanssa uuden mutta toistaiseksi salaisen keksinnön hiomiseen.

HYVÄN VEDEN VARMISTUS

– Tuli vain jostakin mieleen, että kaivo olisi syytä kunnostaa. Meillä on ollut mökki 25 vuotta, ja kaivo kunnostettiin nyt ensimmäisen kerran.

Helsinkiläinen Petri Kuisma tilasi tänä keväänä kunnostuksen Somerniemellä sijaitsevan vapaa-ajan asunnon kaivolle.
– Kaivossa ei ollut mitään näkyvää ongelmaa, mutta halusimme varmistaa laadukkaan juomaveden. Ehkä osasyynä ajatuksen viriämiseen oli se, että koronavuoden aikana olemme viettäneet mökillä paljon aikaa muun muassa etätöissä, Kuisma huomauttaa.

Kuisma toteaa, että kunnostuksen myötä hän tietää nyt kaivosta ja sen vaatimasta huollosta aiempaa enemmän.

Matti Mako sanoo, että Kuisman tarina on varsin tyypillinen. Osalla asiakkaista on kaivojen kanssa jo selviä ongelmia, osa havahtuu siihen, että kaivolle ei ole tehty mitään vuosikymmeniin.
– Ihmisten tietoisuus vedestä on kasvanut. Vaikka kaivossa ei olisi näkyviä ongelmia, halutaan varmistaa kaiken olevan kunnossa.