Nopeampi, vahvempi ja vanhempi – Wilma Murto aloittaa ulkokauden valmentajansa kutsukilpailussa 12 askeleen vauhdilla

0
Jarno Koivusen valmentaman Wilma Murron (vas.) hallikausi meni enimmäkseen tavoitteiden ja toiveiden mukaan. (kuva: TS-arkisto/Jori Liimatainen)

Jarno Koivusen kutsukilpailut lauantaina Turussa aloittavat seiväshypyn ulkokauden. Kutsuttujen joukossa ovat naisten ja miesten kärkihyppääjät, heidän joukossaan Koivusen valmennettava Wilma Murto.

Tapahtumassa koetaan paitsi Salon Vilppaan edustajan kauden ensimmäinen ulkoratakilpailu myös ylipäänsä ensimmäiset ulkona suoritettavat hypyt. Odotukset eivät senkään takia ole tässä vaiheessa pilvien tasolla, ja kautta lähdetään rakentamaan muutenkin maltilla.

– Avauskisa mennään 12 askeleen vauhdilla. Mahdollinen pieni kilpailujännitys on hyvä ottaa haltuun vähän lyhyemmällä juoksulla. Seuraavissa kisoissa lisätään yksi askelpari, ja kesemmällä siirrytään maksimiin, Koivunen selvittää.

Tuo maksimi on 16 askelta. Sillä Murto on kisoissa hypännyt vasta kerran eli viime kesänä Somerolla, minkä jälkeen hän joutui toipumisajaltaan lyhyeksi osoittautuneeseen polvileikkaukseen. Kahdentoista askeleen vauhdin ennätystulos 451 ylittyi viime talvena.

Kyseinen polvioperaatio on tässä tapauksessa lähinnä poikkeus terveenä pysymisen ”sääntöön”. Terveystilanne on jatkunut alkuvuodesta 2020 lähtien melko hyvänä, ja kokonaisasetelma on ollut aiempiin monivaiheisiin vuosiin verrattuna suorastaan erinomainen.

Tosin Murto itse päivitti Instagram-tilillään pari viikkoa sitten, ettei harjoituskausi ollut pelkästään ”all smooth sailing”. Emme käytä suoraa purjehdukseen liittyvää suomennosta, mutta hieman haasteitakin siis riitti.

– Pientä kolotusta oli hallikauden jälkeen, ja pikkuisen jouduttiin säätämään harjoituksia. Ne olivat kuitenkin aika pieniä juttuja, ja viimeisin kuukausi on mennyt tosi hyvin harjoituksellisesti, Koivunen vahvistaa.

471. Tuo yli viiden vuoden takainen, senttimetrit sisältävä numerosarja pyörii Murtoon liittyvissä jutuissa niin kauan, kun se on edelleen nuoren naisen ennätys. Tammikuussa 2016 tapahtuneesta, edelleen nuorten maailmanennätyksenä pysyneestä tuloksesta keskusteltiin myös laadukkaassa Yleisurheilu Podcastissa hiljattain.

Millainen hyppääjä Wilma Murto on verrattuna tuohon tammikuuhun 2016, Jarno Koivunen?

– Nopeampi, vahvempi ja vanhempi, napauttaa urheilijaa pientä taukoa lukuun ottamatta yli kymmenen vuotta valmentanut mies.

Sen osalta ei tarvitse miettiä, löytyykö rahkeita uusiin ennätyksiin. Kun lyö faktat tiskiin lähihistorian tuloksista, ei pohdintoja tarvitse käydä senkään vertaa.

Viime vuonna ennen jalkavammaansa ja päättyneellä hallikaudella Murto kilpaili kymmenen kertaa. Kolmesti tulos oli 460, kolmena muuna kertana vähintään 450 ja vain kahdesti alle 445.

Tämän tason tasaisuus johti mitalipyrkimyksiin EM-halleissa, josta irtosi lopulta kuudes sija.

– Nyt kyse on siitä, että parantuneet nopeus- ja voima-arvot täytyy saada siirretyksi lajisuorituksiin. Se ei aina ole yksioikoista – ensin täytyy olla niin sanotusti kauroja koneessa, Koivunen muotoilee.

Murto kertoi podcastissa hakeneensa hiljattain ammattikorkeakouluopintoihin journalismin alalle. Ennen mahdollisten urheilujuttujen tekemistä hän saattaa hyvinkin urheilla vielä usemmissakin olympialaisissa, joista iän puolesta parhaimmat voisivat olla Pariisissa 2024.

Tokion tulosraja on 470. Vähempikin todennäköisesti riittää.

– Jos Wilma pystyy kilpailemaan suunnitellusti, ei kisoihin pääsemisen pitäisi olla ongelma. Hänellä on jo hallikaudelta hyviä tuloksia pohjalla, joten normaalit kesän kisatulokset riittäisivät kyllä, Koivunen kalkyloi.

Urheilumaani onpi Suomi

Turku, Turku, Turku.

Wilma Murron kilpailukauden alussa ei ole tule matkustusongelmia. Kaikki kolme ensimmäistä tapahtumaa järjestetään Turussa Paavo Nurmen Stadionilla.

Lauantaisen avauksen jälkeen ovat vuorossa 1. kesäkuuta Tilastopajacup ja siitä viikkoa myöhemmin Paavo Nurmi Games.

Seiväshyppääjät ovat viettäneet usein toukokuuta Italian Formiassa. Vaikka tämä jääkin toisena vuonna peräkkäin koronaviruksen takia väliin, ovat asian haittapuolet Murron osalta poikkeuksellisen pienet.

– Kupittaan halli on seiväshyppyyn erinomainen. Hyppääjillä säästyy virtaa, kun reissaaminen mahdollisten seivässähläilyjen kanssa jää pois. Tietysti Italian lämpö olisi hyvä asia, mutta kaikkea ei voi saada, Jarno Koivunen miettii.

Ulkomaan kilpailuihin korona vaikuttaa jossain määrin vielä tänäkin vuonna, varsinkin tässä lajissa.

– Lentoyhtiöt ovat käyttäneet näinä aikoina pienempiä koneita, joihin seipäät eivät mahdu. Voi olla että Wilmalle tulee ennen olympialaisia 1–2 kilpailua ulkomailla, voi olla ettei tule yhtäkään, Koivunen laskee.

– Sekään ei siltä osin ole ongelma, että kisakalenteri on kotimaassakin varsin hyvä. Kuortaneella on kansainvälinen kilpailu ja kesäkuun lopussa Vaasassa olympiarankingkilpailut, hän lisää.