Lukijan mielipide: Korona on muuttanut eniten nuorten arkea

6

Korona on muuttanut useiden arkea, ja voin väittää, että nuorten arki on muuttunut eniten meistä kaikista.

Nuoret käyvät koulua joko maskien ja turvavälien kanssa tai kotoa zoomin ja teamsin kautta. Nuorten harrastukset ovat tauolla tai toimivat erityistoimintojen kanssa. Ihmisten näkeminen on myös rajoitettu. Kavereita tai muita sukulaisia kuin omaa perhettä ei saisi nähdä.

Tylsyys voi myös tulla, koska elokuvateatterit, nuorisotalot ja liikuntapaikat ovat suljettu tai paikalla saa olla vain rajoitettu määrä.

Korona on vienyt paljon työpaikkoja, ja se on myös vienyt nuorten ensi kokemuksia töistä. Myös rippileirit ovat siirtyneet tai peruttu. Lukiolaisilta vanhojen tanssit peruttu tai siirretty, penkkarit peruttu tai siirretty ja myös lakkiaisia on siirretty.

Koronassa on ollut myös hyviä puolia. Olen löytänyt itsestäni rohkeutta, saanut uusia ystäviä ja uuden rakkaan harrastuksen. Olen enemmän itsenäinen ja löytänyt itseni myös ilmastoaiheisesta porukasta.

Mutta kyllä se harmitti viime vuodessa, kun en saanut nähdä isoäitiäni kuin vähän, ja muita sukulaisia en nähnyt ollenkaan.

Korona on myös antanut nuorille ison vastuun. Yhtäkkiä me nuoret voimme vaikuttaa tartuntoihin olemalla kotona, ja jos olemme liikenteessä, niin muistetaan maski ja turvavälit.

Uutiset myös tuntuvat vaikuttavan nuoriin negatiivisesti, miten paljon on uusia tartuntoja ja miten paljon on kuollut. On myös paljon uutisia, mitä on taas kielletty tai rajoitettu.

Tämän takia nuoret tarvitsevat positiivisia asioita. Esimerkiksi ulkona jotain pieniä tapaamisia kuten drive in -elokuvateattereita, vaikka näyttelyitä ja pieniä keikkoja.

Kaikki me selviämme tästä, jos otetaan myös kaikki huomioon.

Annika Kåla
15 v
Moision koulun 8. luokka

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Koskee kaikkia
1 vuosi sitten

No, viime keväänä vanhusväki suurin piirtein jäi neljän seinän sisälle, ei nuorten ole sitä tarvinnut tehdä. Tämä on niin pieni hetki elämässä, että jos kaikki kantaisivat kortensa kekoon, tästä päästäisiin nopeammin.

Kyllä tämä tauti on koetellut kaikkia, ei vain nuoria. Mutta sitä saa mitä tilaa. Ehkä juhlia olisi voitu juhlia, jos yhdet vappubileet olisi jätetty väliin.

Mitä jos
1 vuosi sitten

Voisiko tämä Salon ahdinko johtuakin siitä, että on tehty fataali virhearvio koronavarianttien tartuttavuudesta lasten ja nuorten osalta ja siitä johtuen suojaustoimet ovat olleet riittämättömiä?

Näyttää vahvasti siltä, että pienetkin lapset ja nuoret saavatkin helposti ja usein oireettoman tartunnan, mutta nyt vaikuttaisivatkin tartuttavan sitä kuten aikuiset. Jälkikäteen viisasteltuna oireettomien testaus huomattavasti tehtyä laajemmin olisi ehkä muuttanut tilannetta.

Virus on levinnyt laajalti, ja syyssä nähdään helposti nuoret, mutta juurisyy onkin hieman monisyisempi.

Annikalle kiitos rakentavasta jutusta.

Veka
1 vuosi sitten

Hienoa, että ollaan saatu leimattua koko ikäluokka. Jos tartuntoja oli viikossa noin 70 ja niistä puolet nuorilla, niin aika pieni prosentti Salon nuorista on kyseessä.

Jerppu
1 vuosi sitten
Reply to  Veka

No, tänään jo 37 yhdessä päivässä. Salo nousuun, ollaan jo absoluuttisissa luvuissakin valtakunnan kakkonen heti Helsingin jälkeen ja suhteessa väkilukuun Suomen ykkösenä.

Jännittävää, etteivät lapset kuulemma levitä koronaa, mutta silti koronatartunnoista iso osa havaitaan koululaisilla? Keneltä ne sitä saavat? Isovanhemmiltaan? Hah, sallikaa mun nauraa.

Aivan satavarmasti se virus ei ikää katso levitessään, on kyllä joku muu kuin tiede sen väitteen takana.

Suvi Länsisalmi
1 vuosi sitten

Kiitos hyvästä näkökulmasta sinulle Annika ja Isosti Tsemppiä sinulle ja kaupungin muille nuorille. Suurin osa teistä kantaa vastuunsa tässä ikävässä tilanteessa. Nyt saisi riittää törkeä, nuoria syyllistävä kommentointi, joka pahimmillaan jo alkaa kuulostaa vihapuheelta. He tarvitsevat rohkaisevaa puhetta, kannustusta tässä vaikeassa ajassa ja aikuisten antamaa positiivisen huomion kautta tapahtuvaa ohjeistusta miten nyt tulee toimia. Haukkuminen ja lyttääminen ei vie asiaa yhtään eteenpäin vaan lannistaa entisestään jo nuoria jotka ovat niin paljon jo tässä menettäneet nuoruudestaan. Nyt kerta kaikkiaan katse peiliin kaikki räksyttäjät! Äitinä sattuu sydämen pohjaan asti nämä ilkeät kommentit. Tällaista esimerkkiä ei pidä antaa nuorille ja lapsille siitä miten… Lue lisää »

Ihmisten ikävä toisten luo
1 vuosi sitten

Sattuu myös äitinä ja mammana tämä koronatilanne Salossa, kun jälkikasvu ei voi kyläillä. Näin on mennyt jo joulu, merkkipäivämme ja nyt äitienpäivä ja ehkä myös pojanpojan lakkiaiset ja monta muutakin. Onhan tämä aika kaikenikäisille i s o muutos. Nuorilla on kuitenkin elämää edessä päin, meillä iäkkäillä on 1, 2, 3 jne vuosia ,ehkä 10 ja sitä enemmänkin muutamilla. Jotain elämää mekin vielä toivoisimme, jos sitä vain meille suodaan, edes lapsien ja lapsenlapsien tapaamisia.