Nuorten omat kuntavaalit pidetään tällä viikolla

0

Nuorten kuntavaalit käydään kuluvalla viikolla 175 kunnassa. Nuorisovaaleihin osallistutaan muun muassa Salossa, Paimiossa, Sauvossa ja Kemiönsaaressa.

Nuorisovaaleissa nuoret tutustuvat vaaleihin järjestämällä kuntavaalit. Nuorisovaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa.

Tänä keväänä vaaleja järjestää 438 nuorten ryhmää peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja nuorisotoiminnassa. Tällä kertaa Nuorisovaalit voi poikkeuksellisesti pitää myös etänä, ja digiäänestyksenä vaalit järjestää noin neljännes osallistujista.

Nuorisovaalien valtakunnallinen tulos julkistetaan Yle TV1:n erikoislähetyksessä Uutisluokan vaalipäivänä 26.5. klo 12 ja Allianssin nettisivuilla. Uutisluokan vaalilähetyksessä nuoret haastattelevat voittajapuolueiden puheenjohtajia sekä raportoivat Nuorisovaaleihin osallistuneista oppilaitoksista. Vaalitunnelmia voi seurata sosiaalisessa mediassa #nuorisovaalit #ungdomsvalet #yleuutisluokka.

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi on koordinoinut Nuorisovaaleja 1990-luvulta lähtien. Nuorisovaalien tavoitteena on vahvistaa nuorten demokratiakasvatusta ja tuoda nuorten ääntä esille vaaleissa. Nuorisovaalit järjestetään yhteistyössä Kuntaliiton ja Yle Uutisluokan kanssa.